Szeptember elején mondhatni bombaként robbant a hír, hogy a BlackBerry felvásárolja egyik riválisát, mely jelen esetben nem egy okostelefon-gyártót takar, hanem a Good Technology-t, mely éppoly multiplatformos mobilmenedzsment-megoldást kínál, mint amilyen a BlackBerry egyik kulcstermékének számító BES12. Az 1996-ban alapított céggel számos csörtéje volt korábban a kanadaiaknak, a nyár végére viszont úgy döntöttek, a további vitákat megelőzendő inkább felvásárolják a céget tokkal-vonóval, mintegy 425 millió dollárért cserébe. Namost lehet, hogy ebből végül semmi nem lesz.

good_technology.png

A Good Technology (kis)befektetői ugyanis csoportos pert indítottak azért, hogy megakadályozzák a két cég közt létrejött üzletet, mivel az szerintük kizárólag csak egyes nagybefektetők érdekeit szem előtt tartva köttetett meg. Magyarul a kisebb-nagyobb részvénycsomaggal rendelkezők túl kevésnek tartják azt az összeget, amit a BlackBerry fizetne a kaliforniai cégért. Mondjuk tekintve, hogy a Good tavaly több, eléggé kecsegtető felvásárlási ajánlatot is visszautasított, köztük egy olyant is, mely 825 millió dollárra taksálta a vállalatot, nem nagyon vagyok meglepve azon, hogy a részvényesek kissé zabosak.

Nekik egyébként az egész vételárból csak mintegy 40 millió dollár jutna, ha minden a tervek szerint alakul, míg a fentebb is említett nagybefektetők kapják a summa nagy részét -- mit tesz Isten, ezen nagybefektetők delegáltak hat tagot a Good kilencfős igazgatótanácsába. Persze ez egy ilyen, alapvetően exitre játszó cég esetében egyáltalán nem meglepő fordulat, de legalábbis valószínűleg hasonló a helyzet egy másik nagy BlackBerry-riválisnál, a MobileIronnál is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a per elhúzódása hogyan hat az akvizícióra, de könnyen lehet, hogy a szeptemberben bejelentett üzlet csak hónapokkal az eredetileg tervezett időpontot követően zárulhat le.

Via Law360.

süti beállítások módosítása