Akinek már az előző évtizedben is BlackBerryje volt, talán emlékszik rá, hogy akkoriban szinte kizárólag mobilszolgáltatókon keresztül, netán a használtpiacon lehetett hozzájutni az aktuális BlackBerry-modellekhez. Ez akkor volt, amikor a cég még virágkorát élte, és az összes BlackBerry-felhasználó prémium ügyfélnek számított, mert rendszerint sokkal aktívabban használta a készülékét, mint bármelyik másik előfizető -- már akkor, amikor más gyártóknál legfeljebb a színes kijelző számított értéknövelő tényezőnek. A BlackBerrykhez ráadásul speciális előfizetést is kellett kötni, szintén a szolgáltatókon keresztül, az üzlettel pedig végül mindenki jól járt, így jött létre az operátorok és a kanadai gyártó példátlanul boldog és harmonikus frigye. Aztán történt valami...

divorce.jpg

Ez a valami az okostelefon-piac drámai átalakulása volt, ami gyakorlatilag az összes korábbi nagy szereplőt (a BlackBerry mellett ilyen pl. a Nokia, vagy a Motorola is) válságos helyzetbe taszította. Nem mondom, hogy részben nem a cégek saját hibájából, de mostanra tulajdonképpen mindegy is ez, a lényeg, hogy a házasság felbomlott, a szolgáltatók számára a BlackBerry mostanra gyakorlatilag irreleváns szereplővé vált. Ez pedig nem annyira jó hír az új csúcsmodell, a Passport rajtja kapcsán sem.

A készülék szerdai rajtjakkor a BlackBerry összesen két partnerszolgáltatót jelentett be, az egyik az amerikai AT&T, a másik a kanadai Telus. Igaz, hogy a legtöbb gyártó egy-egy csúcsmodell rajtja során exkluzív forgalmazási szerződéseket köt bizonyos szolgáltatókkal, de azért én semmiképpen nem tartom jó jelnek, hogy szó sem volt például CDMA-hálózatokhoz készült típusról, ami néhány százmillió előfizetőt egyből kizár a potenciális vásárlói körből. Vagy például egyetlen európai szolgáltatópartnert sem említett a BlackBerry a rajt után. Európában ezért - legalábbis a legelején - a legtöbb országban marad a nyílt piaci beszerzés, vagyis ahogy a napokban több helyen feltűnt már, a Media Markt, meg az Amazon és társai - előbbit  egyébként kifejezetten méltatlannak tartom egy ilyen stílű termékhez (nekem legalábbis nehezen fér meg egy fedél alatt a csúcstelefon meg a porszívó, de lehet csak én vagyok túl sznob).

Ma már ha kiemelt figyelmet akarsz egy operátortól, érts kirakatba, netán színes-szagos prospektusba akarsz kerülni, keményen perkálnod kell...

Emlékszem, amikor 2011 őszén Amszterdamban jártam, akkortájt jelent meg éppen a BlackBerry 9900 a boltokban -a város teli volt plakátolva a telefonnal, a mobilszolgáltatók kirakatában pedig mindenhol kiemelt fókuszt kapott a készülék. Ilyesmiről most valószínűleg szó sem lesz, hiszen ma már ha kiemelt figyelmet akarsz egy operátortól, érts kirakatba, netán színes-szagos prospektusba akarsz kerülni, keményen perkálnod kell, kicsit úgy, mint amikor polcpénzt fizetsz a TESCO-nak. A BlackBerry pedig most nincs feltétlenül abban a helyzetben, hogy ezen a téren versenyezzen például a Samsunggal, amely képes gyakorlatilag a fél üzletet reklámfelületként megvenni a szolgáltatótól.

Az itthoni helyzet egyébként ha lehet mindennél csüggesztőbb. A szolgáltatóknál gyakorlatilag már nem létezik a BlackBerry, bár hozzáteszem, a cég ereje teljében sem voltak különösebben motiváltak az operátorok abban, hogy raklapszámra szórják ki a drága BlackBerryket az ügyfeleknek. De nem igaz, hogy nem próbálták, a Vodafone korábban a Stormmal és a Curve-ökkel egyaránt próbálkozott (hatalmas bukta volt mindkét termékvonal itthon), a Telekom pedig gyakorlatilag minden prémium üzleti ügyfélnek BlackBerryt nyomott a kezébe.

