De most komolyan, kit kell megdugni azért, hogy végre-valahára az LTE-képes BB10-es BlackBerryk is tudjanak csatlakozni a Telekom 4G-s hálózatára? Hogy végre sikerüljön megugrani azt a lécet, amit mára a világon gyakorlatilag mindegyik mobilszolgáltató megugrott? Miért pont az a cég nem képes ezt nyélbe ütni, amelyik úton-útfélen a nagyszerű 4G-s hálózatot hirdeti?

First world problem? Nem, ez már annál több egy kicsit, lássuk csak, miért. Egyrészt a Telekom, meg a másik két mobilszolgáltató éppen szeptember végén jutott hozzá egy rakat olyan frekvenciához, amit a 4G-s szolgáltatás bővítésére tud majd használni. Vagyis a 4G gyorsabb lesz, és nagyobb lesz a hálózat lefedettsége is, azaz több előfizető fogja tudni használni - olyan helyen is, ahol 3G soha nem volt és nem is lesz elérhető. Kivéve persze azokat az előfizetőket, akik 4G-képes BlackBerrykkel rendelkeznek, ők ugyanis ha a platform összes szolgáltatását (pl. BBM) ki akarják használni, kénytelenek 3G-n maradni - legalábbis most.

telekom_passport.jpg

Aztán itt vannak az új, 4G-képes csúcsmobilok, mint például a Passport. A Passportban egy nyolcsávos LTE-rádió van, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a létező összes 4G-s hálózatra fel tud vele csatlakozni a tulajdonos, már ha a hálózat felengedi. Ahhoz pedig senkinek ne férjen kétsége, hogy ezt a rádiót minden vásárlóval kifizettetik, függetlenül attól, hogy használja-e a telefon 4G-s képességét, vagy sem. Továbbmegyek, a 4G ma már nem is csak a csúcsmobilok kiváltsága, már a középkategóriában is kezd általánosan elterjedni ez a képesség.

A fentiek fényében azt hiszem most már több mint egy év ígérgetését követően igazán időszerű, hogy történjen valamiféle előrelépés ebben az egész 4G-ügyben. Bizonyára sok az elfoglalt ember manapság a Telekomnál meg a BlackBerrynél, mindkét cégnél voltak és vannak átszervezések, sok a meló meg miazmás, de most már komolyan bemegyek társadalmi munkában segíteni, ha csak ezen múlik.

De ha semmi más nem működik, minden lehetőséget meg fogok ragadni a magam részéről, hogy az ügy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon és a Telekom felsővezetéséhez is eljusson, hogy több tízezer prémium ügyfél kénytelen nélkülözni azt a technológiát, ami 2014/15-ben már a legcsiccsóbb andridos mobilon is ott lesz. 4G-t akarok a telekomos BlackBerrymre! Tegnapra!

süti beállítások módosítása