Aki régi motoros a BlackBerrysek közt, bizonyára jól emlékszik rá, hogy a legtöbb készülékhez gyártottak a kanadaiak valamilyen asztali bölcsőt, vagy dokkolót. A BB10-es modellek közül egyedül a Z10-hez készült ilyen kiegészítő, mely immár örömmel jelentjük, hogy a BerryBolt kínálatában is megtalálható!

multimedia_z10.jpg

A BlackBerry Z10-hez készült gyári, multimédiás dokkoló több egyszerű töltőnél: a microUSB csatlakozó töltésre és adatátvitelre egyaránt használható, míg a dokkoló HDMI-kiemenete a telefon kijelzőjének a képét másolja TV-re, vagy más kijelzőre. Vagy ha akarod, zenét is lejátszhatsz a segítségével a telefonról, ha olyan erősítőhöz csatlakoztatod a dokkolót, mely rendelkezik HDMI-bemenettel.

A kiegészítőt éppúgy használhatod a nappaliban, mint az irodában, vagy éppen az éjjeliszekrényeden, utóbbi esetben lesz egy nagyon menő ébresztőórád is egyben.

A BlackBerry Z10 multimédiás dokkolót most február 14-ig 10% kedvezménnyel rendelheted elő a BerryBoltban. A termék előreláthatóan február közepétől lesz elérhető (megrendeléshez kattints erre a linkre).

Micsoda badarság, hogy a BlackBerryken csak tőzsdei kimutatások, meg e-mail kliensek futnak! A BlackBerry 10 jóvoltából, és persze az erősebb hardvernek köszönhetően az újabb készülékek már aztán tényleg mindenre alkalmasak, akár 3D-s játékok futtatására is. És ahol az erős hardver, ott előbb-utóbb feltűnnek azok az alkalmazások, melyek azt igyekeznek bőszen szemléltetni, hogy lám, tényleg erős a hardver: ezek az alkalmazások a benchmarkok.

geekbench.jpg

Ha neked semmit nem mondanak azok a szavak, hogy lebegőpontos teljesítmény, meg elsőszintű utasítás-gyorsítótár, akkor inkább ne is olvass tovább, a Geekbench 3 biztosan nem a te zsánered. Ha viszont igen, netán a haverjaid úgy szeretik egymáshoz méregetni az iOS-es és androidos telefonjuk teljesítményét, mint a pé... izé bicepszük kerületét, akkor jó hír, hogy mostantól te is csatlakozhatsz hozzájuk!

A Geekbench 3 BlackBerry 10-es verziója pontosan ugyanazokat a teszteket futtatja le, mint az androidos vagy iOS-es kiadás, a teszt végén aztán el lehet dönteni, hogy kinek a telefonja menőbb, de legalábbis melyikben van több kraft. A program alaposan megizzasztja futás közben a processzort, a grafikus feldolgozóegységet és a memóriát, a végén pedig szépen alaposan mindent egy pontszámmal értékel. A végeredmény is egy pontpáros, amit egyelőre nem lehet szemléletesen összehasonlítani az alkalmazáson belül más platformok más modelljeinek pontjaival, de ami késik nem múlik, bizonyára ennek is eljön majd az ideje.

A BB10-es geekek új kedvence megtalálható a BlackBerry Worldben, a program letöltése ingyenes.

Mióta az androidos és iOS-es BlackBerry Messenger megjelent, állandó téma, hogy azok, akik telepítették a programot, vajon mennyire használják ténylegesen is az alkalmazást. Erről persze a BlackBerry mélyen hallgat, mindenesetre én nem nagyon lennék meglepve, ha az androidos telókra meg iPhone-okra telepített BBM-ek esetében a partnerlistákon alig pár kontakt tengődne csupán.

Ennek rendkívül prózai oka van: ha valaki feltette a multiplatformos BlackBerry Messengert a telefonjára, akkor eddig jobbára direkt meghívóval, PIN begépelésével, vagy QR-kód szkennelésével tudott magának ismerősöket gyűjteni. Ehhez képes ott van pl. a VIber, ami az aktiválást követően azonnal képes feltérképezni, hogy a telefonkönyvben lévő ismerősök közül ki használ (vagy használt két éve) VIbert, és annak rendje s módja szerint fel is tölti velük a partnerlistát.

ios_invite_01.png

Na ez mostantól az androidos és iOS-es BBM esetében is pont így működik, az alkalmazás tegnap megjelent friss változatával ugyanis fel lehet deríteni, hogy ki BBM-ezik az ismerősök közül -- pont úgy, mint a Vibernél (vagyis itt is fennáll a lehetőség, hogy olyasvalakit tesz fel a listára a program, aki két éve BlackBerry és BBM felé sem nézett).