És hogy mit terveznek a Passporttal a hazai szolgáltatók? Azt kitűnően jellemzi a Mobilaréna egyik topikjából kiragadott hozzászólás, amiben a szolgáltatóknak Facebookon elküldött kérdésre adott válaszait szedte össze egy fórumozó, kovike:

Telekom HU: Kedves Gábor! Ennek a típusnak a forgalmazása nem várható kínálatunkban. Reméljük, hogy találsz másik, igényeidnek megfelelő modellt a termékeink között.

Vodafone Hungary: Szia Gábor! Erről jelenleg nincs információnk, honlapunkon jelezzük a kínálatunkba érkező új készülékeket, azt érdemes tudni, hogy jelenleg üzleti ügyfeleink számára érhetőek el a BlackBerry típusú telefonok. --- azt érdemes tudni, hogy jelenleg üzleti ügyfeleink számára érhetőek el a BlackBerry típusú telefonok 

Telenor Hungary: Szia Gábor, arról, hogy a jövőben milyen készülékek fogják színesíteni a kínálatunkat, illetve mikor válnak elérhetővé, előre sajnos nem tudunk tájékoztatást adni. Érdemes továbbra is követned minket itt, Facebookon, valamint figyelemmel kísérned honlapunkat, így biztosan nem maradsz le az újdonságokról, alkalomadtán pedig #OnlineRendelés-re is lehetőséged nyílik, ingyenes kiszállítással: http://www.telenor.hu/mobiltelefonok/kereso

Ez tehát a nagy büdös helyzet itthon, bár hallottam már olyan hírt is, hogy a szolgáltatók részéről van érdeklődés a típus iránt, illetve konkrétan tudok róla, hogy a BlackBerrynek még mindig akadnak rajongói az operátoroknál. Csak sajnos nem feltétlenül ők a döntéshozók, és amíg egy mobilszolgáltató vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese fontosabbnak tartja, hogy hatékony kommunikációs eszköz helyett menő divattelefonnal feszítsen, ez a helyzet nehezen is fog változni. 

Egy mobilszolgáltató vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese fontosabbnak tartja, hogy hatékony kommunikációs eszköz helyett menő divattelefonnal feszítsen...

Azért némileg reménykeltő, hogy ha a Passport kvázi önerőből képes lesz sikereket elérni, amire az első pár nap eladásai alapján van esélye, talán az operátorok is más szemmel tekintenek majd (ismét) a BlackBerryre, bár a magyar helyzet kapcsán túl sok jóra nem számítok rövid távon.

Tudom, hogy ez most így nem lett egy túl lelkesítő poszt, pláne nem hétvégén, de azért annyit a magunk részéről biztosan ígérhetünk, hogy ha rajtunk múlik, nem maradtok Passport nélkül, a BerryBolt ugyanis biztosan árulni fogja a telefont. A mikor és a mennyiért még nekünk is kérdéses, de ha minden jól megy, egy-két hónapon belül bekerül a kínálatba a készülék, szóval karácsonyra jó eséllyel odakerülhet a (céges) fenyőfa alá. Kitartás, tezsvérek!

A napokban valaki azt bírta írni az egyik poszt kommentjében, hogy a kutyát nem érdekli a BlackBerry (vagy a kutyának sem kell? - végülis tökmindegy) manapság -szíve joga, nincs harag, viszont kétségtelen, hogy ezt a mostani posztot ez a komment inspirálta, úgyhogy ezúton is kösz érte.

