A legutóbbi BBM-frissítés egyik újdonsága volt a Sticker, magyarul matrica. Ezek az alap emotikonoknál nagyobb méretű, vicces képek, amiket a csevegések sorai közé lehet bedobálni és csomagokban kell őket megvásárolni. Kicsit szkeptikus voltam a matricák sikerével kapcsolatban, de hatalmasat tévedtem, mert viszik őket, mint a cukrot. Pedig annyira nem is olcsók, darabjáért 550 forintot kell leszurkolni, ami mobilos viszonylatban elég komoly összeg, hiszen komoly alkalmazásokat és játékokat is árulnak ennél jóval kevesebbért is. Ára miatt eleve kizártam, hogy én valaha is vegyek matricákat, de azért néha rá-rá néztem a kínálatra, mert alapvetően jópofa és ötletes grafikákkal van tele az egyre bővülő kínálat.

Vesztemre a legújabb csomaggal, a South Parkkal elevenembe találtak, így nem bírtam tovább ellenállni és magamévá kellett tettem Stanley, Kyle, Cartman, Kenny, Séf bácsi, Terrance és Phillip idétlen képeit, amikkel azóta folyamatosan ingerlem ismerőseim nevetőmirigyét.

south-park.jpg

Ha te is szeretnéd feldobni a BBM csevegéseidet vicces képekkel, akkor azt a következő módon teheted meg.:

  1. Ha eddig még nem csináltad, akkor az Appworldben frissítsd a BlackBerry Messengeredet.
  2. A BBM-ben a bal alsó sarok háromcsíkos menüjét megnyitod.
  3. Megnyomod a Shop-ot
  4. Kiválasztott matricacsomagot, megnyitod és a jobb felső sarokban lévő zöld gombot megnyomva megvásárolod azt.

001.jpg

A matricákat a csevegésedbe a szövegbeviteli mező melletti emotion-ra, majd matricaikonra bökve tudod beszúrni. Egyelőre a csoportbeszélgetéseket nem lehetséges matricákkal díszíteni, ezt a következő BBM frissítésben teszik majd lehetővé.

002.jpg

Következzenek a tények:

A BlackBerry idén biztosan piacra dob legalább két új okostelefont, az egyik a Z3, a másik a Q20 Classic lesz, mindkettőt Barcelonában jelentették be még idén februárban. A Z3 egy nagy kijelzős érintős telefon lesz, jó olcsón, a Classic pedig egy QWERTY-érintőkijelzős hibrid, hívásgombokkal és trackpaddel, jó drágán. 

Nem hivatalos információk szerint van azonban egy további ütőkártya a BlackBerry kezében, ez lesz a Windermere kódnevű, szintén hibrid felépítésű készülék, melyről újabb részletek láttak napvilágot, természetesen ezek sem hivatalos formában.

wmere_panel1.jpgEz lehet a Windermere-prototípus kijelzője

Az egyik ilyen részlet a kijelző méretére és felbontására vonatkozik, bár -- legalábbis a prototípushoz készült kijelzőről -- már eddig is tudni lehetett egyet, s mást. Állítólag a Windermere-nek 4,5 hüvelykes, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzője lesz, ami egyébiránt 453 ppi pixelsűrűséget jelent, ha ez valakinek érdekes, vagy mond valamit. A lényeg, hogy ha tényleg ilyen lesz a kijelző, akkor nagyon éles képe lesz. Egyébként más telefonokkal való viszonyítgatás megkönnyítése végett a Q10 szintén 1:1-es kijelzőjének képátlója 3,1 hüvelyk, szóval a telefon biztos, hogy jóval nagyobb lesz a Q10-nél.

A második részlet a billentyűzetre vonatkozik, bár itt sem tudunk meg sok újdonságot: a lényeg, hogy lesz fizikai QWERTY-gombsor, amin működni fognak valamilyen úton-módon a virtuális billentyűzet gesztusai (!!!). Hogy ezt pontosan hogyan fogja megoldani a BlackBerry, arról egyelőre még nincs kikristályosodott elképzelésem, de ha ténylegesen használható beviteli megoldást raknak a Windermere-re, akkor ha másra nem is, erre biztosan fel fogja kapni a fejét a szakma.

Aztán van itt infó az akkumulátorról is, ami irgalmatlan nagy kapacitású lesz, konkrétan 3450 mAh-t rebesgetnek, amiről csak annyit, hogy a Q10-ben 2100, a Z10-ben 1800, a kurrens csúcsmodellben, a Z30-ban pedig 2880 mAh-s akksi lapít, az utóbbinak pedig már így sem okoz gondot a telefon életben tartása másfél napig.