Ettől függetlenül ez egy nagyon hasznos és kézenfekvő újítása a programnak, mondhatni ezzel kellett volna kezdeni, és akkor a letöltésszámláló mellett bizonyára az aktivitás is az egekbe kúszott volna. De még kúszhat, pláne mivel a 2.0-s verzióban jönnek a további újdonságok, a chat mellett a hanghívás, meg végre a csatornák is megjelenhetnek az iPhone-okon meg az androidos okostelefonokon.

Mindig őszintén rácsodálkozom arra, hogy milyen sokan vannak köztünk, akik még manapság is rádiót hallgatnak, vagy információszerzés, vagy zenehallgatás, netán szimplán csak valami háttérélmény végett. Az FM-korszak tehát távolról sem zárult még le, és ezt a készülékek gyártói, köztük a BlackBerry is látja, így a gyártó kínálatában szereplő több telefon is képes analóg rádióadásokat fogni. A BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb, múlt héten kiadott frissítése révén már a legtöbb BB10-es készülék (Q10/Q5/Z30, tehát a Z10 nem!) is képes FM-rádióként működni.

fm_radio.jpg

A szoftverfrissítés érkezése óta többen is kérdeztétek tőlünk, hogy hol lehet elérni az FM-rádiót, illetve mi szükséges a működéséhez. A kérdés teljesen jogos, hiszen a BlackBerry nem készített külön alkalmazást a rádióhallgatáshoz, nincs erre külön ikon a menüben (ellentétben az OS7-es megoldással): Az FM-rádiót a frissítést követően zenelejátszóban találod meg, az alsó ikonsoron.

Fontos, hogy a rádiózáshoz csatlakoztatni kell egy fülhallgatót vagy fejhallgatót, ez lesz ugyanis az antenna -- viszont ezt követően nem kötelező azon keresztül hallgatni a rádióadást, lehet a telefon hangszóróit is aktiválni. A hangolás pofonegyszerű, de jó eséllyel hozzá sem kell nyúlni, a rendszer ugyanis alapesetben behangolja a helyi adókat (valószínűleg valamiféle adatbázis alapján, vagy piszok gyorsan megcsinálja a háttérben).

Ha tehát azok közé tartozol, akik szeretnek rádiózni, most már tudod, hol találod az FM-rádiót a menüben (feltéve, hogy már frissítetettél a BB10 10.2.1-es verziójára). 

Bár a Telenornál a készülékek menüben már régóta nem számít (kiemelt) márkának a BlackBerry, azért még a propelleres szolgáltatónál is akad egy-egy Z10 a bolt valamelyik elhagyatottabb sarkában, uram bocsá' a raktár egyik pókhálós szegletében. És a jelek szerint érdemes nyitott szemmel vizslatni olykor a készülékárlistát, ugyanis az idő előrehaladtával meglepően olcsó lett a BlackBerry első érintőkijelzős BB10-es készüléke itt is, akárcsak a Telekomnál.

telenor_logo_black.jpg

A Telenor legfrissebb, múlt hét vége óta élő árlistájában tényleg már csak a Z10 szerepel egyedüli BlackBerryként, jó hír viszont, hogy mostanra bármilyen előfizetéssel veszed meg a szolgáltatónál a készüléket, legfeljebb 59.900 forintot (3XS kategóriájú előfizetéssel, két év hűséggel) kell érte fizetned, de inkább 49.900 forintot (2XS kategóriájú előfizetéssel, két év hűségvállalással).

Érdekes módon a feltöltőkártyás csapat távolról sem dolgozik ilyen jó árakkal, még mindig 150 ezer forint egy Z10 Praktikummal, ami vagy azt jelenti, hogy a Telenornál tényleg két csapat árazza az előfizetéses és feltöltőkártyás megoldásokat (és ezek egyáltalán nem kommunikálnak egymással), vagy a Telenor NAGYON szeretné, ha 2 évre leszerződnél hozzá, kerül amibe kerül alapon.

Akárhogy is van, a lényeg, hogy aki igazán olcsó BB10-es BlackBerryt szeretne magának, már két hazai szolgáltatónál is jelentkezhet érte.

Tegnap végre megtört a jég, és a magyar mobilszolgáltatók, pontosabban azok közül egy árulni kezdte a BlackBerry jelenlegi legnagyobb és legerősebb készülékét, a Z30-at. Az újdonságra a kanadaiak háza táján zajló őrületes változások mellett talán méltatlanul kevés figyelem hárult, pedig egy nagyon masszív, nagyon sokoldalú érintőkijelzős okostelefont sikerült tető alá hoznia a gyártónak. Szóval ha nem vagy képben, a korábbi modellekhez képest mitől is más, vagy jobb a Z30, amiért majd' 150 lepedőt kér a Telekom listaáron, íme a BerryBlog szokásos felzárkóztatója, amit ha elolvasol, mindent tudni fogsz az újdonságról, amit tudni érdemes!

z30_oldalt.jpg

-Miért írod folyton azt, hogy a Z30 a legnagyobb és legerősebb BlackBerry? Nekem a Z10 is elég nagy és erős.

