Míg mi édesdeden szundikáltunk az éjjel, Észak-Amerikában bombaként robbant a hír (ami inkább még csak pletyka), hogy a BlackBerry egy vagy több új készülékre Android operációs rendszert rakhat majd gyárilag a saját fejlesztésű BlackBerry 10 helyett. Ez egyébként éppen elég régi spekuláció ahhoz, hogy ezen a ponton az egészet egy kézlegyintéssel elintézze az ember, ám a híresztelések forrása ezúttal nem egy vietnámi vagy orosz blog, hanem a többek közt mértéktartásáról ismert Reuters, mely ráadásul négy, független forrásból kapta a fülest. Szóval ha ez az egész nem is kész tény, de jó eséllyel van komoly valóságalapja.

Ez amúgy egyből válasz lehet arra a kérdésre is, hogy mire utalhatott John Chen április végén a CNBC-nek adott interjúban, amikor az alkalmazás-ökoszisztéma kapcsán feltett kérdésre sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy a cég forral valamit, szóval lesznek itt még nagy meglepetések. Akkor egyébként meg is szavaztattalak titeket arról, mi sülhet/süljön ki ebből az egészből - a voksolók mindössze 5%-a szavazott arra, hogy a BlackBerryből végül androidos telefon lesz.

john-chen-blackberry.jpg

Ha a Reuters forrásai pontosak, az véget vethet egy több mint egy évtizedig tartó korszaknak az okostelefonok szegmensében (míg a BlackBerry saját ökoszisztémával rendelkezett), de ettől még nem feltétlenül dől össze a világ, nem veszítik el minden egyéniségüket a BlackBerryk és az sem kizárt, hogy a kanadaiak végül győztesen, emelt fővel jönnek ki az egészből.

Először is be kell látni, hogy bár a BlackBerry 10 pusztán technológiai szempontból napjaink legfejlettebb mobilos operációs rendszere, ez édeskevésnek bizonyult a tömegek meghódításához. Ennek több oka is van, onnantól kezdve, hogy a cég későn lépett vele piacra egészen odáig, hogy a korábbi vezetés hibát hibára halmozott számos területen, beleértve két nagyon fontos szegmenst, a logisztikát és a marketinget. Tömören: mostanra eljutottunk oda, hogy egy ilyen lépéssel a BlackBerrynek egyszerűen nincs vesztenivalója.

A BlackBerry 10 egyik legkomolyabb hiányossága a vezető platformokkal szemben a rendkívül szegényes alkalmazás-ökoszisztéma, amit a rendszerbe épített Android futtatókörnyezettel sem sikerült teljesen áthidalni. A helyzetre az egyedüli megoldás egy teljes, kompromisszummentes rendszerkörnyezet, ami kivétel nélkül képes minden androidos appot kezelni, megfelelő teljesítménnyel és szolgáltatásháttérrel. 

Bár az Android és a BlackBerry 10 felépítése számos ponton jelentősen különbözik, ha a BlackBerry Androidra vált, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a BB10 minden funkciójáról le kell mondaniuk a felhasználóknak. Ami azt illeti, a BlackBerry már a tavasz kezdetén belebegtette, hogy a fontosabb BB10 alkotóelemeket (mint például a BlackBerry Hub, Calendar stb.) Androidra és iOS-re is átülteti majd. A projekt nevet is kapott, ez lett a BlackBerry Experience Suite, a megjelenéséről pedig csak annyit árult el a cég, hogy valamikor az év során válhat elérhetővé.

Ha a BlackBerrykre tényleg Android kerülhet, az egyben azt is jelentené, hogy gyakorlatilag a kanadaiak gyártanák az egyetlen, ténylegesen is használható, nyomógombos androidos telefont, ami komoly ütőkártya lehet a cég kezében. Más kérdés, hogy mivel a BlackBerryken kívül alig van piacon QWERTY-s mobil, senki nem tudja pontosan, ez a piac potenciálisan mekkora lehet. 

A Reuters forrásai emellett azt sugallják, hogy a BlackBerry azzal, hogy Androidot rak a saját készülékeire BB10 helyett, valójában a szoftver/szolgáltatás üzletág szekerét is tolhatja. A BES12 ugyanis hasonló piaci kihívásokkal küzd, mint a BB10, vagyis hiába a legjobb, multiplatformos mobilmenedzsment-platform, ha a potenciális ügyfelek nem is tudják, hogy a rendszer a BlackBerryken kívül más eszközöket is képes kezelni. Egy androidos BlackBerry erre frappáns választ adhatna, bár könnyen lehet, hogy ezzel talán túlságosan is lebecsüli a Reuters az informatikai döntéshozók képességeit, akik nem lehetnek olyan hülyék (ugye?), hogy ne nézzenek meg az MDM-rendszer implementálására vonatkozó döntés előtt egy nyamvadt whitepapert.

A fentebb sorolt pro-kontra érvek mellett a Reuters cikke alapján valószínűsíthető, hogy már a Mobile World Congress idején mintegy öt másodpercre bemutatott slider kapja meg elsőként a Google operációs rendszerét. Az egyelőre Venice kódnéven ismert újdonságról azóta sem - tehát február óta - szivárgott ki semmi hír, vagy konkrét információ, pedig állítólag az eszköz idén év végén piacra kerül majd. Mindez megerősítheti a mostani híreszteléseket, miszerint a BlackBerry gyökeresen megváltoztatja a készülékstratégiáját.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ezek után a BlackBerry 10-re milyen sors várhat, illetve nem kérdés az sem, hogy egy ilyen lépés igazi most vagy soha, vagy pókernyelven all-in (lenne) a BlackBerry számára.

Remélem jó lapjai vannak Chennek.

Via Reuters.