A BlackBerry gyári tartozékokban mindig is erős volt, és ezt a jó tulajdonságát megtartotta a PRIV kapcsán is - ahogy arról már korábban írtam, többféle bőrtok és kemény védőtok elérhető lesz a kanadaiak első androidos okostelefonjához. 

Bár maga a készülék még nem érhető el, a gyári tartozékok közül az asztali bölcsőt leszámítva az összes megérkezett ma a BerryBolt raktárába, úgyhogy gyorsan beüzemeltem a Classic kameráját, és lőttem nektek róluk néhány fotót, csekkoljátok az alábbi galériákat.

A tartozékokról nagy vonalakban annyit, hogy hozzák a BlackBerrytől megszokott minőséget, bár a kemény tok esetén a BlackBerry sajnos kihagyta azt a ziccert, amit a Passportnál belőtt, vagyis a tok hátlapjának mintázata bár nagyon hasonló, mégsem pont olyan, mint Passport kemény hátlapnál, amit meg egy az egyben a Classicról és a Z10-ről mintáztak. 

A gyári flip tok érdekessége kétségtelenül az ablak, amiben mindenféle hasznos infók jelennek meg gombnyomásra. A gombot azonban takarja a flip tok "gerince", telefon híján nem tudom, hogy mennyire lesz könnyű vagy nehéz így nyomogatni az egyébként bekapcsológombként is szolgáló gombot.

Az övcsipeszes bőrtok és a gyári bőrtok sok újdonságot nem tartogat azok számára, akik otthon vannak a BlackBerry-kiegészítőkben, legfeljebb annyi érdekes csavart vittek be a tervezők, hogy a sima bőrtok hátulján van egy kártyanyílás, amibe bankkártyát, vagy igazolványt lehet dugdosni. Természetesen mind a flip bőrtok, mint a sima bőrtok eredeti bőrből készült, erre egy kis kártyán a BlackBerry fel is hívja a figyelmet, mondván minden bőrtok egyedi, és idővel "bekopik", valamint tágulhat, formálódhat. Pont, mint egy jó cipő.

priv_tok_pp.jpg

Végezetül itt egy fotó, amivel tudtok egy kis méretösszehasonlítást végezni a PRIV és a Passport közt (a PRIV gyári bőrtok pont olyan magas, illetve picit magasabb is, mint a készülék maga).

A BlackBerry PRIV-hez készült gyári, eredeti tartozékokat már a jövő héttől megvásárolhatjátok a BerryBoltban, és persze ne feledjétek, hogy rövidesen érkezik maga a készülék is!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: tartozékok priv

A BlackBerry PRIV megjelenése körül kerekedett felhajtás ékes példája annak, hogyan lehet viszonylag olcsón hírverést kelteni (valójában keltetni) egy újonnan megjelenő termék kapcsán. A szakma ezt hívja buzzmarketingnek, aminek a BlackBerry mondhatni mesterévé vált az utóbbi hetekben, illetve egy két hónapban, legyen szó akármilyen felütésű hírről, hiszen azt a leghülyébb marketinges is régóta vágja, hogy 

No news is bad news.

Azaz gyakorlatilag mindegy, csak szó legyen a termékről.

Mostanára azért már túllépett ezen némiképpen a BlackBerry, mely azért szerencsére továbbra sem egy PRIV-nek öltöztetett Empire State Buildingben képzeli el a reklámkampány csúcsát, itt van viszont két egész jó szpot, az egyik beillene tévéreklámnak, a másik viszont kissé hosszabb, és elsősorban a PRIV által támogatott újszerű funkciókra koncentrál.

Legalább az elsőt nézzétek meg, van benne ázsiai csaj!

A net közben tele van önjelölt (marketing)szakemberekkel, szóval most itt a lehetőség, hogy részt vegyél egy kis brainstormingban, azaz szavazz, te hogyan képzelnéd el a PRIV reklámozását!

