Talán már csak pár hét, vagy nap kérdése, és az androidos BlackBerry PRIV (vagyis PRIV by BlackBerry) feltűnhet az üzletekben, és nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is, de legalábbis Nyugat-Európában. Erre utal legalábbis, hogy az egyik legnagyobb független angol kereskedő, a Carphone Warehouse már felvesz előrendelést a telefonra. Fullos ár viszont még mindig nincs, mivel ez a kereskedő gyakorlatilag a mobilszolgáltatók viszonteladója (ráadásul egyszerre mindegyiké), így az oldalon csak előfizetéssel lehet kiválasztani a telefont - legalábbis egyelőre.

Kint vannak viszont a részletes speckói a PRIV-nek, no meg egy jó kis hands-on videó, ami rendkívül ravasz módon nem sokat mutat meg a szoftverből (például a Hub még csak nyomokban sem látszik a videón), annál többet a hardverből. Ami egyébként végleges verziónak látszik, és a korábbi, bétaverziókhoz képest az tűnik a legnagyobb különbségnek, hogy a kijelzőkeret fémszínű (hogy ténylegesen fémből van-e, az nem derül ki a videóból).

Fent tehát a videó, alant pedig következzenek a műszaki részletek a PRIV by BlackBerryről!

Kijelző: 5,4"-es lekerekített peremű AMOLED, 2560x1440 pixel felbontással

Processzor: 1,8 GHz-es kétmagos Cortex-A57 plusz 1,44 GHz-es négymagos Cortex-A53 (Snapdragon 808) 

Memória: 3 GB RAM, 32 GB háttértár (microSD-vel bővíthető 2 TB-ig)

Kamera: 18 MP hátlapi, 2 MP előlapi, Schneider-Kreuznach minősített

Akku: 3410 mAh, nem eltávolítható

Operációs rendszer: Android 5.1.1 (6.0-ra frissíthető a későbbiekben)

Méretek, tömeg: 147 (kinyitva 187) mm x 77,2 mm x 9,4 mm, 192 gramm

Via Carphone Warehouse.

A PRIV a BlackBerry ígérete szerint megvédi a privát szférádat, de mi van akkor, ha maga a telefon szorul védelemre? Ilyenkor számíthatsz a jó öreg bőrtokra, meg a hasonló tartozékokra, melyekből az új androidos CsúszkaBerryhez is lesz majd egy szakajtónyi, ahogy erről már egy korábbi blogposztban írtam. Most már képek is vannak egynéhány kiegészítőről, lásd alant.

swivel_holster_priv.jpg

flipshell_priv.jpg

pocket_priv.jpg

hardshell_priv.jpg

A képek alapján legalább most már tudom, hogy mit takar az, hogy "okos tok", mármint a flip shellnél nyilván ez a már más androidos készülékeknél is használt kis kémlelőablak, ahol bizonyára mindenféle információkat lehet majd leolvasni a bőrtok csukott állapotában is.

A flip tok és a kemény tok amúgy láthatóan rápattinhatós megoldás lesz, ami biztosan megnöveli majd a telefon vastagságát, cserébe védelmet nyújthat a sarkoknak (bár vannak, akik saját tapasztalatukból tudják, hogy egy mobil kijelzője nem csak a sarkán tud betörni).

A sima bőrtok (pocket) érdekessége, hogy az egész telefont beburkolja, majd, vagyis -- micsoda eretnekség! -- letakarja többek közt a visszajelző LED-et is, de úgy tűnik, lesz erre megoldás, a bőrbe fúrt lyuk képében. Meg az is látszik a fotón, hogy a toknak lesz egy kis zsebe is, amibe gondolom bankkártyát, vagy személyit, netán névjegyet lehet rakosgatni - volt amúgy már ilyen megoldása a BlackBerrynek, a Z10-hez készült mikroszálas tokon volt hasonló zsebecske.

Ne feledd, a telefonnal együtt az összes, fent mutatott tok (több színben is, plusz az asztali bölcső) elérhető lesz a BerryBoltban, addig is te melyiket használnád a legszívesebben ezek közül?

Via CrackBerry.

Szeptember elején mondhatni bombaként robbant a hír, hogy a BlackBerry felvásárolja egyik riválisát, mely jelen esetben nem egy okostelefon-gyártót takar, hanem a Good Technology-t, mely éppoly multiplatformos mobilmenedzsment-megoldást kínál, mint amilyen a BlackBerry egyik kulcstermékének számító BES12. Az 1996-ban alapított céggel számos csörtéje volt korábban a kanadaiaknak, a nyár végére viszont úgy döntöttek, a további vitákat megelőzendő inkább felvásárolják a céget tokkal-vonóval, mintegy 425 millió dollárért cserébe. Namost lehet, hogy ebből végül semmi nem lesz.

good_technology.png

A Good Technology (kis)befektetői ugyanis csoportos pert indítottak azért, hogy megakadályozzák a két cég közt létrejött üzletet, mivel az szerintük kizárólag csak egyes nagybefektetők érdekeit szem előtt tartva köttetett meg. Magyarul a kisebb-nagyobb részvénycsomaggal rendelkezők túl kevésnek tartják azt az összeget, amit a BlackBerry fizetne a kaliforniai cégért. Mondjuk tekintve, hogy a Good tavaly több, eléggé kecsegtető felvásárlási ajánlatot is visszautasított, köztük egy olyant is, mely 825 millió dollárra taksálta a vállalatot, nem nagyon vagyok meglepve azon, hogy a részvényesek kissé zabosak.