Szóval a véleményen felbuzdulva kicsit beleástam a statisztikákba, csináltam már ilyesmit tavaly is, a BlackBerry 10 bejelentését követően, úgyhogy még kapóra is jött, hogy össze tudom hasonlítani a két időszakot. Mit mondjak, elég nagy kutyafalkával van dolgunk.

berryblog_passportstats.jpg

A Google Analytics tanúsága szerint a BerryBlogot a Passport bejelentésének napján és másnapján több mint 22 ezren keresték fel, az oldalmegtekintések száma pedig csaknem elérte a 38 ezret. A két napon egyébként összesen négy poszt került ki a blogra a Passportról, ezek közül a legtöbben a bejelentést összefoglaló írásra (A BlackBerry ma a képébe röhögött a Halálnak) voltak kíváncsiak. A legforgalmasabb időszak furcsa mód a csütörtök reggel volt, akkor volt olyan óra, amikor egyszerre 2280-szor kattintottak a blogra. A posztok a közösségi felületeken is nagyon kedveltek voltak, a Facebookra felrakott linkek és képek több száz lájkot kaptak.

Összehasonlítva a BB10 bejelentéssel, tavaly januárban összesen öt nap alatt kilenc poszt hozott nagyságrendileg ezzel egyező forgalmat, vagyis már most kijelenthető, hogy a Passport iránt rekord nagyságú érdeklődés volt.

Egyrészt természetesen köszönjük nektek, hogy itt vagytok, illetve itt voltatok, másrészt meg ne menjetek sehová, hiszen a Passportról (illetve úgy általában a BlackBerrykről) lesz még itt jó néhány poszt.

Ismét egy újabb negyedéves jelentés. Legszívesebben elintézném azzal, hogy nincs nagyon mit nézni ezen, inkább várjuk, hogyan teljesít a Passport és a BES12, valamint a Z3 fel tud-e kicsit pörögni globálisan. De azért mégiscsak egy BlackBerryre fókuszáló blog ez.

Az augusztussal véget ért negyedévben, amely a cég második negyedéve a 2015-ös pénzügyi évében (sose fogom megérteni, az ilyen eltolásoknak mi értelme és miért engedik még mindig) a BlackBerry forgalma nagyjából 5 százalékkal csökkent a megelőző három hónaphoz képest, és 42 százalékkal a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. A veszteség 207 millió dollárt tett ki, aminek nagy része már nem aktuális kiadások, hanem értékleírás miatt keletkezett - a cég egyszeri tételektől megtisztított vesztesége 11 millió dollár, szemben az előző negyedév 60 milliójával és a tavalyi 248 milliós mínusszal. A cég mindössze 36 millió dollármyi pénzt égetett el, miközben 3,1 milliárdos likviditással bírt, vagyis semmiféle élet-halál helyzetről nincs szó jelenleg.

bbry_logo.jpg

Ennyit a száraz pénzügyi számokról. A BlackBerry láthatóan stabilizálta működését, vagyis John Chen gyors átszervezései, szigorú pénzügyi fegyelme és a nyereségesség előtérbe helyezése a piacrészesedéssel szemben meghozták eredményüket. További bíztató pont, hogy a BlackBerry enyhén még növelni is tudta okostelefonos bevételeit a megelőző három hónaphoz képest, mintegy 10 százalékkal - a vállalat 2,1 millió BlackBerryt adott el, míg a boltokból mintegy 2,4 millió BlackBerry fogyott, vagyis a készletek tovább apadtak. A cég pontosan nem közölte, mennyi BB10-es készüléket vásároltak a felhasználók, de annyit tudni, hogy több mint 1 milliót, elemzői becslések szerint 1,5 millió körül lehetett a szám.

A cég a konferenciahíváson azt is közölte, hogy eddig 200 ezer Passportra érkezett megrendelés tegnap - kezdésnek nem rossz. Az nagyjából a teljes kezdő készlet lehetett, ugyanis mind a BlackBerry online boltjában, mind az Amazonon elfogyott a telefon. A cég nem közölte, a Z3 hogyan teljesít, amely jelenleg 13 országban kapható hivatalosan, és további 10 országban indul hamarosan. Összességében nem teljesítenek rosszul a BlackBerry okostelefonok, ugyanis a részleg működése nyereséges.

