Egyre inkább úgy tűnik, hogy a BlackBerry nem a levegőbe beszélt, amikor az Android biztonsági hibáinak a lehető leggyorsabb, rendszeres kijavítása mellett állt ki: a cég első androidos okostelefonja, a PRIV a mai nappal immár a harmadik biztonsági frissítést, ezzel együtt összesen a negyedik szoftverfrissítést kapja meg a tavaly őszi megjelenése óta. A frissítés gyorsaságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a márciusi Android patch részletei még a Google hivatalos oldalán sincsenek kint, egyes Nexusokra pedig még el sem érhető a javítás, amikor a kártyafüggetlen PRIV-ekre már rég telepíthető.

sp_1603.jpg

A havi biztonsági frissítések kiadását a Google tavaly nyár óta veszi nagyon komolyan, néhány gyártóval karöltve, ám az eddigi tapasztalatok szerint az androidos mezőnyben új fiúnak számító BlackBerry ezen a téren mindenkit kenterbe ver. És ez még úgy is rendkívüli dolog, hogy a PRIV-et számos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy nem az Android legfrissebb verziójával, az Android M-mel (vagyis a 6.0-val) került piacra. Gyorsan hozzáteszem: a főverziók és a biztonsági patchek teljesen elkülönülten kezelendők a Google szoftver-ökoszisztémáján belül, vagyis attól, hogy egy telefon mondjuk Android 5.1.1-et futtat, lehet sokkal biztonságosabb, mint egy biztonsági frissítések szempontjából elhanyagolt Android 6.0-s készülék.

A (biztonsági) frissítések szükségességét, illetve szerepét a fejlesztők is kiemelik, most éppen a HWSW-n olvashattok egy remek cikket Orosz Gábortól, ebből idéznék:

Látható, hogy frissítés szempontjából teljesen más filozófiát követ a két rendszer, még az Apple a big bang frissítésekben hisz, az Android esetében az OS fő verziók frissítések szerepe jelentősen kisebb, rengeteg apró modul él külön életet, és frissül magában. Viszont a biztonsági frissítések ügyét mindenképp rendbe kellene tenni, az alól nincs mentség.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne várnám az Android M frissítést a PRIV-re, hiszen lesznek benne hasznos új funkciók szép számmal, de addig is jó tudni, hogy a BlackBerry tartja magát az eredeti elképzeléshez, és Android-fronton igyekszik egy olyan eszközt (később eszközöket) a felhasználók kezébe adni, melyek a lehető legnagyobb védelmet biztosítják a szenzitív adatoknak.

A most kiadott frissítés mérete egyébként 17 MB, és az AAE016-os belső verziószámot viselő patch-ről szóló értesítés automatikusan megjelenik a telefonon. Aki nem szeretné ezt kivárni, manuálisan is rákereshet a frissítésre a PRIV menüjében, a készülékinformációk alatt.

A PRIV rendszerének márciusi frissítéséről ezen az oldalon közöl részletesebb információkat a BlackBerry.

süti beállítások módosítása