Persze a Windermere kívül-belül tök más készülék lesz, mint a Z30, hiszen gyorsabb, négymagos processzor lesz benne (megintcsak állítólag a Qualcomm MSM8974-es lapkája kerül bele), ennek ellenére valamivel vékonyabb lehet, mint a Z30, és a műanyag keret helyett visszatérhet rá a rozsdamentes acél burkolati elem, akárcsak a Q10-nél...

...Ja, és 13 megapixeles kamerája lesz a telefonnak, ha valaki esetleg gyakran használná fotózásra a mobilját.

Most már csak az a kérdés, hogy vajon hogy fog ez elférni a farmerzsebemben?

Via N4BB.

Ez már úgy létszik csak így fog menni mostanában, a BlackBerry szépen lassan, gyakorlatilag napról napra csepegtet el új infókat a BlackBerry 10 soron következő nagy frissítése kapcsán. A 10.3-as verziószámot viselő update jelentős dizájnváltozásokat hoz majd, ezekből kettőt bemutattunk tegnap a BlackBerry szoftver-termékmenedzsment igazgatója, Michael Clewley jóvoltából, most pedig itt van újabb két képernyőkép az új felületről.

103folder.png

Az egyik az ikonok almappáit ábrázolja, mely immár nem korlátozza le a felhasználót, vagyis akárhány ikon (app) bepakolható egy mappába. Másfelől az is látszik a képen, hogy az új ikonpanelen több ikon is megjelenik -- jelen esetben hatszor négy ikonról beszélünk ötször négy helyett (feltételezhetően Z30-cal készült a képernyőmentés). Valószínűleg a többi telefon esetében is több hely lesz majd az ikonoknak, miután eltűnik az alattuk található félig átlátszó téglalap.

103quicksettings.png

A másik fontos változás a gyorsbeállításokat érinti, mely a 10.3-as rendszertől már nem csak a főképernyőről érhető majd el, hanem bármilyen alkalmazás alól, ehhez két ujjunkat kell a kijelző tetejéről lehúzni. Vagyis ha például fényerőt akarsz állítani, nem kell többé az éppen megnyitott alkalmazást a háttérbe küldeni, bárhonnan előhívható az erre szolgáló gyorsmenü.

Jön több is hamarosan...

Talán ma már sokaknak csak az emlékeiben élnek az asztali (síkágyas) szkennerek, részben mivel egyre kevesebb dokumentumot nyomtatunk (és szkennelünk), részben pedig mert ezeket az eszközöket is kiváltották más megoldások. Például az okostelefonok.

A Scan to Text egy mobil lapolvasó és optikai karakterfelismerő ( OCR ) BlackBerry 10-es telefonokra. Az optikai szövegfelismerés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi nyomtatott, vagy gépelt szövegek, szkennelt vagy fotózott dokumentumok szerkeszthető és szövegesen kereshető formába alakítását. Az így kapott anyag kivágható, kereshető és archiválható.

2014-05-06_131026.jpgDokumentum fotózása és a felismerési terület kijelölése

Lassan tizenöt éve, hogy először találkoztam karakterfelismerő programmal, az akkor etalonnak számító, magyar fejlesztésű a Recognitával, ami sok-sok oldal begépelésének több napos szenvedésétől szabadított meg. Persze a nyers eredmény nem volt tökéletes és el kellett szórakozni a felismerési hibák javítgatásával, de ezzel együtt is sokat gyorsított a szövegbevitelen. Ez a Scan to Text esetében is igaz, de még a hibajavításokkal is töredék idő alatt tudok bevinni egy kinyomtatott szöveget, mintha a telefonom, vagy akár a számítógépem billentyűzetén kéne, azt bepötyögnöm.

2014-05-06_131051.jpgA felismert szöveg textbe és PDF-be konvertálva

Az alkalmazás főbb erényei:

  • Fényképezőgépről vagy a galériából kiválasztott képeket átkonvertálhatjuk szöveggé, vagy többoldalas PDF-fájlt készíthetünk belőlük.
  • Az alkalmazás rengeteg nyelvet támogat, köztük a magyart is: angol, bolgár, cseh, holland , angol, francia, német, görög, héber , magyar, indonéz , olasz, lengyel , portugál , román, orosz , szlovák, spanyol, svéd , tagalog (nem vicc!) , török, vietnami .
  • Minden feldolgozás a készüléken történik, így nem szükséges hozzá internet kapcsolat.
  • Akár több karakterfelismerés eredményeit összevonhatjuk egyetlen szöveges dokumentumba és el tudjuk menteni fájlként, vágólapra másolhatjuk, megoszthatjuk e-mailben, BBM-en, vagy egyéb módon.
  • Automatikusan tudja korrigálni a szöveg orientációt, perspektívát, ferdeséget, egyenetlen világításból adódó problémákat, foltokat és a képzajt. Ennek eredményeként szöveg pontossága és az olvashatósága a PDF dokumentumban is nagyon jó lesz.
  • Az alkalmazás szerencsére nem menti el a szövegről készített fényképet, így nem szennyezi el a fénykép galériánkat.