Sikeres a BES 10 (a vállalati mobil menedzsment keretrendszer) is az EZ Pass programnak köszönhetően (ingyenesen lehet váltani korábbi BES és versenytárs rendszerekről). A negyedév során 2,2 millió végfelhasználói licencet aktiváltak 900 vállalatnál világszerte, így már 3,4 millió licencnél jár a BES10 - ennek nagyjából negyede versenytársakról váltott. A BES 12-őt, amely egyesíti szinte az összes létező okostelefonos platform menedzsmentjét egyetlen központi eszközön, 700 nagyvállalatnál tesztelik jelenleg. Az új szoftver novemberben rajtol, és a BlackBerry várakozásai szerint nagy lendületet vesz majd. Ez kulcsfontosságú lesz abban, hogy a csökkenő BIS bevételeket ellensúlyozni tudja a cég.

Későre jár már, mikor ezt írom, és alig forog az agyam, ezért rövidre fogom. Ez egy indulatposzt, előre szólok. 

Tegnap megjelent a Passport, ezzel egy időben pedig számos magazin publikált tesztet a telefonról. Köztük van például az egyik legnagyobb, a The Verge, amely az elmúlt néhány évben tört fel egyfajta fiatalos tech és kulturális lapként. Ezen a rendkívül jól menő (vélhetően milliók olvassák, legalábbis anélkül esély sem volna a nyerséges fenntartására) és súllyal rendelkező lapban jelent meg az egyik Passport cikk, amely jól összefoglalja, mekkora bajok lettek mára a techmédia színvonalával, és milyen károkat okoznak a pöllencsek - napersze az egész nem újkeletű.

A pöllencseknek erre az alfajára (mert pöllencsből sokféle van; akit például a politikai értelemben vett pöllencsek érdekelnek, olvasson Örülünk Vincent blogot, ahol a Homo Pöllencs fajt  először azonosították, egyfajta emberszerű izé, egy kreatúra) ugyan nem jellemző az agresszivitás, ugyanakkor ez csak még jobban felerősíti a pöllencs lét legsúlyosabb vonását: kóros hájfejség. Itt most természetesen nem testi hájról beszélek, hanem szellemi dagadtságról. A párhuzam ugyanakkor szembeötlő: a szellemi dagadék mentálisan pont ugyanúgy lusta komolyabb erőfeszítést tenni, mint ahogyan a kövérek hajlamosak minimalizálni testmozgásukat, mivel az kellemetlenül fárasztó. A lustaságból következik, hogy nagyon szeretik a rutint: a fejhájas a megszokott gondolatokba kapaszkodik, és irtózik kicsit átmozgatni magát, új szempontokat és szögeket keresni, pontosan ahogyan sok köpcösnek sem akaródzik tornázni egyet.

De még az ilyen elrettentő tohonyaság sem vezethet olyan cikkekhez, mint amilyen a Verge által publikált Passport teszt - persze nem egyedül vannak ezzel a jelenséggel, de a súlyuknál és a cikk súlyosságánál fogva felküzdötték magukat a pöllencskedés csúcsára. Ahhoz, hogy a techmédia nagyra becsült pöllencsévé válhass, nem elég, ha próbálod az agyhalál közeli állapotot elérni, magától értetődő önbizalomra is szükséged lesz önnön képességeidben, ahogyan mélyen hinned is kell abban a szerepben, hogy te itt most nagyon megmondod az igazat, exkluzivitásod van rá.

THE HUB IS A GREAT IDEA EXECUTED POORLY

Így lehetsz csak igazán nagy pöllencs egy bármilyen jelentőséggel bíró lapban. És ha ezt elérted, akkor rájössz, hogy semmi szükség mégcsak megpróbálni sem a megértést. Rutinból, panelekkel bármit el lehet intézni. Gond nélkül le fogod írni, hogy "a Hub egy nagyszerű ötlet, amelyet gyatrán valósítottak meg". Ki nem szarja le, hogy a Hubhoz fogható nincs is más platformon, valójában az egyik legerősebb indok a BlackBerryk mellett? Kit érdekel, hogy be lehet úgy is állítani, ahogy nekem tetszene, minek erőlködjek? Több lesz a fizetésem tőle? Naugye. A gesztusos vezérlést meg kellene tanulni, amihez időre van szükség. Kinek van manapság ideje, pláne tanulni?