Címkék: marketing priv

A BlackBerry korábbi ígéretéhez híven folyamatosan ellátja a nagyérdeműt újabb és újabb információkka arra vonatkozóan, hogy hogyan szándékozik megvalósítani a (közel) lehetetlent: az Android biztonságossá tételét. Az egyik kulcselem ebben a képletben a ki tudja miét DTEK-nek keresztelt alkalmazás, mely éberen őrködik a telefon biztonsága, ezzel együtt a felhasználó privát szférája felett. A DTEK tehát egyfajta biztonsági radar, de ezúttal szerencsére ennél konkrétabb információkat is elárultak róla a kanadaiak.

dtek-shield-bw1_1.jpg

A DTEK alapelve kicsit a manapság egyre komplexebbé váló vírus- és kártevőkeresőkéhez hasonlít, bár éppen víruskereső funkciója nincs. A BlackBerry szerint a legfontosabb, hogy időben észrevegyük, ha valaki az engedélyünk nélkül kutakodik, vagy úgy általában tesz bármit a telefonunkon/telefonunkkal, illetve rendelkezésre álljanak olyan eszközök, amelyekkel ezeknek az esélyét csökkenthetjük. Ez utóbbiak létezéséről sokszor nem is tud a felhasználó, vagy ha tud, fogalma sincs, hol lehet például bekapcsolni a fotóalapú jelszózárat -- természetesen ehhez is segítséget nyújt a DTEK.

1. Detektálás

 A program amellett, hogy három lépcsős biztonsági minősítést ad a telefonnak a beállítása alapján (ezt alakíthatja például, hogy használunk-e jelszót), árgus szemekkel figyeli a telepített appokat, és folyamatosan jegyzi, ha azok teszemazt:

  • fotókat és videókat készítenek a felhasználó beavatkozása - és adott esetben tudta - nélkül (igen, van ilyen!)
  • bekapcsolják a készülék mikrofonját a felhasználó beavatkozása nélkül (ilyen is)
  • SMS-t küldenek a felhasználó beavatkozása nélkül
  • kiolvassák a partnerlistát, 
  • vagy a GPS-alapú helyzetet (természetesen ismételten a felhasználó beavatkozása nélkül)

A DTEK logolja, hogy egy adott app mindezt milyen gyakorisággal és milyen hosszú ideig végezte.

2. Figyelmeztetés

Az appok aktivitását nem csak úgy mellékesen feljegyzi a DTEK, hanem felhasználói beállítás alapján figyelmeztetést is küldhet minderről, alkalmazás, és funkciószinten. 

dtek-2a.jpg

A figyelmeztetéseket akár minden szenzorra be lehet állítani egyenként, azaz például a telefon mindig szól, ha egy app hozzáfér a GPS helyhez, de például megadható az is, hogy csak egy bizonyos appra vonatkozóan kapjon a felhasználó figyelmeztetést.

3. Megelőzés

Ahogy fentebb is írtam, a BlackBerry szerint a kulcs a megelőzés, így a DTEK három ponton próbálja erősebbé tenni a telefon védelmét, ha nem találja azt megfelelőnek.

Például javaslatot tesz arra, hogy a képernyőzárat kapcsoljuk be (van PIN-es, minta-alapú, illetve fotóalapú képernyőzár), hogy letiltsunk minden más, alkalmazás beszerzésére használható forrást a Google Play Store-on kívül, vagy hogy ne lehessen resetelni a telfont a személyes jelszavunk ismerete nélkül - utóbbi a tolvajok orra alá törhet komoly borsot, hiszen ők többnyire azonnal letörölnek minden adatot a lopott készülékről.

A BlackBerry szerint a DTEK működése ezen három vezérlőelv mentén pofonegyszerű lesz, ám ez még mindig csak az egyik alkotóeleme a biztonságos Android koncepciónak.

Via Inside BlackBerry blog.

