A Telekom és a BlackBerryk kapcsolata hosszú-hosszú időre nyúlik vissza, ami többekben úgy él, hogy ha normálisan akarsz használni egy BlackBerry készüléket a szolgáltató hálózatán, akkor szükséged lesz valamilyen BlackBerry opcióra, vagy a BlackBerry Instant E-mailre, vagy az idén bevezetett BlackBerry Net csomagok egyikére. Ez még a BB10-es készülékvonalon is így van, a Telekom normál APN-jén keresztül ugyanis nem éred el a BlackBerry infrastruktúrát, csak akkor, ha a blackberry.net APN-t állítod be a telefonon. 

Ez egyébként a BB10-es modelleknél már jóformán csak annyiban érződik, hogy BlackBerry díjcsomag nélkül nincs BBM-elérés, no meg nem csatlakozik a BES szerverekhez a készülék, ha történetesen céges felhasználásban van. Na jó, de most, hogy itt az első androidos BlackBerry, mindez hogyan változhat, illetve az esetleges további androidos modelleknél mi a helyzet? Kell BIS? Nem kell? Mire jó, ha mégis van?

priv_apn.jpg

A jó hír az, hogy a PRIV, illetve mindegyik androidos BlackBerry végre teljes értékű mobil közönséges mobilnet-előfizetéssel is. Nincs semmilyen korlátozás és megkülönböztetés, még csak külön ikon sincs, ami jelezné, hogy a telefon csatlakozik a BlackBerry infrastruktúrához -- mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem tud hozzá csatlakozni.

Ha ugyanis BlackBerry díjcsomaggal rendelkezel, a PRIV-nél is beállíthatod a blackberry.net APN-t, ami jelen esetben alapvetően az adatforgalomra és a roamingra vonatkozó előnyökkel járhat. Egyrészt a BlackBerry Instant E-mail opció gyakorlatilag az egyetlen, korlátlanságot biztosító opció a T-nél (igaz csak 3G-n), másrészt a forgalomkorlátos BlackBerry Net esetén a meglévő mobilneted és a BlackBerry Net 200 MB-os vagy 3 GB-os adatforgalma összeadódik havonta. 

Bár ennek rövidesen kevés relevanciája lesz (legalábbis Európában), de ha barangolás során ha rendelkezel valamilyen korlátlan BlackBerry roaming opcióval (ezt csak üzleti előfizetőknek kínálja a Telekom), azt is csak a blackberry.net APN-nel veheted igénybe.

Az APN beállításokat a Beállítások főmenü -> Több -> Mobilhálózatok -> Hozzáférési pont nevek menüpont alatt találod meg a készüléken. Itt tudsz hozzáadni új APN-t, a címen (blackberry.net) kívül más adatot nem kell megadnod.

süti beállítások módosítása