A BlackBerry 10 operációs rendszer alig pár nappal ezelőtt, a Passport megjelenésével (na jó, igazából már a szeptember közepén bemutatott PorscheBerryvel) ért el a legújabb evolúciós lépcsőfokára, hiszen a BlackBestiára rákerült a rendszer 10.3-as verziószámot viselő változata. Sok ellenkező híreszteléssel szemben ez a verzió sosem fog megjelenni a korábbi BB10-es BlackBerrykre, tehát a Z10-re, Q10-re és társaikra, ezek a modellek (nyilván a Passporttal együtt) a következő, még idén várható 10.3.1-es rendszerfrissítést kapják majd meg.

Hétfőn a BlackBerry kiadta ennek az OS-verziónak a szoftverfejlesztői kit-jét (SDK), amiből ahogy az ilyenkor lenni szokott, gyakorlatilag az összes új funkciót azonnal kimazsolázták és csokorba gyűjtötték ügyes kezek (és szemek). A fontosabb változásokat elnézve elöljáróban annyit, nem véletlen, hogy a Classic lesz az első mobil, ami megkapja ezt a frissítést.

1. Egyedi, személyre szabható profilok

Az ős-BlackBerry OS-ek egyik hasznos funkciója volt, hogy a gyári hang- és rezgésprofilok mellé tetszőleges profilokat hozhatott létre a felhasználó, aminek tetszőleges, saját nevet is adhatott.

Custom_Profiles.jpg

Ez a funkció egy az egyben visszatér majd a 10.3.1-es OS-verzióval, szóval mindenki készítheti az "Otthoni", meg "Edzés" profilokat.

2. Személyre szabott LED-értesítések

Ez szintén egy olyan hiánypótló funkció, ami a korábbi BB OS-ben benne volt, vagy legalábbis az utolsó verziókban, BB10-en azonban csak valamilyen alkalmazással lehetett eddig megoldani, hogy különböző színű LED-jelzést küldjön a telefon a különböző értesítésekhez.

BBOS_Led.jpg

Ha te is szereted, hogy a BlackBerryd úgy villog, mint egy karácsonyfa, ezt az újítást biztosan imádni fogod!

3. Legutóbbi kapcsolatok kezelése

Recent_Contacts_Management.jpg

Ez már egy vadiúj funkció, ami a Hub-ot egészíti ki.Ebben a menüpontban azokat találod majd meg, akikkel a legutóbb felvetted a kapcsolatot valamilyen formában, innen lehet nekik direktben bármilyen üzenetet küldeni, vagy akár fel is hívhatod majd őket.

4. Egyedi billentyűzetparancsok

Keyboard_Shortcuts.jpg

Nyilván nem véletlen, hogy egy ilyen opciót egy QWERTY-s mobilnál dob be először a BlackBerry: a 10.3.1-es OS egy újításának köszönhetően bármilyen billentyűzethez hozzárendelheted bármelyik alkalmazás indítását, gyorsüzenetek írását, gyorstárcsázást és a többi.

5. USB-s töltés mód (csak töltés)

Az USB töltés móddal kiválaszthatod, hogy PC-re csatlakoztatva a telefont csak a töltésfunkció, vagy a töltés és adatátviteli funkció is működjön.

Charge_Mode.jpg

Nem nagyon tudom, mire jó ez, de el tudom képzelni, hogy ha például idegen PC-re csatlakoztatod a BlackBerrydet, nem nagyon szeretnéd, ha a tartalmához hozzáférjenek mások is. Bár erre a célra meg ott a készülékjelszó.

6. Maradj ébren! mód

A BB10 10.3-as verziójával már érkezett néhány érdekes, elsősorban energiatakarékosabb működést szolgáló, a készülék helyzetére alapozó funkció (pl. lefelé fordítva kikapcsol a telefon kijelzője), ehhez jön majd egy újabb, ami éppen az energiatakarékos funkciókból eredő bosszúságokat (túl hamar kikapcsol a kijelző) hivatott kiküszöbölni.

Advanced_Interaction_Awake.jpg

A Stay awake (magyarul Maradj ébren!) mód bekapcsolása után a telefon addig nem vesz figyelembe semmilyen energiatakarékos időzítőt (kijelző automatikus kikapcsolása), amíg a felhasználó a kezében fogja a készüléket. Remélem azért zseb-kompatibilis lesz ez a képesség, különben igencsak hamar merülnek majd azok a BlackBerryk, melyeknél aktiválták ezt az üzemmódot.

A fentiekből láthatjátok, hogy a BlackBerry 10 az idő előrehaladtával egyre kézre állóbb rendszer lesz, a 10.3-as OS újdonságaival együtt pedig elég komoly vérfrissítésre számíthatnak a korábbi készülékek tulajdonosai is -- várhatóan valamikor majd az év végén. A lista mindazonáltal korántsem teljes, a későbbiekben még megismerhettek majd egy-két érdekességet a BlackBerry készülő rendszerfrissítéséről.

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása