Mert máshogy nem igazán lehet értékelni azt, ami a tegnap történt, pontosabban ami március 31-én történni fog: a BlackBerry hivatalos tudásbázisába felkerült cikk alapján a cég natív Facebook-alkalmazása március végén megszűnik működni, minden, a platformot használó, aktív online közösségi életet élő felhasználó nagy bánatára. Van persze "megoldás" a problémára, de ennek aligha fognak örülni a hardcore BlackBerry-tulajok.

Ez a megoldás egy 35 MB-os app-frissítés képében jelent meg tegnap, ám mielőtt még valaki azt hinné, hogy csak egy szokásos hibajavító-frissítésről van szó, az téved: a Facebook-kliens minden BlackBerryn gyökeresen átalakul, egészen pontosan ledegradálódik egy webes linkké, azaz aki ezt a verziót telepíti, az mostantól maximum a webböngészőjében facebookozhat (már ha van ilyen szó egyáltalán). 

facebook_hq.jpg

Ez egyben azt jelenti, hogy a Facebook app a frissítést követően nem szinkronizál kontaktokat, az üzenetek Hub-integrációja megszűnik, illetve a megosztási lehetőségek közül is kikerül a Facebook. A frissítés a BlackBerry szerint azzal az előnnyel azért jár majd, hogy lehet válaszolgatni a kommentekre (mert ezt az eredeti, gyári kliensben nem lehetett).

Akárhogy szépítem, ez azért eléggé komoly gyomros lehet pár millió BlackBerry-felhasználónak, alig pár héttel azután, hogy az egyébként szintén a Facebook szárnyai alá tartozó WhatsApp bejelentette, hogy év végéig támogatja a BB10-es és BBOS-es klienseket, aztán mindenki mehet isten hírével. A Facebook esetében ez a váltás úgy fest, kicsit hamarabb bekövetkezik és talán kicsit élesebb is, bár azért tavaly év közepe óta lehetett már erre számítani.

Ekkortájt frissült ugyanis utoljára a natív Facebook app a BlackBerry Worldben, vagyis a BlackBerry már nagyjából ekkor feladhatta a platformot, így a kliens az azóta eltelt időben gyakorlatilag egyre használhatatlanabbá vált.

Fontos azért azt is látni, hogy a BlackBerry akárhogy akarná fejleszteni a natív klienst, ez a Facebook támogatása nélkül nem megy, márpedig a Facebook a BlackBerry szerint jó ideje nem bocsátotta a cég rendelkezésére azokat az API-kat, melyek az újabb funkciók beépítéséhez szükségesek (és a régiek megfelelő működését továbbra is garantálják), szóval a BlackBerrynek a jelek szerint nemigen volt más választása: Vagy fent hagy egy ezer sebből vérző natív appot a BlackBerry Wordlben, vagy a mobilböngészőre tereli a usereket. Valószínűleg ezt a kérdést végül a Facebook maga döntötte el azzal, hogy március végével gyakorlatilag letiltotta a natív BlackBerry-klienseket.

Mielőtt tehát valaki a BlackBerryt kezdené el hibáztatni mindezért, nem árt a fentieket átgondolni, ami persze nem változtat azon a szomorú tényen, hogy ezzel újabb, ezúttal elég jelentős kompromisszumra kényszerülnek azok, akik kitartanak a BlackBerry saját platformja mellett...

...az pedig sokaknak közülük többnyire már csak olaj a tűzre, hogy a BlackBerry időközben megtalálta az úgymond tökéletes áthidaló megoldást a problémára, az Android képében.

süti beállítások módosítása