A BlackBerry Z30 és a Z10 közt valóban közös vonás, hogy mindkettő érintőkijelzős okostelefon, mely a vadonatúj, tavaly megjelent BlackBerry 10 operációs rendszert futtatja, méghozzá meglehetősen gördülékenyen. Ám míg a Z10 kijelzőjének képátlója 4,2 hüvelyk, azaz körülbelül 10,6 cm, addig a Z30-nál az AMOLED-panel képátlója 5 hüvelyk, vagyis 12,7 centi. Ez így elsőre nem tűnik túl nagy különbségnek, de hidd el, hogy kézbe véve jelentős a differencia. 

A Z30 emellett gyorsabb processzorral és grafikus motorral is rendelkezik, mint a Z10, ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a kezelőfelület és az alkalmazások még zökkenőmentesebben futnak a nagyobb készüléken.

-Értem, hogy nagyobb a kijelző, de mit jelent az, hogy AMOLED-panelje van a telefonnak? Jobb a felbontása?

Nem egészen, viszont egészen más minőségű képet ad, mint a hagyományos, LCD-alapú mobilkijelzők. Az AMOLED-panel működési elvéből fakadóan sokkal kontrasztosabb és sokkal élénkebbek rajta a színek, mint a többi kijelzőn, emellett kevesebbet is fogyaszt, vagyis tovább bírja a telefon akkmulátora egy feltöltéssel.

-Nagy ügy, gondolom mint az összes többi BlackBerryben, itt is ki lehet cserélni az akkut, legfeljebb veszek egy cserét, ha nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ez igazán bölcs előrelátásra utal, csak az a baj, hogy a BlackBerry Z30-nak nem cserélhető az akkumulátora, habár a hátlapja levehető (hogy be tudd tenni a SIM-et és a memóriakártyát). Viszont nem is igazán kell félned attól, hogy az akkumulátor gyorsan lemerül, hiszen a Z30-ba egy nagykapacitású, 2880 mAh-s akku került gyárilag, amivel bőven kihúzza egy napig a telefon.

-Jó, hogy említetted a SIM-et a hátlappal kapcsolatban. Ebbe a telefonba jó lesz a régi készülékemben lévő kártya?

Az attól függ, milyen kártyád van. Az újabb BlackBerryk (Z10/Q10/Q5) kivétel nélkül microSIM-mel működnek, így a Z30-ba is ilyen kártyát kell tenned. Ha még a régebbi, nagyobb méretű SIM-ed van, kérj cserét a mobilszolgáltatódtól!

-Azt hallottam, hogy a BlackBerryk csak drága előfizetéssel használhatók. Így van ez a Z30-cal is?

Egyáltalán nem, viszont ha ki szeretnéd használni minden képességét, akkor nem árt, ha van mobilinternet-előfizetésed.

-Azt hallottam, hogy a Z30-on androidos alkalmazások is futnak. Igaz ez?

Igen is, meg nem is. Az androidos appok futtatása a BB10-es telefonokon (beleértve a Z30-at) jelenleg csak úgy támogatott hivatalosan, hogy az appot a BlackBerry saját piacteréről, a BlackBerry Worldből szerzed be. Gyakorlatilag azonban van rá mód, hogy ezt megkerülve szinte tetszőleges androidos alkalmazást elindíts a telefonon, ez azonban nem mindig egyszerű és nem is minden esetben garantált, hogy működni fog.

-Na és mi a helyzet navigációval? Egy ekkora telefonon már csak van valami normális térképprogram.

Sajnos a BlackBerry nem jeleskedik ezen a területen különösebben, hangos navigációt a beépített térképprogram Magyarországon nem tud, csak tőlünk nyugatabbra lévő országokban. Remélhetőleg ez a közeljövőben változni fog.

-Oké, akkor remélem legalább vannak látványos játékok a telefonon.

Bár ez sem erőssége a BlackBerrynek, a Z30-on sok népszerű mobilos játék szuperül fut. Elérhető rá például a teljes Angry Birds sorozat, az EA, a Gameloft és más kiadók népszerű játékai. Többségüknek viszont az androidos verziókkal ellentétben nincsenek ingyenes változatai.

-Ez remek, de végeredményben mégiscsak egy BlackBerryről van szó, nem igaz? Szóval ezzel is olyan könnyű gépelni, mint a többi BB-vel? 

A BlackBerry Z30 érintőkijelzős telefon, vagyis virtuális gombokon tudsz rajta gépelni. A készülék ugyanazt az öntanuló, gondolatolvasó virtuális billentyűzetet kapta, mint a Z10, csak itt értelemszerűen nagyobbak a gombok, szóval ha nagyobb kezed van, mindenképpen jobban jársz a Z30-cal.


Maradt még benned kérdés? Írj a poszthoz kommentet, vagy e-mailt az info@berryblog.hu -ra, vagy keress minket a facebookon a https://www.facebook.com/berryblog címen!

süti beállítások módosítása