Az imént majdnem kiment a fejemből, pedig készültem erre a jubileumra a héten: az előző, telekomos poszt volt a BerryBlog kétezredik blogbejegyzése, amiről talán illik megemlékezni pár sorban, bár ettől ma ugyanúgy lemegy a nap, mint tegnap és holnap ugyanúgy fel fog kelni, mint ma.

Ettől függetlenül nagyon jó dolognak tartom, hogy idáig eljutottunk, amiben sokat segített, hogy a kezdetektől fogva úgy tekintettem a BerryBlogra, mintha a legtermészetesebb dolog lenne az, hogy egy ilyen felületre igenis igény van itthon. Most így lassan öt év távlatában visszanézve jó látni, hogy egyáltalán nem tévedtem.

bloglogo.jpg

Kétezer blogposztot összehozni elég kemény meló, és most ezt nem azért mondom, hogy glóriát tegyek a saját fejemre, hanem azért, hogy mindenkit bátorítsak: Ha szívügyed egy téma, legyen szó akár okostelefonokról, városról/faluról, állatokról vagy emberekről, és érzed magadban a kedvet, az ihletet és az írni akarást, kezdj blogot írni, még akkor is, ha eleinte senki nem érti, miért fogtál bele. Majd később meglátják.

A dologhoz hozzátartozik, hogy a kétezer blogposztot nem mind én hoztam össze, köszönet a közreműködésért Jack Potata-nak, BBIO-nak, Tomistark-nak és Snakeblood-nak (még akkor is, ha csak egy posztot írt, aztán utána eltűnt, mint az aranyozott Passport a vietnámi Gucci-táskában :p), meg persze mindenkinek, akik posztolásra inspiráltak egy-egy jó ötlet vagy téma bedobásával. 

Múlt hét végén igencsak felpezsdült az élet a BerryBlog BBM-Csatornáján (PIN: C000190A7), ahol a Magyar Telekom új, frissen megjelent, BlackBerry-felhasználóknak szánt 4G-s mobilnet-csomagjait tárgyaltuk/tárgyaltátok meg hosszasan. Akkor még az volt a tapasztalat, hogy sok esetben az ügyfélszolgálat sem volt tisztában a csomagok tulajdonságaival (és egyáltalán, létezésével), mostanra viszont már kikerült minden részlet a webre, így nem csak a szerződési feltételeket bogarászva tájékozódhatnak a lehetőségekről a Telekom-ügyfelek.

Mondjuk a weboldalon látszik, hogy aki írta a szöveget, az alighanem a BBOS-időkből copy-pastelte a tartalom nagy részét, hiszen például szó sincs az új BB10-es telefonoknál adattömörítésről, és a titkosítás is kissé (kissé?) máshogy működik, mint régen, nem beszélve arról, hogy itt már a beintegrálható e-mail címek számát is felesleges firtatni.

telekom_tmobile.jpg

Na mindegy, azért a lényeg, az árak kint vannak, bár aki olvasta a BerryBlog korábbi posztját a témában, azt nagy meglepetés már nem fogja érni. Talán annyit még érdemes hozzátenni a weboldalon szereplő információkhoz, hogy az oldal tetején emlegetett FUP (Fair Use Policy) limit már nincs, azaz ha eléred a limitedet, akkor vége a dalnak, netezhetsz tovább 32 kilobittel. Meg persze nem csak üzleti díjcsomagok mellé rendelheted a BlackBerry NET (S) szolgáltatást, hanem lakossági mellé is.

Végezetül a blog.hu vadonatúj funkciójának hála mostantól szavazni is tudtok a posztokban elhelyezett, erre szolgáló felületen. Úgyhogy ha már így alakult, Telekomosok, szavazzatok!

Rövid leszek:

Vannak bizonyos feladatok, melyek elvégzésére tetszik, nem tetszik nem lehet alkalmasabb eszközt találni egy BlackBerrynél. De hajlandó vagyok belátni azt is, hogy van ennek az ellenkezője is, vagyis vannak olyan dolgok, amit meg nem tudok (vagy inkább nem akarok) megcsinálni a BlackBerrymmel. Szerintem ezt az alábbi, pár órával ezelőtt a valóságban elhangzott párbeszédnél jobban semmi nem érzékelteti:

(lépcsőházban)

(én)-A hatodiktól a földszintig megírtam egy e-mailt...

(androidos kolléga)-A hatodiktól a földszintig végigpörgettem az Instagram-feedemet...

