A multiknál és egyes állami szervezeteknél, cégeknél köztudomásúlag a legkedveltebb időtöltés a meeting. Hiszen nyilván mindenkinek rengeteg ideje van egy ilyen helyen, és másra sem vágyik, mint arra, hogy ahelyett, hogy ténylegesen a munkáját végezné, többnyire halál felesleges és dögunalmas értekezleteken vegyen részt. Az értekezlet ráadásul ma már nem áll meg a tárgyalótermek falain belül, az éteren (meg az optikai kábelen) keresztül elér mindenhová. Tényleg mindenhová.

Az olyan fejlett kollaborációs megoldásoknak hála, mint amilyen a tegnap bemutatott BBM Meetings, most már egy kávézóban sem lesz nyugta senkinek, ahogy a mellékelt videó mutatja ott is hipp-hopp belecsöppenhet a cégrabszolga egy értekezlet kellős közepébe. A multiplatformos, okostelefonokon és számítógépen egyaránt futó alkalmazás ráadásul annyira könnyen használható, hogy a platform révén mostantól a legidiótább főnök is képes lesz két kattintással virtuális meetinget összehívni, nem kell mindenféle bonyolult meghívókat küldözgetni a résztvevőknek. Ha pedig valaki kimaradt, hopp, csak elég a BBM-kontaktok közül kiválasztani, és bárhol is legyen, máris kapja az üzenetet, hogy a kollégák szívesen megbeszélnék vele a jövő évi forecastot, vagy a revenue-analízist.

Viccet félretéve, ezeknek a kollaborációs platformoknak cserébe megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy segítségükkel nem kell egy levegőt szívni a főnökkel, illetve multinacionális nagyvállalatoknál, vagy akár országosan több irodával rendelkező cégeknél a virtuális értekezletekkel az utazási költségek megspórolhatók.

Azt viszont melegen ajánlom minden, mobil kollaborációs megoldást használó munkatársnak, hogy - az ÉG SZERELMÉRE! - a mellékhelyiségbe mostantól inkább ne vigye magával az okostelefonját.

A BerryBolt kínálatát az idők során igyekeztünk úgy bővíteni, hogy minden BlackBerry-típushoz megtalálhassátok a kedvenc tartozékotokat, legyen szó védőtokról, töltőről vagy headsetről. A webshop kínálatában mától egy új gyártó termékeit is megtaláljátok, ismerkedjetek meg a Uunique London kitűnő minőségű tokjaival, melyeket BlackBerry Z3-hoz kínál a BerryBolt!

uuniquelondon1.jpguuniquelondon2.jpg

A gyártó kínálatából két kiegészítő került be a BerryBolt választékába, a Z3-hoz passzoló flip tok és szilikontok az eredeti BlackBerry-tartozékokhoz hasonlóan pérmium minőséget kínálnak, elérhető áron. A fekete színű flip tokot azoknak ajánljuk, akik a BlackBerry Z3 kijelzőjét is védeni kívánják a sérülésektől, míg a puha, szilikon kerettel ellátott, de plexi hátlappal rendelkező kemény tok szabad hozzáférés ad a kijelzőhöz.

A Uunique London BlackBerry Z3-hoz passzoló tokjait megtalálhatjátok az alábbi hivatkozásokon:

Uunique London BB Z3 flip tok - fekete

Uunique London BB Z3 szilikontok - fekete/átlátszó

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Tegnap a BlackBerry San Francisco-i üzleti eseményén a szoftverportfólióé volt a színpad, bemutatkozott a BES12 több vadonatúj komponenssel, illetve olyan partnermegállapodásokról lebben fel a fátyol, mint a BlackBerry-Samsung, vagy a BlackBerry-Salesforce összeborulás. Azért az esemény végén csak előkerült két új készülék John Chen zsebéből, az egyik a már többször demózott, szénné leakelt Classic, a másik pedig a vörös Passport. Vörös últevél, érted.

classic_preorder.jpg

A BlackBerry Classic, a 9900 és a Q10 evolúciójaként létrejött nyomógombos, érintőkijelzős hibrid december 17-én mutatkozik be, de már tegnaptól előrendelhető belőle a GSM-változat, 450 dolláros áron. Mielőtt valaki 110 ezer forintos magyar fogyasztói árat vizionálna, ez áfa nélküli ár (tudom, ez egy-két kereskedőnek nem probléma itthon), ráadásul Európában szinte minden esetben drágább a termék - szóval itthon nagyjából 150 ezer forintos árra lehet majd számítani, de majd meglátjuk, mit hoz a december, január.