it’s not an easy operating system to learn

A pöllencs nem undorodik semmitől sem jobban, mint a váratlan és nem akart változásoktól, újdonságoktól. Pont úgy csinálja ez a Passport a dolgokat, ahogyan én azt megszoktam Androidon vagy iPhone-on? Nem! Nagyméretű négyzet kijelző? Nem lehet rajta rendesen videót nézni! Micsoda, háttérben is futtatható akár böngészőből is bármilyen video? Ki csinál olyat!? A valódi multitasking egy szóra sem érdemes bolsevik trükk, de még ha igaz is, néha érezni lassulást miatta. Szemrebbenés nélkül le fogod írni, hogy a már Q10-en is rendkívül jól futó BB10 egy sokkal erősebb hardveren teljesítményproblémákkal küzd. És el fogják hinni neked!

MANY ANDROID APPS RUN JUST FINE ON THE PASSPORT, BUT INSTALLING THEM IS A CHORE

Nem integrálódik a Google Drive-val! Nincs hozzá natívan ez a Slack chat, amit a Verge használ és promótál orrba-szájba! Komolytalan munkaeszköznek. BBM, mi az? Lehet rá nagyjából 250 ezer Android appot telepíteni, dehát ki fog HÁRMAT kattintani a mai világban ehhez? Senkit nem érdekel még egy tech lapban sem, hogy milyen technológiai eredmény áll emögött, és egyik más platform sem képes erre. A Slacket is feltehettem volna a Passportra, úgy tűnik ugyanis, teljesen jól működik, de csak nem fogok én ezzel foglalkozni, hogy egynél többször kattintanom kelljen.

Pöllencsnek lenni simplicity. Titkon leginkább arra vágyik, hogy mindenki más is kicsit rá hasonlítson. Segíts neki, vegyél az android után loholó iPhone 6-ot, esetleg Androidot. És ha BlackBerryt látsz valaki kezében, kérdezd meg, van-e iTunes vagy Google Play, majd hangos kacagással telepíts egy appot egy kattintással. Minél több appot.

Tegnap a BlackBerry épphogy bejelentette az év legkülönlegesebb okostelefonját, a Passportot, máris megjelentek az interneten az első tesztek, rövidebb vagy hosszabb használati tapasztalatokat leíró cikkek (erről majd Jack Potata értekezik ha minden igaz). A BlackBerry jóvoltából ha nem is a bejelentés napján, de másnapján a BerryBlog is hozzájuthatott egy tesztkészülékhez, amiről természetesen részletes teszt lesz majd itt is, de addig is szeretnék néhány dolgot elmondani nektek erről az okostelefonról kéziszámítógépről, így pár órányi használat után, némi hőemelkedés közepette, hogy azért mégse irigyeljetek annyira.

Először is - MEGLEPETÉS! - , a Passport valóban nagy. Viszont tényleg elfér a zsebben. A picit több mint 90 milliméteres szélesség egyértelműen kétkezes használatra predesztinálja a BlackBestiát, már persze ha az ember gépelni is akar vele, nem csak weboldalakat meg e-maileket scrollozni. Az innovatív QWERTY-billentyűzet az eddigi tapasztalatok alapján bármilyen virtuális gombsort kenterbe ver, bár még kicsit szokni kell, hogy a space mindkét oldalán betűk vannak - viszont a szimbólumok és ékezetek kezelése könnyebb, mint vártam, a prediktív szójavaslatok felpöckölése érintéssel pedig az egyik legzseniálisabb funkció, amit valaha okostelefonban láttam.

passport_berryblog2_small.jpg

A Passport nehéz is, majdnem 20 dekát nyom, de felejtsétek el azt a hülyeséget, amit az angolszász oldalakon írtak: egyáltalán nem fejnehéz. A gépelés közben stabil a fogása, a virtuális gombok intiutív módon jelennek meg, így viszonylag hamar megszoktam ezt a hibrid gépelést, közben a készülék egy pillanatra sem akar kicsúszni a kézből. A magyar nyelvű bevitel mintha javult volna, a szójavaslatok pontosabbak, de lehet, hogy képzelődöm, mindenesetre egész ritkán kell csak korrigálnom és az ékezetes karaktereket sem kell előhívni olyan gyakran.

