Már csak kicsivel kevesebb, mint egy hónap van hátra a BlackBerry Classic rajtjáig (már ami a világ szerencsésebbik felét illeti), melyet vélhetően megrögzött BlackBerry-rajongók millió várnak világszerte. Hogy mi az olyan nagy szám ebben a telefonban azon kívül, hogy már ránézésre is kellemes nosztalgiát ébreszt? Természetesen a toolbelt, vagyis a híváskezelő nyomógombok, a menügombok és a trackpad alkotta sáv a QWERTY-billentyűzet és az érintőkijelző közt.

A BlackBerry a minap közzétett egy videót arról, hogy ezeket a plusz nyomógombokat pontosan mire is lehet majd használni egy-egy alkalmazás futása, illetve egyéb rendszerkomponens (pl. Hub) működése során. Mondjuk elég magától értetődő, mit csinál a menügomb és a vissza gomb, de azért a régi BBOS-hez képest változott egy, s más, amit érdemes előtt megszemlélni, pláne ha valaki még soha nem használt BB10-es készüléket. A videóból nem derül ki, de a középső trackpad néhány alkalmazásnál (például a böngészőnél) pont úgy működik majd, mint egy noteszgép tapipadja, vagyis lehet majd vele mozgatni a kurzort a kijelzőn. 

Többek közt ehhez kellett módosítani, illetve az új funkciókkal kiegészíteni a BlackBerry 10 operációs rendszert, így ezeknek a navigációs gomboknak a kezelése először a Classicon megjelenő 10.3.1-es verzióba lesz beépítve sok egyéb újdonsággal egyetemben, melyek egyébként nem Classic-specifikusak. Az új verzió egyébként mostanra teljesen funkciókész, amit az is jelez, hogy a BlackBerry kiadta a hozzá tartozó fejlesztői kit (SDK) végleges változatát, úgyhogy a szorgos programozók kezdhetik frissítgetni az alkalmazásaikat, hogy az az új funkciókkal minél hatékonyabban együttműködhessen.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása