Az utóbbi időben annyit lehetett már hallani a BlackBerry eddigi talán legnagyszabásúbb projektjéről, a Passportról, és olyan keveset minden másról, hogy már-már úgy tűnhetett a felületes szemlélőnek, hogy a BlackBerry a BlackBestián kívül idén nem is akar, illetve fog mással foglalkozni. Pedig ez nyilván nem igaz, például érkezik a sokak által várt BlackBerry Classic, amiről idén februárban lehetett először hallani, csak akkor még Q20-nak hívták. 

classic_inhand.jpg

A Classicról eddig elég kevés információ látott napvilágot, azon kívül, hogy a telefon -- legalábbis külsőleg -- a BlackBerry 9900, vagyis a klasszikus Bold-széria, illetve a Q10 egyfajta ötvözete, 3,5 hüvelykes képátlójú, 1:1-es képarányú kijelzővel, fizikai QWERTY-gombsorral és híváskezelő gombokkal, na meg trackpaddel, hogy végképp rászolgáljon a névre. Ezt a telefont is, ahogyan a Passportot, a Foxconn gyártja, és valószínűleg már el is kezdte gyártani, de legalábbis az első prototípusok már megérkeztek az avatott kezekbe.

Erre utal, hogy a Geekbench mobilos teljesítménymérő alkalmazás nyilvános logjaiban elérhetővé vált egy tesztsor-eredmény, amit egy eddig nem látott (legalábbis a processzor számozása alapján) BlackBerry okostelefonnal végeztek, amin mellesleg a BlackBerry 10 OS 10.3.1-es verziója futott (ugyebár ezzel fog piacra kerülni a Classic). Ez alapján (már ha a végleges példányok is ugyanilyenek lesznek) az újdonság távolról sem lesz olyan bika, mint a Passport, hiszen kétmagos, 1,5 GHz-es Snapdragon S4 processzora lesz és 2 GB memóriája, vagyis a telefon nyers teljesítményét tekintve alig lesz jobb a Q10-hez képest.

Azért ettől még persze nem dől össze a világ, hiszen a BlackBerry 10 nem Android és nem iOS, vagyis nem kell évente kétszerezni a hardver teljesítményét, hogy a szoftver megfelelően fusson a készüléken. Mindez egyben remélhetőleg azt is jelenti majd, hogy a Classic jóval olcsóbban lesz gyártható, mint akár a Passport, akár eleinte a Q10.

Via N4BB.

Címkék: classic geekbench
süti beállítások módosítása