Tegnap éjjel a BlackBerry kiadta a BlackBerry Messenger üzenetküldő platform legújabb verziójának bétaváltozatát, melyben ezúttal két olyan újdonság is található, ami a legtöbb versenytársnál, azaz a Whatsappnál vagy a Vibernél, netán a Skype-nál hiányzik. Ezúttal nem olyan gyökeres újításokról van szó, mint például a BBM-Csatornák bevezetése, helyette mindkét újdonság a chatelést teszi még kényelmesebbé, illetve biztonságosabbá.

bbm_timed.jpg

Az időzített üzenetek például kiváló lehetőség arra, ha egy fotót csak meg akarsz mutatni egy ismerősödnek, de valamiért nem szeretnéd, ha egyből le is töltené a telefonjára. Az időzítés itt nem arra vonatkozik, hogy beállíthatod, mikor kapja meg az üzenetet, hanem arra, hogy mennyi ideig válik számára elérhetővé az üzenet tartalma attól a pillanattól, hogy megnyitotta. Az időzítő lejártát követően az üzenet eltűnik a feedjéből. Na és mi a helyzet a képernyőmentésekkel? -- kérdezheted joggal, nos lehet trükközni, de a küldő értesülni fog a képlopásról, szóval igencsak nagy a lebukás veszélye.

A második hasznos kis funkció akkor jöhet például jól, ha véletlenül nem annak küldtél el egy pajzán üzenetet, akinek eredetileg szántad, netán olyan üzenetet küldtél valakinek, amiről azt gondolod utólag, hogy jobb lenne, ha mégsem olvasná el. A kínos helyzetekből könnyedén kikeveredhetsz az üzenet visszahívása funkcióval, amivel a kiválasztott chatüzenetet törölheted nem csak a saját üzenetablakodból, hanem az ismerősöd BBM-jéből is. Fontos, hogy az üzenet visszahívása csak chatüzenetekkel működik és csak egy-egy chatben, tehát csoportoknál nem.

A BBM következő verziója a BlackBerry ígérete szerint nagyon hamarosan megjelenhet BlackBerry 10, iOS és Android platformokra. Igen, nekem is feltűnt, hogy a Windows Phone nincs a felsorolásban...

Via Inside BlackBerry.

A Telekomnál lévő BlackBerry-felhasználók vesszőfutásáról már több alkalommal is írtam itt a blogon, most legutóbb már egészen felső szintre is eljutottak a 4G-s hálózat használhatóságáról, illetve használhatatlanságáról szóló sirámaim. Állítólag most már tényleg meg lesz oldva ez a probléma, ami a Telekom mai sajtóbejelentése kapcsán egészen új kontextusba is kerül.

A szolgáltató ugyanis ma bejelentette, hogy a holnapi naptól megduplázza a 4G-s hálózat letöltési sebességét, vagyis 150 Mbps lesz az elméleti maximum letöltési irányban, emellett egyetlen nap alatt 53-ról 73 százalékra nő a 4G-s országos lefedettség. A 4G-s hálózatok előnyeinek felsorolása kapcsán sokan abba a téves hitbe ringatják magukat, hogy ez az egész móka csak a gyorsabb letöltésről szól, és hát különben is, minek nekem 4G, amikor elég gyorsan jön be az Index, meg a YouTube-videó a jelenlegi 3G-s hálózaton is.

Mo_LTE_anim.gif

Csakhogy a 4G nem csak a sávszélességről, hanem (most már) a területi lefedettségről is szól, így az említett 20 százalékpontos lefedettség-növekedés, illetve a fenti térképen látható szép nagy magentaszínű paca csak azoknak az ügyfeleknek érhető el holnaptól, akik jelenleg is 4G-t használnak, 3G esetében nem változik a világon semmi. Ez persze mindaddig nem jelent problémát, amíg mondjuk a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékhelyen netezgetsz a BlackBerryddel, de amint falura érsz, az egyébként több mint egy éve megjelent, 4G-képes BlackBerryk és más, 4G-képes készülékek közt hirtelen eléggé nagy különbség lesz, ami az internetelérés sebességét illeti.

Szóval nem a csillió megabit miatt kell végre megoldani ezt a nonszensz helyzetet, hanem azért, hogy vidéken is legyen jó minőségű net minden felhasználónak, függetlenül attól, hogy milyen márkájú telefont használ.

A különféle okoskütyükről készült kezdeti lesifotókkal generálisan az a bajom, hogy olyanok, mintha direkt szarul akarták volna lefotózni az eszközt, hogy még véletlenül se látszódjon rajta semmi se megfelelően. Ez esküszöm már külön műfaj, aminek jellegzetességei közé tartozik az alulexponált, szemcsés kép, meg a bemozdult kontúrok. A BlackBerry Classicról eddig szerencsére egész jó minőségű képek szivárogtak ki, most viszont itt van egy csokornyi egészen kitűnő minőségű fotó, amivel a Q10 és a 9900 vegyítéséből készült BB10-es mobilt minden részletében láthatjátok.

És végül itt egy igazán figyelemre méltó bónusz kép:

ClassicBBlog.jpg

Via SmartMania.

