A modern okostelefonokkal kapcsolatos egyik legfőbb kritika általában az szokott lenni, hogy túl hamar lemerül az akkumulátoruk, és valóban, vannak olyan típusok, melyek egy napot sem húznak ki egy feltöltéssel. Ennek az az egyik legfőbb oka, hogy az akkumulátorok technológiája, vagy cellasűrűsége az idő előrehaladtával nem tudott lépést tartani a készülékekbe épített alkatrészek, így elsősorban a kijelző és a processzor áramfelvételi igényével. Ha már így alakult, nincs mást tenni alapon voltak cégek, melyek abba az irányba indultak el, hogy a töltési folyamatot drasztikus módon felgyorsítsák. Ilyen cég többek közt a BlackBerry egyik beszállítója, a Qualcomm is.

A Qualcomm-féle Quick Charge működéséhez furcsa módon nincs semmilyen előfeltétel az akkumulátor részéről, ám ettől még csak azok a mobilok használhatják a technológiát, melyek tartalmazzák az ehhez szükséges IC-t (töltésvezérlő áramkört), illetve a töltőkbe ugyanúgy kell lennie egy hasonló chipnek, meg persze nem árt, ha kellő kapacitással is rendelkezik.

A Quick Charge-nak jelenleg már a 3.0-s verziójánál tartunk, általánosabban pedig a 2.0-s verzió terjedt el, mely a Qualcomm szerint nagyjából 75%-kal gyorsabban képes tölteni ugyanazt a mobilt, mint egy hagyományos töltő. Laboratóriumi tesztek alapján a Qualcomm kimutatta, hogy egy 3300 mAh-s akkumulátor 60%-ra feltölthető egy Quick Charge 2-es töltővel 30 perc alatt, ami azért nem kispályás teljesítmény. Pláne, mivel éles tesztekben ehhez  hasonló eredmények jöttek ki kereskedelmi forgalomban kapható telefonokkal és töltőkkel (persze azért így is van egyes típusok és modellek között szórás), vagyis a Qualcomm ezúttal nem mézes-mázas marketingrizsát tolt a gyorsabb töltésről.

A jelenleg kapható (vagy éppen még nem kapható) BlackBerryk közül egyedül a PRIV kompatibilis a Quick Charge 2.0 technológiával, a készülékbe épített Snapdragon 808-as processzornak köszönhetően, a többi modellbe értelemszerűen visszamenőlegesen sem kerülhet be ez a technológia. Ezzel együtt is furcsa, hogy a PRIV dobozába nem Quick Charge-kompatibilis gyári töltő került, ám a BlackBerry kínálatában hamarosan lesz majd ilyen típus is, előreláthatóan valamikor a jövő év elején. Ez egy egyébként 1500 mA-s gyorstöltő lesz, mely valószínűleg azért a régebbi eszközöket is gyorsabban tölti majd fel.

süti beállítások módosítása