Tegnap a BlackBerry épphogy bejelentette az év legkülönlegesebb okostelefonját, a Passportot, máris megjelentek az interneten az első tesztek, rövidebb vagy hosszabb használati tapasztalatokat leíró cikkek (erről majd Jack Potata értekezik ha minden igaz). A BlackBerry jóvoltából ha nem is a bejelentés napján, de másnapján a BerryBlog is hozzájuthatott egy tesztkészülékhez, amiről természetesen részletes teszt lesz majd itt is, de addig is szeretnék néhány dolgot elmondani nektek erről az okostelefonról kéziszámítógépről, így pár órányi használat után, némi hőemelkedés közepette, hogy azért mégse irigyeljetek annyira.

Először is - MEGLEPETÉS! - , a Passport valóban nagy. Viszont tényleg elfér a zsebben. A picit több mint 90 milliméteres szélesség egyértelműen kétkezes használatra predesztinálja a BlackBestiát, már persze ha az ember gépelni is akar vele, nem csak weboldalakat meg e-maileket scrollozni. Az innovatív QWERTY-billentyűzet az eddigi tapasztalatok alapján bármilyen virtuális gombsort kenterbe ver, bár még kicsit szokni kell, hogy a space mindkét oldalán betűk vannak - viszont a szimbólumok és ékezetek kezelése könnyebb, mint vártam, a prediktív szójavaslatok felpöckölése érintéssel pedig az egyik legzseniálisabb funkció, amit valaha okostelefonban láttam.

passport_berryblog2_small.jpg

A Passport nehéz is, majdnem 20 dekát nyom, de felejtsétek el azt a hülyeséget, amit az angolszász oldalakon írtak: egyáltalán nem fejnehéz. A gépelés közben stabil a fogása, a virtuális gombok intiutív módon jelennek meg, így viszonylag hamar megszoktam ezt a hibrid gépelést, közben a készülék egy pillanatra sem akar kicsúszni a kézből. A magyar nyelvű bevitel mintha javult volna, a szójavaslatok pontosabbak, de lehet, hogy képzelődöm, mindenesetre egész ritkán kell csak korrigálnom és az ékezetes karaktereket sem kell előhívni olyan gyakran.

A készülék hatalmas kijelzőjének tényleg gyönyörű a képe, a nagyfelbontású panelen van bőven hely a grafikus és szöveges tartalomnak - néha az az érzésem, hogy kicsit túl sok is a hely, most például a betűméret átállításával kísérletezem, ami a jobb helykitöltés mellett úgy látom szemkímélőbb használatot is eredményez.

Nagyon remélem, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziója arról lesz híres, hogy elindított egy folyamatot, ami az okoseszközöket és a megszokott, évek óta velünk lévő számítógépet az eddigi próbálkozásokhoz képest szorosabban összeköti. A Blend legalábbis egy olyan funkció, amire nagyon sokan rá fognak mozdulni nem csak a  meglévő és új BlackBerry-felhasználók körében, hanem más platformokról is. A PC-s kliens egyelőre még kicsit lassúcskának tűnik, de 1.0-s verzióról lévén szó ez bocsánatos bűn, cserébe minden kommunikáció szuperbiztonságos, pont-végpont közt végig 256-bites AES titkosítással zajlik. Akinek a szakzsargon nem mond semmit, az elégedjen meg annyival, hogy a két eszköz közt zajló adatforgalomba (ami egyébként Wi-Fi-n és mobilneten, valamint USB- mehet) senki nem tud belehallgatni.

Egyes cikkekben kritika érte a Passport teljesítményét is, amit nem is igazán értek, lévén a BlackBestia a ma elérhető egyik legnagyobb teljesítményű négymagos processzort kapta, meg 3 GB memóriát, ami még androidos mércével mérve is baromi sok. Én eddig nem futottam bele semmilyen lassulásba vagy más, teljesítményspecifikus problémába, de ígérem megpróbálom majd kihajtani a szuszt a tesztpéldányból, hátha sikerül megtörni. Na nem úgy, érted.

Szóval pár órányi használat után annyit tudok hirtelen mondani, hogy a BlackBerry Passport igenis méltónak tűnik az év egyik leginnovatívabb okostelefonja címre, aztán majd a hosszabb távú használat után meglátjuk, hogy ez a véleményem mennyire változik. Nem tudtam eddig kipróbálni érdemben a kamerát, nincs kikristályosodott képem az akkus üzemidőről sem, androidos appokat sem igazán nézegettem, de ami késik, nem múlik, olvassátok a BerryBlogot, és MINDENT meg fogtok tudni a BlackBerry újdonságáról! 

Ha pedig azt gondoljátok, hogy magamtól nem juthat eszembe minden a teszt során, írjátok le a kommentekben vagy az info@berryblog.hu e-mail címen, vagy a Facebookon, vagy a BBM-csatornánkon (jöhet Twitteren is persze - elképesztő sokszínű közösségi hálónk van, nem igaz?), hogy mire vagytok kíváncsiak.

süti beállítások módosítása