Címkék: classic leak

BIll Murray a legtöbb hollywoodi sztárral ellentétben finoman szólva sem nevezhető lelkes kütyühasználónak. Olyannyira, hogy a Szellemirtók Peter Venkmanje (szerintem a legmenőbb a társaságból, nem véletlen, hogy neki jutott Sigourney Weaver) egészen mostanáig ellenállt a mobiltelefónia csábításának - derül ki a Variety-nek adott interjújából. Az idén 64 éves színész kényszerűségből végül nemrég megvásárolta első mobilját: egy használt BlackBerryt.

murray_venkman.jpg

Azért attól egyelőre így sem kell tartani, hogy Venkman, akarom mondani Murray ezután az elmúlt évtizedeket egyszerre pótolja majd be, a színész ugyanis az interjúban bevallotta, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem telefonál a készülékkel, mivel azt szinte kizárólag a fiaival való kapcsolattartásra használja, ők pedig nem válaszolnak a hívásokra, csak a szöveges üzenetekre. Murray egyébként e-maileket sem szeret küldözgetni, nincs ott az amerikai sztárok legkedveltebb közösségi hálózatán, a Twitteren sem, és úgy általában véve kifejezetten utálja a kommunikációs zajt.

Hozzáállásáról sokat elárul, hogy ő az a színész Hollywoodban, aki arról híres, hogy csak egy vezetékes zölszámon lehetett eddig számára üzenetet hagyni, még a barátai és számos rokon is csak azon keresztül érhette el. Ráadásul az üzenetrögzítős számon még csak nem is egy Murray hangján beszélő automata vette fel a hívást, hanem egy telefonközpontos.

A színészt otthon sem könnyű elérni, mivel kifejezetten rejtőzködő életet él, gyakran költözik és az új mobilszámát is csak egy nagyon szűk kör ismerheti. Például egyik barátja, Naomi Watts, aki a Variety-nek arról panaszkodott, hogy több stúdió is rajta keresztül próbálja különböző forgatókönyvekkel bombázni a színészt. 

Lehet, hogy a stúdiók mostantól inkább Murray BBM PIN-jére vadásznak majd?

Via Variety.

KIFUTOTT AKCIÓ!

A BlackBerry Z3 jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú BB10-es okostelefon, mely a korábbi csúcsmodell, a Z30 méreteit és funkcióit kínálja elérhető áron. A kedvezőbb ár érdekében a készülék többek közt kevesebb háttértárral is rendelkezik, mint a nagytesó, ezt azonban most ingyenesen kompenzálja neked a BerryBolt, ha a mostani akciót kihasználva új BlackBerry Z3-at vásárolsz!

z3_kingston_blogra.jpg

A webshop legújabb akciójában minden BlackBerry Z3 okostelefon mellé egy 8 GB kapacitású, adapterrel ellátott Kingston microSD-kártya jár ajándékba, ezzel gyakorlatilag megduplázhatod a vadonatúj telefonod memóriáját. A kártyára több ezer képet, vagy akár több száz videót, netán zeneszámot másolhatsz, illetve tárolhatod rajta a különböző, e-mailben kapott dokumentumokat is, míg a készülék beépített memóriáját teljes mértékben kihasználhatja az operációs rendszer, illetve a telepített alkalmazások.

Emellett ne feledd: a BerryBoltban minden készülék gyári jótállással rendelkezik és hivatalos forrásból származik, ráadásul gyárilag szolgáltatófüggetlen, nem utólag függetlenített. A BerryBoltban a kényelmesebb vásárlás érdekében október közepétől már bankkártyával is fizethetsz a telefonodért.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Ha már úgyis szóba kerültek ma a rendszerfrissítések, úgy gondolom, érdemes még pár bekezdést szentelni a BlackBerry 10 OS soron következő, 10.3.1-es verziójában szereplő egyik lényeges újdonságnak, az egyedileg paraméterezhető akkumulátorkímélő-módnak.

Az efféle trükkök egyébként más rendszerektől sem idegenek, az Androidban például már egész régóta megvan az a funkció, hogy bizonyos akkumulátor-töltöttségi szintet elérve a rendszer leszabályozza magát - és vannak gyártók, akik ezt egészen kreatív szintekre fejlesztették (például a Samsung, mely egyes telefonjainál még a kijelzőt is átállítja fekete-fehérre a spórolás érdekében).

batterysaving1.png

A BlackBerry 10 új verziójával érkező akkukímélő mód tulajdonképpen ugyanezt teszi (na nem a fekete-fehér kijelzőre gondolok), vagyis egy felhasználó által beállítható akkutöltöttségi szintet elérve bizonyos rendszerkomponensek működését módosítja az OS. Például leszabályozza a kijelző fényerejét, a processzor teljesítményét, kikapcsolja az adatforgalmat, illetve a GPS-alapú helymeghatározást. 

Az eddigi tesztek alapján főleg a CPU-teljesítmény leszabályozásával érhető el drámai hatás (a kijelző áramfogyasztása típusonként nagyon eltérő lehet), egy készülék fogyasztása így a fenti opcióknak köszönhetően akár a felére is csökkenthető, miközben az operációs rendszer felülete egy pillanatra sem akad meg. A tesztek szerint a teljesítményigényes alkalmazások, így elsősorban a játékprogramok azért nem futnak teljesen gördülékenyen ebben az üzemmódban (nem beszélve az androidos játékokról), de valaki vagy játszani akarjon a telefonján, vagy energiát spórolni.

Szerencsére az akkumentő funkció kézzel is felülbírálható, ami már csak azért is jól jön néha, mert bizonyos helyzetekben zavaró lehet a végletekig leszabályozott fényerő, márpedig akkuspóroló üzemmódban nem lehet kézzel állítani a kijelző fényerejét.

Via Dhabkirk.

süti beállítások módosítása