chen_redpassport.jpg

Az eseményen bemutatkozott a BlackBerry Passport egy új változata, melyről már korábban is terjengtek pletykák. Ez bizony a vörös Passport, ami korlátozott darabszámban kerülhet forgalomba már a fekete pénteken, vagyis november utolsó péntekén - az amerikai karácsonyi bevásárlási szezon hivatalos kezdetén. Hogy itthon forgalomba kerül-e ez a szín, azt mielőbb megpróbálom megtudni, hátha rajtam kívül mások is vannak, akik irtó dögösnek tartják ezt a színválasztékot.

Nem vagyok biztonsági szakember, de azt azért sok mobilhasználóval egyetemben én is érzékelem, hogy azzal, hogy a különféle mobileszközök a napi üzemeltetést egyre jobban átszövik egy cégnél, vagy kormányzati intézménynél, ezeknek a szervezeteknek újabb és újabb biztonsági kockázatokkal kell szembesülniük. Ezek kiküszöbölésére régóta léteznek különböző módszerek, onnantól kezdve, hogy az alkalmazottnak egyszerűen nem adnak céges mobilt egészen az olyan, komplex mobilmenedzsment megoldásokig, mely a ma bejelentett BlackBerry Enterprise Service 12, vagyis a BES12.

Az új platform a BlackBerry kulcsterméke lesz a következő időszakban, egy olyan szolgáltatás, mely az okostelefonok és tabletek felett áll, függetlenül gyártótól és operációs rendszertől. A BES12 emellett olyan komponensekkel is rendelkezik, melyeket egyik, hasonló célt szolgáló mobilmenedzsment-rendszer sem tud felmutatni, valamint azért ne feledjük, hogy a BlackBerry az egyetlen olyan cég a világon, mely a multiplatformos mobilmenedzsment mellett készülékeket is nyújt az ügyfeleknek, ezzel komplett hardver- és szoftvermegoldást kínálva a maximális biztonságra vágyó vállalatoknak, szervezeteknek.

A BES12 teljes multiplatformos menedzsment megoldás, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás BlackBerry okostelefonokon kívül iOS- és Android-alapú eszközöket (okostelefonok és tabletek), valamint újdonságként Windows Phone-os készülékeket is kezel. Mindezt egy teljesen megújult kezelőfelületen, mely a korábban kissé nehézkesen használható, különböző platformokhoz készült adminisztrációs modulokat összefogja egyetlen, áttekinthető rendszerben.

Az új MDM-megoldás természetesen minden platform esetében pont-végpont alapú titkosítást kínál, képes szeparálni a munkakörnyezetet a privát környezettől és a BlackBerry biztonságos infrastruktúrájára támaszkodva gondoskodik arról, hogy a kényes adatok sehol ne legyenek kompromittálhatók. Uhh, ez mekkora bullshit, na mindegy, a lényeg, hogy NAGYON biztonságos kommunikációt nyújt a BES12.

bbm_meetings.jpg

A BES12 platform mellett, illetve annak részeként új csoportmunka-támogató alkalmazások is megjelennek a támogatott készülékekre, ezek egyike a Cisco WebEx babérjaira törő BBM Meetings, mellyel mindig vidám hangulatú konferenciák és prezentációk tarthatók, természetesen BBM alapokon. Akinek ez önmagában ne lenne elég: a szuperbiztonságos BBM Protected nemsokára minden létező platformon elérhető lesz majd.

A ma, magyar idő szerint esti bejelentés egyik legnagyobb durranása szerintem a WorkLife for BlackBerry és a Samsunggal közösen bejelentett deal volt, előbbit a Movirtu felvásárlására építi a kanadai cég -- ez az a cég, amely olyan technológiát kínál, amivel egy SIM-re több megszemélyesítést, azaz telefonszámot, illetve előfizetést lehet tenni. Vagyis a céges telefonon úgy lehet privát és magánszám egyszerre, hogy nem kell hozzá két SIM. A két fiók közt pedig pofonegyszerű lesz majd váltani.