A BlackBerry PRIV megjelenésével kapcsolatos hírek mostanra elárasztották az internetet, egyben több szakmai, illetve szakmainak mondott fórumon felmerült, hogy mostantól a BlackBerry csak az Androidra koncentrál, magasról tojik a saját fejlesztésű BB10 operációs rendszerre, a platform mellett kitartó fejlesztőket pedig egyszerűen cserben hagyta. Ez minden keményvonalas BlackBerry-rajongó egyik rémálma, úgyhogy éppen ideje felébredni belőle.

staycalm.jpg

Először is, ahogy arról már korábban, a PRIV bejelentése során szó volt, a BlackBerry 10 fejlesztése nem áll le, a cég javában készíti a 10.3.3-as verziót, ami elsősorban hibajavító release lesz, nagyjából, mint a nyáron megjelent 10.3.2-es. Egyelőre tehát valóban nincs szó új funkciók beépítéséről, de szó sincs róla, hogy a fejlesztés ezzel egycsapásra leállt volna, és biztos, hogy a piacon lévő BB10-es telefonok egy része még hosszú ideig támogatott lesz.

Nem áll le a fejlesztői platformok támogatása sem, ami azt jelenti, hogy az alkalmazásfejlesztőknek továbbra is minden eszközük meglesz ahhoz, hogy jobbnál-jobb alkalmazásokat készítsenek a platformra. Vagyis marad a Native, Cascades, WebWorks és Android runtime vonal, ami így azért elég széles tárházát kínálja a lehetőségeknek, más kérdés, hogy a fejlesztők számára mennyire maradt vonzó a platform a legutóbbi számokat látva. Erről azonban nem a BlackBerry tehet, nem szoríthatnak minden stúdió főnökének fejéhez egy stukkert, hogy barátom, vagy most azonnal elkezdesz kódoltatni az embereiddel az ötmilliós bázissal rendelkező platformomra, vagy véged van, mint a botnak.

Felröppentek olyan, egyébként teljesen nonszensz híresztelések is, hogy a BlackBerry úgy ahogy van, bezárja a BlackBerry Worldöt, a helyét behinti sóval, és nem áll szóba többé a fejlesztőkkel. Ez természetesen jó nagy marhaság, ami azt illeti, éppen most újult meg a Developer Zone, illetve továbbra is teljes támogatást ígér a cég a fejlesztőknek többek közt a Developer Blogon és egyéb közösségi csatornákon keresztül.

A BB10 tehát marad, más kérdés, hogy aki a BlackBerry saját fejlesztésű platformja mellett teszi le a voksát -- legyen szó felhasználóról, vagy alkalmazásfejlesztőről --, az készüljön fel bizonyos kompromisszumokra azzal együtt, hogy ez a mobilos operációs rendszer korlátai dacára továbbra is a legjobb mobilplatform a világon.

Via BlackBerry Developer blog.

A rövid szabadság után vissza a munkába, méghozzá egy nem is akármilyen hírrel: mától a BerryBoltban is előrendelhetitek a BlackBerry első androidos okostelefonját, az egyedülálló képességekkel rendelkező BlackBerry PRIV-et! A készülék hivatalos magyarországi érkezésével kapcsolatos legtöbb bizonytalanság tehát elhárult, hiszen a PRIV előreláthatóan hazánkban is elérhető lesz még idén (korlátozott darabszámban), szokás szerint 2 év gyári jótállással, szakértői támogatással, a legnagyobb hazai BlackBerry-forgalmazónál.

priv_dual_rightangle400x500-4.png

A biztonságtudatos felhasználóknak (céges felsővezetők, kritikus adatokkal dolgozó professzionális felhasználók) készült, egyedi kialakítású androidos okostelefonnal a BlackBerry a megszokott értékeket közvetíti az Android teljes ökoszisztémájával kiegészítve.

A BlackBerry PRIV-en így a legtöbb, régóta kedvelt BlackBerry funkciók (BlackBerry Hub, Naptár, BBM), és számos új fejlesztés is megjelenik (pl. DTEK by BlackBerry), ezek, valamint a lekerekített élű, pengeéles képet biztosító kijelző, és a kicsúsztatható, kapacitív billentyűzet biztosítja, hogy a PRIV egy valóban egyedi megoldásként kiemelkedhessen a sokaságból.

Ha számodra is szent a privát szféra, emellett egy sokoldalú, igazán különleges csúcskategóriás mobilt keresel mindennapi használatra és hatékony munkára egyaránt, nem kell tovább keresned. Rendeld elő a BlackBerry PRIV-et most a BerryBoltban, ezen az oldalon!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.