A multiknál és egyes állami szervezeteknél, cégeknél köztudomásúlag a legkedveltebb időtöltés a meeting. Hiszen nyilván mindenkinek rengeteg ideje van egy ilyen helyen, és másra sem vágyik, mint arra, hogy ahelyett, hogy ténylegesen a munkáját végezné, többnyire halál felesleges és dögunalmas értekezleteken vegyen részt. Az értekezlet ráadásul ma már nem áll meg a tárgyalótermek falain belül, az éteren (meg az optikai kábelen) keresztül elér mindenhová. Tényleg mindenhová.

Az olyan fejlett kollaborációs megoldásoknak hála, mint amilyen a tegnap bemutatott BBM Meetings, most már egy kávézóban sem lesz nyugta senkinek, ahogy a mellékelt videó mutatja ott is hipp-hopp belecsöppenhet a cégrabszolga egy értekezlet kellős közepébe. A multiplatformos, okostelefonokon és számítógépen egyaránt futó alkalmazás ráadásul annyira könnyen használható, hogy a platform révén mostantól a legidiótább főnök is képes lesz két kattintással virtuális meetinget összehívni, nem kell mindenféle bonyolult meghívókat küldözgetni a résztvevőknek. Ha pedig valaki kimaradt, hopp, csak elég a BBM-kontaktok közül kiválasztani, és bárhol is legyen, máris kapja az üzenetet, hogy a kollégák szívesen megbeszélnék vele a jövő évi forecastot, vagy a revenue-analízist.

Viccet félretéve, ezeknek a kollaborációs platformoknak cserébe megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy segítségükkel nem kell egy levegőt szívni a főnökkel, illetve multinacionális nagyvállalatoknál, vagy akár országosan több irodával rendelkező cégeknél a virtuális értekezletekkel az utazási költségek megspórolhatók.

Azt viszont melegen ajánlom minden, mobil kollaborációs megoldást használó munkatársnak, hogy - az ÉG SZERELMÉRE! - a mellékhelyiségbe mostantól inkább ne vigye magával az okostelefonját.

süti beállítások módosítása