Tegnap a boltokba került Indonéziában az indonéz fővárosról elkeresztelt BlackBerry, a Jakarta, vagyis típusnevén a Z3. A készülék fogadtatása nem csak a tesztoldalakon eddig megjelent cikkek, hanem a boltok forgalma alapján is biztató: a Z3-ért több helyen hosszú sorok álltak a dzsakartai bevásárlóközpontok boltjai előtt.

A fenti videó az egyik helyi mobilszolgáltató, az Indosat launch eventjén készült, és egyrészt az látszik rajta, hogy bizonyos régiókban, országokban egy nem egészen 200 dolláros okostelefonért is képesek sorban állni emberek órákat, másrészt meg az, hogy mi az eredménye annak, ha egy gyártó marketingtevékenységet folytat, úgy általában. Bónuszként itt van még egy amolyan imázsfilm-féleség szintén az Indosattól, indonéz fiatalokkal (éppen ezért egy szót sem értek az egészből). Hát ezek mennek most Indonéziában.

Via CrackBerry

Tegnap egy rendkívül fontos, számos találgatást és potenciálisan félreértelmezhető pletykát eloszlató bejegyzés jelent meg az Inside BlackBerry blog fejlesztőknek szánt szekciójában. Tegnap vált ugyanis elérhetővé a BlackBerry 10 operációs rendszer soron következő, 10.3-as verziójának a szoftverfejlesztői környezete (vagyis annak a bétája), így aktuálissá vált néhány lényeges információt közzétenni a frissítéssel kapcsolatban. Például azt, hogy a 10.3-as OS soha nem jelenik meg a most piacon lévő BlackBerrykre, azaz a Z10-re, a Q10-re, a Q5-re és a Z30-ra. Puff neki...

Amúgy csendben megjegyzem, hogy ha nem a BlackBerryről beszélnénk, hanem valami más gyártóról (direkt nem említek platformot), ez simán beleférne, de azért pánikra annak sincs oka, aki valamelyik mostani telefonra szeretne majd frissítést. A 10.3.1-es köztes verzió ugyanis ugyanennek a posztnak a tanúsága szerint elérhető lesz a teljes kurrens BB10-es készülékportfólióra. Most aztán jól összezavartalak, mi?

blackberry_10.jpg

A blogposztból megtudjuk továbbá, hogy a 10.3-as OS több, egyelőre be nem jelentett készüléken fog debütálni valamikor az év második felében, az egyiknek 1:1 képarányú, 720x720 pixeles kijelzője, a másoknak 16:9-es, 1280x720 pixeles kijelzője lesz (ez amúgy pont megfelel a Q10/Q5 és a Z30 képarányának és felbontásának), illetve szerepel az SDK-ban a titokzatos, 1:1-es képarányú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzővel ellátott szörnyeteg is, amiről csak sejteni lehet, hogy ő lesz a sokat emlegetett Windermere.

Gondolom legalább annyian várjátok ezeket az újdonságokat, ahányan az új, csomó hasznos funkciót és új dizájnt hozó operációs rendszer megjelenését is a meglévő készülékekre. Utóbbi, vagyis a 10.3.1-es OS-frissítés (szintén a hivatkozott blogposzt szerint) a februárban bejelentett BlackBerry Classiccal érkezik meg, nem csak a Classicra, hanem minden addig megjelent készülékre, mégpedig novemberben.

Mindebből azt a talán helytálló következtetést lehet levonni, hogy még a Classic előtt megjelenhet majd legalább két-három olyan BlackBerry, mely a 10.3-as OS-sel érkezik gyárilag, ami már csak azért is érdekes, mert az ominózus újdonságoknál jóval hamarabb jelentették be a Classicot (igaz, akkor még Q20 néven futott)...

Ha kezdesz egyre jobban összezavarodni, nem vagy egyedül, remélem a BlackBerry hamarosan felfedi összes idei ütőkártyáját, de az biztos, hogy baromi izgalmas második félév áll előttünk.

Via Inside BlackBerry Developer blog.

Legutóbbi videofilm készítési tanácsaim végén megígértem, hogy megismertetlek benneteket a BlackBerry beépített videofilm generátorával a Story Makerrel. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a filmed vágásához ne kelljen a felvételeidet a számítógépedre menteni, majd ott hosszú órákat a szerkesztgetéssel tölteni. Vele pár perc alatt, előre elkészített sablonokkal, mindenféle gyakorlat nélkül tudsz, szórakoztató, érdekes filmeket készíteni és megosztani, mindezt játszi könnyedséggel.