Nekik egyébként az egész vételárból csak mintegy 40 millió dollár jutna, ha minden a tervek szerint alakul, míg a fentebb is említett nagybefektetők kapják a summa nagy részét -- mit tesz Isten, ezen nagybefektetők delegáltak hat tagot a Good kilencfős igazgatótanácsába. Persze ez egy ilyen, alapvetően exitre játszó cég esetében egyáltalán nem meglepő fordulat, de legalábbis valószínűleg hasonló a helyzet egy másik nagy BlackBerry-riválisnál, a MobileIronnál is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a per elhúzódása hogyan hat az akvizícióra, de könnyen lehet, hogy a szeptemberben bejelentett üzlet csak hónapokkal az eredetileg tervezett időpontot követően zárulhat le.

Via Law360.

A BlackBerry saját csevegőplatformja, a BlackBerry Messenger (ma még) távolról sem olyan közismert, mint a Viberhez vagy a Whatsapphez hasonló nagyágyúk, pedig azt még a szakavatottabbak is belátják lassan, hogy a BBM számos olyan funkciót kínál, amit egyetlen másik platform sem képes egyben megadni a felhasználónak. Persze tudom, ez mit sem számít, ha minden ismerősöd a Vibert használja, de nézd el nekik, senki sem lehet tökéletes, viszont egyszer hátha ők is meggyőzhetők lesznek, hogy térjenek rá az igaz útra, mely ezekkel az előnyökkel szolgál BB10, iOS és Android platformon egyaránt:

1. Védi a privát szférát

Más csevegőprogramokkal ellentétben a BlackBerry Messenger nem a telefonszámodat használja az azonosításodra, illetve nem is várja el tőled, hogy a teljes névjegyzékedet megoszd a szolgáltatással. A BBM helyette egy egyedi PIN-nel, vagy e-mail alapján azonosít minden felhasználót. Gondolj csak bele, ha odamenne hozzád az utcán egy vadidegen, és azt kérné tőled, hogy mondd el neki a számodat, meg mellesleg a barátod/barátnőd/főnököd/stb számát, te megadnád neki?

2. Gazdag funkciókínálat, friss dizájn

Sok olyan csevegőprogram van, mely a BBM-hez hasonló funkciókat kínál, de kevés akad közülük, mely egyszerre nyújtja mindazt, amit a BlackBerry platformja. A kézbesítés/olvasottság visszajelzés már a kezdetek óta teljesen alap, de itt van még többek közt a csoportos chat, a csoportok és csatornák kezelése, a folyamatosan frissülő helymegosztás (a Glympse-re építve), az időzített és visszahívható üzenetek, és most a legújabb funkció, a pénzküldés PayPal segítségével. És akkor még nem is beszéltem a VoIP-hívásokról, mellyel kristálytiszta hangminőséggel beszélgethetsz a partnereddel Wi-Fi-n és mobilhálózaton egyaránt.

bbm_material.jpg

Bár ízlésről köztudomásúlag nem érdemes vitatkozni, de a BBM szerintem emellett marha jól is néz ki, lásd a fenti, Android Material-desig szerint megalkotott felhasználói felületet.

3. Egy platform mindenkinek

Míg egyes csevegőprogramok kifejezetten egy célcsoportra lőnek, addig a BBM-ben megtalálható minden, ami egy kis szórakoztató csevegéshez, vagy éppen egy komoly munkamegbeszéléshez kell. 

A fiatalabb korosztály, vagy a lazább felnőttek temérdek matricacsomagból választhatják ki azt, amelyik leginkább segíti számukra az önkifejezést, míg a biztonságkritikus szakmákban dolgozók (felár ellenében) extra titkosítási réteggel bővíthetik ki a csevegőprogramot. Ez utóbbi a BBM Protected szolgáltatás, mely a már eleve erősen titkosított (3DES és TLS alapú) platformot kriptográfiai (aláíró)kulcsokkal egészíti ki, így az üzenetet garantáltan csak az olvashatja el, akinek valóban szánták.

4. Mert ilyen cool emotikonok senki másnál nincsenek

emoticons-list.png

...na jó, lehet itt egy kicsit elfogult voltam, de most őszintén, melyik másik csevegőprogramnak van ilyen menő emotikon periódus-rendszere?