A Samsung saját mobilmenedzsment-rendszerének, a KNOX-nak az integrálása a BES12 platformba bevallom engem is kissé meglepett, de végső soron van benne ráció, legalábbis lehetnek olyan cégek, illetve szervezetek, ahová a BlackBerry annak ellenére bejuthat, hogy esetleg a céges flotta Samsung készülékekből áll.

A most bemutatott megoldások egy részét azonnal, másokat pedig az év hátralévő részében, illetve jövőre élesít a BlackBerry, a különböző mobilbiztonsági megoldásokról (legalábbis az érdekesebbekről) igyekszem majd itt is beszámolni a következő napokban, hetekben.

A céltudatos újságíró egészen különleges állatfaj, általában csoportban vadászik, de mégis rivalizálós típus, ha teheti, egyetlen falatot sem hagy a zsákmányból a többieknek, sőt, ha megtehetné, valójában a riválisok torkát is átharapná. A céltudatos újságíró mindig ott van, ahol a dolgok történnek, és biztos, hogy ha utánad megy be a forgóajtón, akkor előtted fog kijönni. És persze állandóan kávét vedel. Nem mellékesen a céltudatos újságíró egy bombázó ázsiai szuka.

Legalábbis a BlackBerry legújabb reklámfilmjében pont így fest a mindenre elszánt zsurnaliszta, aki egy kávézó teraszán ülve írja meg a sztorit az orra előtt zajló eseményekről (két pasas kezet fog egy asztalnál), természetesen a Passportján. Mindeközben riválisa, a szőke bombázó újságíró egy 16:9-es tepsifonnal szerencsétlenkedik, végül hosszú másodpercekkel alul marad a hírversenyben, így azt már meg sem várjuk, hogy ő is igéző tekintettel belehörpint-e a capuccinójába, netán narancslét iszik.

Fentebb az ő sztorijukat láthatjátok, alant pedig bónusz kontentként a céltudatos utazó, az ázsiai alfa-hím kisfilmje, ami akárcsak az újságírós, szintén egy új Passport-reklám.

És még mondja valaki, hogy a technológia cégek vezetői nem pont olyanok, mint a celebek: egy friss hír szerint (amit egyébként a mértéktartásáról ismert Financial Times dobott be a közösbe) John Chenéknél kis híján családi viszályba torkollt, hogy a BlackBerry elnök-vezérigazgatójának a felesége több nyilvános rendezvényen is egy Samsung Galaxy okostelefonnal mutatkozott élete párja mellett. "Ezeken a partikon az emberek kissé furán néztek rám, szóval finoman jeleztem, hogy nem ártana neki is egy BlackBerryt használni" -- vallotta be töredelmesen Chen a lapnak.

johnchen2.jpg

Chenné viszont makacs nő, csak kötötte az ebet a karóhoz, de végül a férj, pontosabban annak munkáltatójának érdekei kerekedtek felül, és BlackBerryre váltott, bár azt még Chen sem tudja, hogy magányos óráiban, a partiktól távol azért suttyomban előszedi-e neje a Samsungját. A feleség egyébként állítólag azért nem lelkesedett a BlackBerryért, mert nehezére esett hozzászokni az új rendszerhez.

Ez az a pont amúgy, ahol a velveti magasságokba szökő hír igazán relevánssá válik, ez ugyanis láthatóan nem csak a Chen-családban probléma, hanem jó pár tíz(száz?)millió felhasználó számára. Hiába nyújt olyan képességeket egy BB10-es BlackBerry, amit más platformokon csak mostanában kezdenek kapisgálni, vagy egyáltalán nem jelennek meg, a felhasználók a múltbéli percepcióknak köszönhetően esélyt sem adnak a kanadai gyártó készülékeinek, rendszerének. 

"Eleinte tényleg kicsit nehéz hozzászokni, de ha megtanulja valaki használni, a többi készülék kicsit ilyen játéktelefon látszatát kelti majd" - fogalmazott az interjúban a BlackBerry-vezér. Márpedig az első benyomás borzasztó sokat számít, igazán kár, hogy a Chen-házaspárra vonatkozóan a riporter kihagyta azt a nyilvánvaló kérdést, hogy az ő esetükben vajon megvolt-e a szerelem első látásra.

Via Financial Times.