Ha korábban próbáltál Skype-on vagy Viberen (persze nem BlackBerryn) telefonálni valamelyik mobilszolgáltató hálózatán keresztül, elég könnyen azon kaphattad magad, hogy vagy egyáltalán nem sikerült hívást kezdeményezni, vagy a legrosszabb analóg időket idézte a hívás minősége. Ez nem véletlenül volt így, a mobilszolgáltatók számára ugyanis nem túl jó üzlet, hogy te olcsón, ad abszurdum ingyen hívogatod az ismerőseidet mobilneten, amikor akár fizethetnél is mondjuk 30-40 forintos percdíjat a hanghívásért. Szerencsére a mobilszolgáltatók lassan kezdenek észhez térni, itthon a Vodafone jelentette például be büszkén, hogy feloldja a VoIP-szolgáltatások korlátozását.

voip.jpg

Persze ez így ebben a formában csak részben igaz, mivel egyrészt csak a jelenleg is elérhető tarifákra vonatkozóan történik feloldás, másrészt a feltöltőkártyás netet használók számára továbbra is tabu a VoIP. Ettől függetlenül szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy a Vodafone lépése mindenképpen paradigmaváltást jelent, és idővel a Telenor meg a Telekom is követni fogja a vörösöket.

Őszintén szólva nem tudom, hogy a BlackBerry üzenetküldő- és VoIP-platformját, a BlackBerry Messengert mennyire érintették a korábbi korlátozások a Vodafone-nál, mindenesetre a folyamat így is, úgy is kihatással lehet minden VoIP-alkalmazásra, hiszen általánosságban az internetalapú telefonálás népszerűségének emelkedését eredményezheti, ezzel pedig olcsóbbá teheti a hanghívásokat. Persze ez a folyamat nem máról holnapra fog lezajlani, de az a rossz hírem van a szolgáltatók számára, hogy megállíthatatlan trendről beszélünk.

Egyébiránt beszédes, hogy a telekomosok számára semmilyen tarifával nincs BBM (sem chat, sem VoIP) a mobilhálózaton, hacsak nem fizet az ügyfél a BlackBerry-szolgáltatásért. Ezzel tulajdonképpen kijelenthető, hogy a Magyar Telekom az országban, sőt, meg merem kockáztatni ,hogy a régióban, netán egész Európában egyedüliként pénzt kér egy nem általa üzemeltetett VoIP-szolgáltatásért. Persze nem azért kér pénzt, vagyis nem csak azért, de közben meg próbálj meg BBM-ezni hagyományos mobilnettel. Na ugye.

Ha már itt tartunk, ideje újra szavazni!

Via HWSW.

Via Vodafone Magyarország.

süti beállítások módosítása