Az egészségügyi ellátást még a XXI. század legmodernebb körülményei közt is kísérti a jelenség, amikor az embert életmentési céllal ellátják egy kórházban, hogy végül valamilyen, az intézmény falain belül elkapott fertőzésben meghaljon. Bár ezt a kockázatot soha nem lehet teljesen kiküszöbölni, de a minimalizálásra azért régóta léteznek különféle, olykor meghökkentő törekvések. A legújabb ilyen ötlet: minden egészségügyi dolgozó kapjon antibakteriális telefont!

Egyébként annyira nem is hülyeség ez, mint amennyire elsőre hangzik, hiszen korábban több vizsgálat is kimutatta, hogy egy (okos)telefonon, vagy éppen egy számítógép billentyűzetén olykor több kórokozó tanyázik, mint egy WC-ülőkén. Szóval ezzel az erővel egy kórház számára egy kívülről, akár az orvosok, ápolók által behurcolt telefon egyet jelent egy olyan trójai falóval, amiben csak úgy hemzsegnek a baktériumok. Amikről itt van egy kellően ijesztő fotó, avagy ez egy telefon kijelzője, ahogy egy bakterológiai vizsgálat látja:

bacteria_9333.jpg

Márpedig okostelefonokra a kórház személyzetének is szüksége van, sőt, bizonyos egészségügyi platformok, alkalmazások kifejezetten segítik az ellátást, de mit sem ér az egész, ha az eszközt nem, vagy csak hosszas és az okostelefonok lelki világára meglehetősen káros fertőtlenítési procedúra után lehet bevinni az intenzívre. 

Az antibakteriális telefon ötlete elsők közt éppen a BlackBerry berkein belül fogant meg, az elképzelést maga John Chen vázolta a múlt héten, miközben ellátogatott a torontói Mackenzie Richmond Hill kórházba, ahol nem, nem az aranyerét műttette meg, hanem bejelentette a Ciscóval ThoughtWire-ral közösen indított projektet, melynek célja kvázi az, hogy az orvossorozatokból is ismert orvosi személyhívó- és riasztórendszert leváltsa valami modernebbre.

A fertőzésmentes okostelefon egyelőre csak ötletszinten létezik, és arról sem szól a fáma, hogy mégis hogyan érné el a BlackBerry, hogy a telefon felületén tényleg ne tanyázzanak baktériumok milliói. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha megjelenik egy ilyen kütyü, akkor a mobilszolgáltatóhoz, vagy inkább a gyógyszertárba kell majd menni érte.

süti beállítások módosítása