Keserű csalódás lesz a legtöbb keményvonalas rajongó számára a BlackBerry Classic, a kanadaiak ikonikus vonalához visszatérő, magából kissé retrofílinget árasztó újdonsága. Legalábbis ezt vizionálja egy régi motoros fejlesztő, aki BlackBerry OS-re és BB10-re egyaránt készített már mobilalkalmazásokat, és eléggé képben van azzal kapcsolatban, hogy egyes funkciókat mennyire könnyű megvalósítani, illetve ami még fontosabb, mennyire akarnak majd megvalósítani a fejlesztők.

A többek közt a Pixelated nevű sikerjátékot is jegyző Ebscer fejlesztője, Eric Harty egyenesen kétségbe vonja, hogy a Classickal visszatérő toolbeltet bármilyen értelmes feladatra használni lehet majd BB10-es környezetben. A fejlesztő szerint a fizikai menügombok az OS (beleértve az Android futtatókörnyezetet) interfészével valójában teljesen redundánsak, nincs igazán semmi plusz hozzáadott funkció, vagyis a fizikai gombok és a virtuális menügombok közül az egyik feleslegesen foglalja csak a helyet.

classic_toolbelt_keyboard.jpg

Harty még lesújtóbb véleménnyel van a középre biggyesztett trackpaddel kapcsolatban, amivel az a legfőbb probléma, hogy BB10-en az eddigi fejlesztések egyáltalán nem számoltak a trackpaddel (szemben a BB OS-sel). Ennek leginkább az az oka, hogy míg a BB OS esetében a trackpadre (és elődjére, a trackwheelre) jobban rá volt utalva a rendszer, addig BB10-en már korántsem ez a helyzet, lévén mindegyik BB10-es készülék érintőkijelzővel rendelkezik.

Némileg aggasztó, hogy ahhoz, hogy egy BB10-es appot trackpaddel lehessen kezelni (vagy akár csak a Passport érintős billentyűzetével), bele kell nyúlni a kódba, Harty szerint erre márpedig kevés fejlesztő fog komoly késztetést érezni. Vagyis a trackpades navi-funkciók lehet, hogy jól működnek majd a gyári appokban, a böngészőben vagy a Hub-ban, a külső fejlesztésű appoknál gond lehet, az androidos alkalmazásokról már nem is beszélve, ahol egyáltalán nem megoldott a trackpad-kezelés és várhatóan nem is lesz ezen a téren változás a jövőben.

BerryBlog-vélemény: Azért Harty szerintem kicsit a kelleténél nagyobb ördögöt fest a falra ezzel az egész toolbelt-mizériával. A legtöbb megrögzött BlackBerry-felhasználó, aki a Classicra vár epekedve, valószínűleg amúgy is a legvégsőkig lojális rajongó, akinek már lehet, hogy az is elég, ha fizikai hívásgombokat rak a BlackBerry a telefonra, illetve az egész mobil úgy néz ki, amint anno azok a BlackBerryk, melyekbe annyira beleszeretett.

A BlackBerry operációs rendszereinél sosem jutottak meghatározó szerephez a külső fejlesztésű appok, ami lehet, hogy szar érzés egy fejlesztőnek, de ettől még a legfontosabb alkalmazási területek (szövegkijelölés, görgetés és kurzormozgatás a gyári appokban stb.) jól muzsikálnak majd a Classic toolbeltjével.

Via N4BB.