Ha van egy csomó remek videó a telefonodon, ami nem remegős, nem portréállásban vagy ellenfényben készült, jól komponált és még érdekes a tartalma is, akkor készen állsz rá, hogy egy érdekes filmé gyúrd őket össze a Story Makerrel.

Videofilm készítése.:

 1. A felvételeidet, ha szükséges a jobb eredmény érdekében, a telefon beépített kép és videó szerkesztővel szerkeszd meg.
 2. Ahhoz, hogy a film készítésénél könnyebben ki tudd majd őket választani, a Fájlkezelővel érdemes mindet egy mappába rendezni.
 3. Indítsd el a Story Makert és nyomd meg a Történet létrehozása ábrát2014-05-14_094459.jpg
 4. Jelöld ki azokat a fotókat és a videókat, amiket szeretnél a filmedben látni2014-05-14_094519.jpg
 5. Jelölj ki egy aláfestő zenét. A Mintazenékben találsz előre telepített filmzenéket.2014-05-14_094526.jpg
 6. Töltsd ki a címkéket2014-05-14_094534.jpg
 7. Jobb oldalon válaszd ki a film stílusát és nézd meg az "előzetest". Mind a hat stílus teljesen más hatást eredményez.2014-05-14_094633.jpg
 8. Ha tetszik, nyomd meg alul a "mappa-pipa", mentés ikont
 9. Várd meg míg a telefon elkészíti a filmedet, amit az SD kártya Videos mappájába ment. (Ez a beállításokban módosítható)2014-05-14_094711.jpg
 10. Kész, a végén megnézheted, vagy akár meg is oszthatod másokkal a remekművedet2014-05-14_095222.jpg

Ugye, hogy nem túloztam, amikor azt állítottam, hogy könnyű és gyors dolog szórakoztató videót készíteni? A baj csak az, hogy mindent automatikusan generált a Story Maker. Ha szeretnél kicsit belenyúlni a készítés menetébe, akkor olvasd el a következő cikkünket, amiben a haladó beállításokkal foglak megismertetni benneteket.

A BlackBerry tegnap mindenki legnagyobb meglepetésére bejelentette, hogy a közeli jövőben lehetővé kívánja tenni a külsős mobilmenedzsment-platformokat fejlesztő cégek részére, hogy a termékeik BB10-es készülékeket is menedzselhessenek. Eleve multiplatformos termékekről van szó, pont mint a BlackBerry Enterprise Service 10 esetében, mely a BlackBerryk mellett már iOS-es és androidos telefonokat is kezel (az év végén pedig Windows Phone-kompatibilitást is kap), nos ezek a szervertermékek rövidesen már BB10-es okostelefonokkal is elboldogulnak majd.

A bejelentés nagyjából ennyi, a jelentőségén meg lehet jókat rágódni. Mindenesetre a BlackBerry is érezhette, hogy némi zavar támadhat az erőben ezzel a lépéssel, hiszen John Sims, a kanadaiak illetékes fővezére gyorsan le is vágott egy rövid interjút az Inside BlackBerry blogon, melyben mindenkit biztosít arról, hogy eztán mindenkinek jobb lesz, és a BES10 (meg a BES12) értékéből ez semmit nem von le.

running_businessman.jpg

Tegyük hozzá, hogy ugyanez a cég nagyjából egy-két hónapja indította útjára az EZ Pass nevű licenccsere-programot, melynek éppen az az egyik célja, hogy a konkurenciától ügyfeleket happoljon el a BlackBerry a vállalati/kormányzati szférában. A cég eddigi kommunikációjában ráadásul makacsul épített annak a hangsúlyozására, hogy toronymagasan piacvezető a mobilmenedzsment-szegmensben és a BES10 minden más megoldásnál többet/jobbat kínál ma a cégeknek, kormányzati szerveknek.

Ilyen helyzetben a mostani nyitás nekem valahogy nem nagyon illik bele a képbe, de legalábbis kétfelé is elsülhet a fegyver. Annyi előnye kétségtelenül van a dolognak, hogy egy nagyvállalat vagy kormányzati szerv így úgy tud BlackBerryket vásárolni flottában, hogy nem kell mellé a meglévő, bevált mobilmenedzsment megoldását leváltania. De ha nem a komplett, robusztus megoldás (kliensek plusz szerverszoftver) révén elérhető előnyök sarkallnak egy szervezetet arra, hogy több száz, netán több ezer menedzselt BlackBerryt vásároljon, akkor mi? Mi lesz ez esetben a BlackBerry versenyelőnye?

Remélem John Simsék jól átgondolták mindezt és van már válaszuk ezekre a kérdésekre...