Köszönöm, mára szerintem nincs több mondanivalóm, de még azért beszúrom ide ezt a durva pornóképet:

classic_keyboard.jpg

A BlackBerryk esetében többnyire két, ténylegesen is hasznos kiegészítőt kedvelnek a legjobban a készülékek tulajdonosai: ez a kettő a bőrtok (természetesen aktív) és a dokkoló, vagy bölcső. A cég új csúcsmodelljéhez, a BlackBerry Passporthoz most megérkezett az utóbbi, a gyári bölcsőt mától megtalálhatjátok a BlackBerry-termékekre szakosodott webshopban, a BerryBoltban.

passport_dokkolo.jpg

A BlackBerry Passport gyári bölcsőjével együtt a csomagban kapsz egy 1,2 méter hosszú USB-kábelt, amit a számítógépedhez csatlakoztathatsz, így a telefon amellett, hogy folyamatosan töltődik, adatkapcsolatban is állhat a PC-vel. Így USB-kapcsolaton keresztül használhatod a BlackBerry egyik leginnovatívabb funkcióját, a Blendet, mellyel a számítógéped kijelzőjén kezelheted a telefonra érkező e-maileket, SMS-eidet vagy éppen a naptárbejegyzéseidet. Egy tartalék gyorstöltő segítségével pedig a számítógépes csatlakozás helyett használhatod sima töltőállomásként is a kiegészítőt, mondjuk az éjjeliszekrényeden.

A BlackBerry Passport gyári bölcső elérhető raktárról a BerryBoltban, részletekért és vásárlásért kattints ide!

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Mint arról már korábban írtunk, van egy amerikai cég, amelyik pofátlanul lemásolta a BlackBerry billentyűzet kialaktítását, és kiegészítőként árulja iPhone-hoz - 100 dollárért. A BlackBerry bíróságon támadta meg a céget, és az egy előzetes ítéletben arra kötelezte a másolót, hogy függessze fel a termék forgalmazását.

typoblackberry.jpg

Nos, a cég ezt nem tette meg, ezért a William Orrick San Franciscó-i bíró most 860 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezte, plusz a BlackBerry ezzel kapcsolatos ügyvédi költségeit is állnia kell. A szabadalom megsértését vizsgáló peres eljárás még folyamatban van egyébként.

Van az a reklám, amiben a nagypapa chipsropogtatás közben bemondja a nagy bölcsességet, miszerint régen minden jobb vót', na alighanem valami hasonló érzés kerítette hatalmába azokat a megrögzött BlackBerry-hívőket, akik a régebbi, nyomógombos telefonjukat lecserélték valamelyik új, BB10-es készülékre. Mert hiába volt ott a maga nemében egyébként remek telefonnak számító BlackBerry Q10-en a vadonatúj operációs rendszer, meg az ikonikus gombok, valami mégis hiányzott. A telefonról is, meg a szoftverből is. Most a BlackBerry csaknem minden hiányosságot pótolt egyetlen modellel, a Classickal. Rövidfilmünk következik.

Ennél a névnél szerintem keresve sem találhatott volna jobbat a BlackBerry ehhez a modellhez, bár eleinte még Q20 néven emlegették a Q10 utódjának tekintett típust, és ami azt illeti, idestova egy éve kezdték el először emlegetni Barcelonában. A Q20-ból tehát végül Classic lett, és tavaly decemberben, az első bemutatót követően tíz hónappal került a boltokba. Most pedig már én is itt nyomkodom, és nem bírok szabadulni attól a nyomasztó érzéstől, hogy soha nem volt még ilyen jó BlackBerrym.

...minden ott van rajta, amitől a BlackBerry a fénykorában az volt, ami...

Tény, hogy a mérnököknek volt honnan meríteniük és volt is idejük átgondolni, milyen is legyen a Classic. Már első ránézésre ordít róla, hogy ezt a telefont azoknak tervezték, akik régen annyira szerették a márkát, minden ott van rajta, amitől a BlackBerry a fénykorában az volt, ami, meg persze a motorháztető alatt sokkal több is. Igen, például a fizikai (értsd MEGNYOMHATÓ) híváskezelő gombokra és a menügombokra, meg az optikai trackpadre gondolok, amit egységesen csak toolbeltnek nevez a gyártó. Meg azokra a funkciókra, amiket szépen lassan visszacsempészett a BlackBerry az ezer éves BBOS-ból a világ egyik legjobb mobilos operációs rendszerébe, a BB10-be.

p1110488.JPG

A Classic minden porcikájában a funkcionalitásnak, illetve a munkának rendeli alá magát (már ha a munka egyébként viszonylag sok szöveges üzenet és e-mail megírásával jár együtt), egyetlen felesleges részlet sincs ezen a készüléken. A puha, kellemes tapintású, jó fogást biztosító hátlap ezúttal már nem levehető, mint a Q10-nél, vagy a még korábbi BlackBerryknél. A telefonon körbefutó fém keretet mintha csak 9900-ról koppintotta volna a BlackBerry, csak itt nem oldalt van a töltőcsatlakozó (ami egyben videokimenet is), hanem alul. Mivel nem levehető a hátlap, ezért a SIM-et (a Passporthoz hasonlóan ez is nanoSIM-es készülék) és az opcionális microSD-kártyát az oldalsó fiókokba lehet behelyezni, amihez a szokásos kis tűt is mellékeli a BlackBerry.

A telefon egyébként a Passportot leszámítva nagyobb minden korábbi QWERTY-s modellnél, elsősorban a nagyobb kijelzőnek köszönhetően. Ennek révén valamivel nagyobb a billentyűzet is, aminek mondhatni a megszokott módon kitűnő a nyomáspontja és úgy általában véve olyan gépelési komfortot nyújt, amihez még a legvarázslatosabb virtuális billentyűzetek sem érhetnek fel. 

süti beállítások módosítása