A Telekomnál lévő BlackBerry-felhasználók vesszőfutásáról már több alkalommal is írtam itt a blogon, most legutóbb már egészen felső szintre is eljutottak a 4G-s hálózat használhatóságáról, illetve használhatatlanságáról szóló sirámaim. Állítólag most már tényleg meg lesz oldva ez a probléma, ami a Telekom mai sajtóbejelentése kapcsán egészen új kontextusba is kerül.

A szolgáltató ugyanis ma bejelentette, hogy a holnapi naptól megduplázza a 4G-s hálózat letöltési sebességét, vagyis 150 Mbps lesz az elméleti maximum letöltési irányban, emellett egyetlen nap alatt 53-ról 73 százalékra nő a 4G-s országos lefedettség. A 4G-s hálózatok előnyeinek felsorolása kapcsán sokan abba a téves hitbe ringatják magukat, hogy ez az egész móka csak a gyorsabb letöltésről szól, és hát különben is, minek nekem 4G, amikor elég gyorsan jön be az Index, meg a YouTube-videó a jelenlegi 3G-s hálózaton is.

Mo_LTE_anim.gif

Csakhogy a 4G nem csak a sávszélességről, hanem (most már) a területi lefedettségről is szól, így az említett 20 százalékpontos lefedettség-növekedés, illetve a fenti térképen látható szép nagy magentaszínű paca csak azoknak az ügyfeleknek érhető el holnaptól, akik jelenleg is 4G-t használnak, 3G esetében nem változik a világon semmi. Ez persze mindaddig nem jelent problémát, amíg mondjuk a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékhelyen netezgetsz a BlackBerryddel, de amint falura érsz, az egyébként több mint egy éve megjelent, 4G-képes BlackBerryk és más, 4G-képes készülékek közt hirtelen eléggé nagy különbség lesz, ami az internetelérés sebességét illeti.

Szóval nem a csillió megabit miatt kell végre megoldani ezt a nonszensz helyzetet, hanem azért, hogy vidéken is legyen jó minőségű net minden felhasználónak, függetlenül attól, hogy milyen márkájú telefont használ.

süti beállítások módosítása