Régi fotós közhely, hogy az a legjobb fényképezőgép (és videokamera), ami nálad van. Napjaink életvitelére lefordítva ez annyit tesz, hogy a mobiltelefonunk kamerája a „legjobb” kamera, hisz az gyakorlatilag mindig nálunk van. Mindenki használja is, mindenféle ész és értelem nélkül, legyen az anyóka, vagy kamaszgyerek és bár ezzel még önmagában nincs semmi baj, legfeljebb akkor, ha nekünk, barátoknak és családtagoknak végig kell szenvednünk a képünkbe nyomott okosfonon tárolt galéria teljes tartalmát. Pedig, ha csak tizenöt percet szánnának az emberek a kép és videó készítés fortélyainak elsajátítására, már más lenne a helyzet és, akár már élvezhető pillanatokat szerezhetnének az ismerőseiknek (meg hosszabb távon saját maguknak is). Ezzel pedig végeredményben jelentős mértékben csökkenthetve környezetük nagyfokú médiaszennyezését.

Ebben az általános érvényű (tehát értelemszerűen nem csak Berrysekre vonatkozó) posztban eme magasztos cél érdekében összefoglaltam, és 18 pontba szedtem, hogy szerintem videokészítés közben melyek a legjellemzőbb hibáink és hogyan lehetne javítani az előállított filmek élvezeti értéken. 

 1. Ne rángasd a telefont össze-vissza! A kamera, csak egy pontot vegyen. Például családi ebéd esetében az asztalt, nyaraláskor a tengerpartot. Ha mégis szükséges mozogni, akkor kamerázás közben nyugodt, lassú, megfontolt mozgásokat végezz!
 2. Sétálás közben ne kamerázz! Hiszen könnyen elszédülhetsz tőle te is és az is, aki visszanézni.
 3. Ne videózz portréállásban! Nem, nincs olyan szoftver, ami utána úgy el tudná forgatni a képet, hogy ne legyen rajta minden eldöntve (még iPhone-ra se!), és ha kivágunk belőle egy tv-hez igazítottat, akkor biztosan elveszik a tartalom kétharmada.2014-05-13_160100.jpg
 4. Komponáld a képet! Semmi ne legyen fölösleges rajta, de ha mégis, akkor azt a BlackBerry beépített videó és kép szerkesztőjével vágd le róla és ha kell egy kicsit javítsd fel a képet!vág.jpg
 5. Tartsd be a harmadolási szabályt! A kép szélességét és magasságát három egyforma részre osztjuk, és az osztásvonalra tesszük a motívumot. Így a kép szélére kerül ki a lényeg, nem pedig középre.2014-05-13_160923.jpg
 6. Kerüld a Zoom használatát! Jelenleg még nem lehet a BlackBerrykkel zoomolni, de pletykák szerint a következő frissítéstől már igen. Ha mindenképpen használod a digitális, vagy a „lábzoomot”, akkor lassan közelíts rá a lényegre, ne tegyél hirtelen mozdulatokat.
 7. Ne kamerázz fénnyel szemben! A sok fény miatt ugyanis az alakok nem látszódnak, a lényeg pedig sötét lesz.2014-05-13_160946.jpg
 8. Helyezd szilárd helyre, esetleg állványra a telefont! Így elkerülheted a remegős képeket. Ha erre nincs lehetőséged, próbáld a két kezeddel megtartani a telefont, támaszd a mellkasodhoz, alulról támaszd meg az egyik kezeddel.
 9. Ne kamerázz feleslegesen! Egy kirándulás, vagy családi esemény ne az állandó dokumentálásról szóljon! Így elrontod mindenki szórakozását és te is lemaradsz az eseményekről.
 10. Tudatosan használd a kamerát! Mindig gondold végig, hogy mi lesz később is érdekes, vágás során milyen filmet képzelsz el, és próbálj ennek megfelelően használni a telefonod kameráját.
 11. Tartsd egyenesen a telefont! Figyelj, hogy ne lógjon bele a képbe a kezed, és ne lógjon a telefon a kezedben. Próbáld azt vízszintesen tartani.
 12. Törölj! A rossz képnek vagy videónak a kukában a helye. Hiába nőtt a szívedhez, csak rontana a végső eredményen. Töröld le és felejtsd el!
 13. Vágj! Egy hosszú videó egyben rém unalmas, senki nem nézi meg. Használj valamilyen videofeldolgozó programot, mondjuk a BlackBerry Story Makert, ha már úgyis ott van a telefonodon és vágd meg vele a filmed.2014-05-13_160930.jpg
 14. Használj gyors képváltásokat! Jancsó hosszú snittekkel operált, de ő tudta, hogy mit csinál és egy zseni volt. Hidd el, te a lába nyomába nem érsz, úgyhogy te csak használj rövid, maximum 10-15 másodperces vágásokat, így végül nem lesz unalmas a filmed és talán végig is nézi valaki.
 15. Ne csinálj hosszú filmeket! A ma embere videoklipekhez van szokva. Öt percnél hosszabb videót szinte senki nem néz végig, ezért vágd úgy, hogy lehetőleg ne legyen 3-4 percnél hosszabb a filmed.
 16. Keverj alá zenét! Egy unalmas videót is fel tud dobni egy hangulatos zene, hát még egy érdekeset.
 17. Merj művészkedni! Mindenhol lehet művészi képeket és videókat készíteni. Vedd észre azokat a dolgokat, amiket más nem.