A készülék hatalmas kijelzőjének tényleg gyönyörű a képe, a nagyfelbontású panelen van bőven hely a grafikus és szöveges tartalomnak - néha az az érzésem, hogy kicsit túl sok is a hely, most például a betűméret átállításával kísérletezem, ami a jobb helykitöltés mellett úgy látom szemkímélőbb használatot is eredményez.

Nagyon remélem, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziója arról lesz híres, hogy elindított egy folyamatot, ami az okoseszközöket és a megszokott, évek óta velünk lévő számítógépet az eddigi próbálkozásokhoz képest szorosabban összeköti. A Blend legalábbis egy olyan funkció, amire nagyon sokan rá fognak mozdulni nem csak a  meglévő és új BlackBerry-felhasználók körében, hanem más platformokról is. A PC-s kliens egyelőre még kicsit lassúcskának tűnik, de 1.0-s verzióról lévén szó ez bocsánatos bűn, cserébe minden kommunikáció szuperbiztonságos, pont-végpont közt végig 256-bites AES titkosítással zajlik. Akinek a szakzsargon nem mond semmit, az elégedjen meg annyival, hogy a két eszköz közt zajló adatforgalomba (ami egyébként Wi-Fi-n és mobilneten, valamint USB- mehet) senki nem tud belehallgatni.

Egyes cikkekben kritika érte a Passport teljesítményét is, amit nem is igazán értek, lévén a BlackBestia a ma elérhető egyik legnagyobb teljesítményű négymagos processzort kapta, meg 3 GB memóriát, ami még androidos mércével mérve is baromi sok. Én eddig nem futottam bele semmilyen lassulásba vagy más, teljesítményspecifikus problémába, de ígérem megpróbálom majd kihajtani a szuszt a tesztpéldányból, hátha sikerül megtörni. Na nem úgy, érted.

Szóval pár órányi használat után annyit tudok hirtelen mondani, hogy a BlackBerry Passport igenis méltónak tűnik az év egyik leginnovatívabb okostelefonja címre, aztán majd a hosszabb távú használat után meglátjuk, hogy ez a véleményem mennyire változik. Nem tudtam eddig kipróbálni érdemben a kamerát, nincs kikristályosodott képem az akkus üzemidőről sem, androidos appokat sem igazán nézegettem, de ami késik, nem múlik, olvassátok a BerryBlogot, és MINDENT meg fogtok tudni a BlackBerry újdonságáról! 

Ha pedig azt gondoljátok, hogy magamtól nem juthat eszembe minden a teszt során, írjátok le a kommentekben vagy az info@berryblog.hu e-mail címen, vagy a Facebookon, vagy a BBM-csatornánkon (jöhet Twitteren is persze - elképesztő sokszínű közösségi hálónk van, nem igaz?), hogy mire vagytok kíváncsiak.

A tegnap leleplezett BlackBerry Passport egyik legnagyobb újítása a teljesen egyedi fizikai billentyűzet, mely egyben az érintést is érzékeli, ebből kifolyólag kicsit olyan, mintha a kijelző része lenne. Ez a különleges felépítés elsősorban a gépelés során jön meglehetősen jól, ahol a gombokkal olyan mutatványokat lehet elvégezni, amilyeneket eddig csak a virtuális billentyűzeteken lehetett látni.

A fenti videó ezeket a funkciókat mutatja be, tehát a szavak felpöckölése mellett a kijelölést vagy a gyors törlést láthatjátok rajta. A klip egyben arra is választ ad, hogy miért csak háromsoros a klaviatúra, éppen csak az nem derül ki belőle, hogy ékezetes betűket hogyan lehet majd előcsalni a billentyűzettel, de ezt korábbról már tudjuk: a fizikai gombok hosszú megnyomásával jönnek majd fel az ékezetek.

Akinek egyébként túl komótos a bemutató tempója, az ne feledje, hogy itt most nem a gyors gépelés bemutatása volt a cél, hanem a funkciók demonstrálása, a szöveget jóval gyorsabban be lehet gépelni két kézzel, mint egy ujjal, legyen szó bármilyen billentyűzetről.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása