Egyre valószínűbb, hogy a várhatóan az év vége felé érkező új BlackBerry csúcsmobil, melyet egyelőre csak Venice kódnéven emlegetnek, több komoly meglepetéssel is szolgál majd, mármint azon túl, hogy visszahoz a piacra egy rég kihalt formátumot. A szétcsúsztatható mobilt a BlackBerry a Mobile World Congressen mutogatta először, de működés közben azóta is legfeljebb a nagyon bennfentesek láthatták. Alighanem ennek azért elég nyomós oka van.

Mondhatni tudvalevő, hogy a Venice már a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.4-es verzióját kapja meg gyárilag, mely bizonyára több olyan újdonságot is tartalmaz majd, melyet kifejezetten az új csúcskészülék miatt raktak be a kódba (nagyjából úgy, mint a 10.3.1-nél a Classic-féle toolbelt kezelése). És amelyek bemutatására egyelőre nincs még felkészülve a BlackBerry (ezt egyébként maga John Chen mondta, nem sokkal a titokzatos bemutató után).

slider-clean.jpg

A Samsungtól kölcsönzött, két oldalán hajlított kijelző kezelése lehet az egyik ilyen újdonság, a másik pedig jó eséllyel a duál-SIM integráció. Na nem úgy, ahogy a Blaha aluljáróban kapható telefonokba raksz két SIM-et, ez esetben ugyanis valójában csak egy kártya van a telefonban, de mégis két (vagy több) számot használhatsz vele egyszerre. Ehhez kellett a BlackBerrynek a Movirtu technológiája, melyet tavaly szeptemberben vett meg a cég, és azóta jó eséllyel nem ültek a fejlesztők a babérjaikon, de legalábbis alaposan körbejárták, hogyan lehet beépíteni az egyedülálló rendszert a BlackBerry 10-be, vagy éppen a BES12-be.

A Movirtu-féle virtuális-SIM megoldás alighanem a BlackBerry 10 új verziójában debütál majd, az egészen újítónak számító módszert pedig állítólag már javában demózza a BlackBerry a szolgáltatóknak, melyek körében különösen az üzleti előfizetők körében nyithat új távlatokat a párhuzamos előfizetés- és hívószámkezelés egy mobilon. A rendszer az előfizető felé teljesen transzparens, vagyis úgy működik, mintha ténylegesen két SIM lenne a készülékben, vagyis külön megy a két hívószám után a számla, melyből az egyiket kaphatja a munkahely, a másik pedig lehet akár egy magánelőfizetés is -- a két virtuális kártya közt pedig nagyjából úgy lehet gombnyomással váltani, mint a BlackBerry Balance estében a privát- és munkahelyi környezet közt.

Mindez persze egyelőre merő spekuláció csupán (na jó, annál azért kicsit több), de ha ez nem tökéletes válasz a rohadt nagy BYOD trendre, akkor semmi.

süti beállítások módosítása