5. Mert ingyenes

De tényleg. Tudom, a Whatsapp soha, senkit nem nyúlt még le arra a bizonyos évi 1 dollárra (ami egyébként szerintem egyáltalán nem sok), de azért mégis fenntartja a jogot rá, hogy elkérje a pénzt tőled. És a Viber is ingyenes - ja nem, várj! Nekik odaadod a teljes névjegyzékedet, ahogy arról fentebb is volt szó. Remek üzlet. 

Persze azért a BBM-ből is szeretne bevallottan pénzt csinálni a BlackBerry, ezért egyes funkciókért a BlackBerry platformján is fizethetsz, de csak ha akarsz.

Ha úgy érzed, meggyőzhető vagy, itt az alkalom, hogy te is kipróbáld a BlackBerry Messengert, ha eddig nem tetted! Itt találod meg az appot (ha BlackBerryd van, akkor ott van gyárilag a telefonon a kliens):

A PRIV, vagyis a BlackBerry első androidos okostelefonja a magyar mainstream sajtót is élénken foglalkoztatja, itt van például a mai sajtószemlében a címadásban oly profi HVG Online egyik cikke, ami végre lerántja a leplet a rejtélyről, hiszen ez a címe:

Kiderült: ennyibe fog kerülni a BlackBerry első androidos telefonja

Kiderült, aha.

A cikket amúgy abból a szempontból egész jól megírták, hogy az igazán drámai hatás érdekében csak az utolsó bekezdés adja meg a választ a kétségtelenül meglehetősen sokakat foglalkoztató mennyi az annyi kérdésére.

venice_android2.jpg

A forintra kalkulált ár (egész pontosan 172 ezer forint) amúgy egész jól hangzik, ennyiért vinnék is a PRIV-et, mintha ingyen osztanák, szóval igazán kár, hogy a telefon valójában rohadtul nem ennyibe fog kerülni. 

Már eleve: az árral kapcsolatos infó a Weiboról származik, vagyis egy olyan piacra vonatkozik (Kína), ahol a BlackBerry hivatalosan nincs is jelen. Namost itt 3999 kínai jüan-os árat emlegetnek, ez átszámítva valóban kábé 630 dollár, ami középárfolyamon csakugyan körülbelül 172 ezer forint, de ennek az átváltásnak nagyjából annyi köze van a tényleges árhoz, mint Kanadának a Szaharához.

Az ajánlott végfelhasználó ár tehát még mindig nem nyilvános, de ha minden az eredeti irányba mutat tovább, akkor a HVG által közzétett árat (sajnos, nem sajnos, ez van) jó pár tízezressel meg kell majd toldani, feltéve ha valaki elsők közt akarja megvenni a telefont, nem pedig a másodpiacon, használtan.

Szóval ha a BlackBerry PRIV hivatalos (európai) árára vagy kíváncsi, olvasgasd szorgalmasan a BerryBlogot, itt első közt tudhatod meg, mennyibe fog kerülni a cég első androidos csúcskészüléke.

Címkék: ár priv

A mobilszolgáltatótól kapott SIM-ek mióta világ a világ, PIN-kóddal vannak ellátva, pont mint a bankkártyák zöme, ráadásul voltaképpen hasonló okból: hogy illetéktelenek ne húzhassanak ki pénzt az ember zsebéből. A SIM PIN-jét tehát ajánlatos bekapcsolva tartani mindig, és nem árt jól megjegyezni, hiszen ha elfejelted, három helytelen próbálkozás után letilt a kártya, és már csak a PUK-kód beírása segít (ha mázlid van, és megtalálod az eredeti plasztikot), vagy a szolgáltatód -- de addig is lesz egy használhatatlan SIM-ed.

De ki bír manapság ennyi PIN-t fejben tartani? Nekem például nem nagyon megy, még szerencse, hogy egy tetszőleges telefonnal -- jelen esetben egy BlackBerryvel -- tetszőleges négyjegyű számra változtathatod a szolgáltató által véletlenszerűen kiosztott kódot. Nem, egyáltalán nem javaslom, hogy ez a születési évszámod legyen.

sim_pin.jpg

BlackBerry 10-es készüléket használva a PIN-kód megváltoztatásához tedd a következőket:

  • Lépj be a BlackBerryd Rendszerbeállítások menüjébe
  • Navigálj a Biztonság és adatvédelem menüpontba
  • Válaszd a SIM-kártya opciót
  • Bökj a PIN1 megváltoztatása feliratra

Figyelem: ezen a ponton a meglévő PIN-kódodat és az újat egyaránt be kell pötyögni (utóbbit kétszer). Ha az eredeti PIN-t nem tudod, nem emlékszel rá, fordulj a szolgáltatódhoz, mert három sikertelen kísérlet után letilt a kártyád!

Ugyanitt akár ki is kapcsolhatod a PIN-kód bekérését, ám ezzel nagyobb kockázatot vállalsz a kelleténél, ráadásul itt is meg kell adni az eredeti PIN-t.

süti beállítások módosítása