+1. Rúgd fel a szabályokat! Bizony, felejtsd el az előző tanácsaimat és csináld teljesen másképp, akár lenyűgöző is lehet az eredmény. Csak kicsi az esélye, de nem lehetetlen!

Következő cikkemben a BlackBerry Story Maker használatában fogok segíteni nektek.

Nagyon sokan nagyon régóta temetik már a BlackBerryt, már olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a kanadai cég kiszáll az okostelefonok piacáról és más irányokat vesz, meg feldarabolják, lerombolják a székházakat, a helyüket pedig behintik sóval és a többi. Lehet, hogy ez egyszer majd tényleg így lesz, de az biztos, hogy ez nem ez a nap: a cég ma piacra dobta idei első okostelefonját, a BlackBerry Z3-at, kódnevén a Jakartát, melyet egyelőre csak abban az országban lehet kapni, melynek a fővárosáról a nevét kapta a telefon -- vagyis Indonéziában. Ettől még a Z3 egy feltűnően jól árazott, és az első tesztek alapján ehhez képest feltűnően prémium minőséget hozó okostelefon.

A Z3-at még a barcelonai Mobile World Congressen jelentette be a BlackBerry idén februárban, méghozzá a Foxconnal együtt -- ez utóbbi cég gyártja magát a készüléket, és a Z3 egyben az első olyan BlackBerry, mely a tajvani bérgyártó és a kanadai cég tavaly megkötött, öt évre szóló gyártói megállapodása alapján készült el. Méghozzá meglehetősen rohamtempóban, hiszen legkorábban tavaly novemberben kezdhettek el dolgozni a telefonon, e tájt köttetett meg ugyanis az ominózus megállapodás a két cég közt.

jakarta_official.jpg

A BlackBerry Z3-ról viszonylag sokat írtunk már itt korábban, de talán újfent érdemes feleleveníteni a részleteket: lényegében egy lecsupaszított, olcsóbb Z30-ról van szó, ugyanúgy 5 hüvelykes kijelzővel (540x960 pixeles felbontással), 1,5 GB memóriával (ez egyebek közt azt eredményezi, hogy egyszerre csak 4 active frame lehet nyitva) 8 GB háttértárral és egy 1,2 GHz-en ketyegő kétmagos processzorral. A telefonból kimaradt a 4G-s képesség (legalábbis a Jakartából, a későbbi változatok -- már ha lesznek -- ezt pótolhatják), az NFC-modul, kisebb a kamera felbontása és az akkumulátor kapacitása is.

A készülék felépítését tekintve a manapság divatos unibody irányzatot követi a Z3, vagyis egybeöntött burkolattal van dolgunk, azaz nem lehet az akkumulátort cserélgetni, a SIM-et és a microSD-kártyát pedig egy oldalsó ajtón kell becsúsztatni a telefonba.

A hét elején megjelent első tesztek alapján a BlackBerry Z3 abszolút pozitív csalódás, a lassabb hardver nem jár együtt a felület vagy az operációs rendszer akadozásával, vagy idegesítő lassulásokkal, a készülék pedig a 189 dolláros árához képest meglepően jól össze van rakva, jó minőségű anyagokból. 

És akkor ezek után ismét felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ha tényleg ennyire jó a BlackBerry Z3, akkor vajon meddig kell várni arra, hogy Indonéziától nyugatabbra (többek közt Magyarországon) is piacra kerüljön. A magam részéről sok esélyt nem látok rá, hogy ez a következő pár hónapban bekövetkezzen, de persze ne legyen igazam, és bizonyára fogunk látni Magyarországra "importált" példányokat a Z3-ból ennél hamarabb is, de a hivatalos csatornákban legjobb esetben is nyár végén várható a telefon -- már ha elérhető lesz egyáltalán. Ha ennél részletesebbet tudunk, jelezzük.