Hiányosságai:

  • Nyelvtani ellenőrzést nem végez, ezért kicsit többet téveszt, mint kellene.
  • A PDF mentés csak a szöveg képét tartalmazza, kereshető karaktereket nem.
  • Az ingyenes verzió a PDF fájlokba vízjelet rak.

2014-05-06_131215.jpgOpciók és beállítások

A Scan to Text minden jelenlegi BB10-es telefonra elérhető a BlackBerry Worldben, a programnak van ingyenes és PDF vízjel nélküli fizetős verziója is.

A Scan to Text elérhető erre a linkre kattintva.

A BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziója valamikor az év második felében jelenhet meg, és amellett, hogy szokás szerint újabb funkciókkal kecsegtet, a tavaly január óta létező kezelőfelület eddigi legnagyobb ráncfelvarrását hozhatja. Az eddig kiszivárgott egyetlen, meglehetősen kezdetleges, nem hivatalos OS-verzió már betekintést ad ezekbe a változásokba, de a héten a BlackBerry félig-meddig hivatalosan újabb finomításokra hívta fel a figyelmet.

os103_actionbar.jpg

Michael Clewley, a BlackBerry szoftver-termékmenedzsment igazgatója ugyanis a héten feltett saját BBM-csatornájára néhány képet a készülő OS-ről, ezek egyike az új alsó menüt (action bar) ábrázolja, melynél az elsődleges funkció dizájnos kiemelést kap (hogy lesz-e színválaszték, az még titok), a másodlagos funkciók is ott lesznek, de kevésbé hangsúlyosan -- lásd ábra.

os103_homescreen.jpg

Ennél valamivel jelentősebb változás mindjárt a nyitóképernyőt, vagyis a fő ikonsort érinti: itt a képmentésből látható, hogy eltűntek az ikonok alatti szürke dobozkák, illetve néhány ikon új dizájnt is kapott, így a nyitóképernyő jóval letisztultabb lett -- persze az összképhez hozzátartozik, hogy az alkalmazásfejlesztők is kövessék a BlackBerry példáját, különben úgy fogunk járni, mint az egyszeri iPhone-tulaj az iOS7-frissítést követően.

Bár ezzel valószínűleg nem mindenki fog egyetérteni, de attól függetlenül, hogy a BlackBerrynek jelenleg nem a BB10 OS kezelőfelülete a legnagyobb problémája, a változás szerintem jót tesz a rendszernek, mely ezáltal modernebb, frissebb, fiatalosabb kezelőfelülettel rendelkezik majd. Az újítások nyilván nem állnak meg itt, Clewley a későbbiekben remélhetőleg több dizájnváltozásba is beavatja az újdonságokra áhítozó közönséget.

Bringázni jó. Bringázni menő. Ráadásul egyre többen űzik ezt a "sportot" itthon is, hála annak, hogy az autósok ma már nem annyira idióták (tisztelet a kivételnek), mint pár évvel ezelőtt voltak, és nem feltétlenül egy leküzdendő akadályként tekintenek a kerekesekre. Aki pedig rendszeresen, komoly sportként tekint a kerékpárra, az tudja csak igazán, mekkora királyság valójában a tekerés. És olykor jó elnézni azokat, akik mindezt igazán profi szinten művelik.

groupride_froome.jpg

A The Group Ride BBM-csatorna elsősorban ezekről a sportolókról -- Alberto Contadorokról, Christopher Froome-okról vagy éppen Thomas Voecklerekről -- szól, akik az egész életüket felteszik rá, hogy ott legyenek a Pro Tour versenyeken és eljussanak az emberi teljesítőképesség határáig (vagy akár azon túl is). A csatorna elsősorban fotóblogként működik, de a szabadidős kerékpársporthoz ez a műfaj amúgy is kitűnően passzol, szóval jó helye van a BBM-csatornák egyre népesebb körében.

A csatornát az alábbi QR-kód beszkennelésével, vagy a lenti kód keresőbe írásával tudjátok felvenni a kedvenc csatornáitok közé. És ne feledjétek, már csak három nap, és rajtol a Giro!

groupride_qr.jpg


BBM-et használsz, de még nem iratkoztál fel a BerryBlog BBM-csatornájára? Csatlakozz az egyik legfrissebb közösséghez a C000190A7 PIN-nel, vagy keress rá a BerryBlogra a csatornák közt!

süti beállítások módosítása