Tegnap reggel még úgy volt, hogy csak a rendszer szerves részét képező BlackBerry-alkalmazások frissülnek a PRIV-re, aztán tessék, estére befutott a vadonatúj Android rendszerfrissítés, mely a kiadáskori 5.1.1-es verzióról (Lollipop) 6.0.1-re emeli a rendszer verzióját.

Ezzel immár a PRIV is ahhoz az egyelőre meglehetősen szűk elit klubhoz tartozik Android-vonalon, mely a Google legfrissebb operációs rendszerével rendelkezik (ez az arány egyébként a teljes androidos készülékbázis nem egészen 5%-a). És hogy milyen változásokat hoz az új Android? Elöljáróban annyit, hogy aki eddig telepítette - beleértve a bétatesztereket - ódákat zeng a rendszerről, no de első körben jöjjön egy rövid videós összefoglaló (angolul) az újdonságokról:

Azt még különösebb nyelvismeret nélkül is láthatjátok, hogy a fejlesztések jó része a motorháztető alatt zajlott, vagyis a PRIV felhasználói felülete a frissítést követően nem lesz gyökeresen más. Az új Androidnak köszönhetően ugyanakkor még biztonságosabb lehet a PRIV, pontosabban még több kontrollt ad a felhasználó kezébe annak érdekében, hogy a csintalankodó appokat kordában tartsa. 

Tisztább, biztonságosabb érzés

Ehhez egyébként a DTEK nevű BlackBerry alkalmazás jöhet kifejezetten jól, melyben mostantól alkalmazásszinten megvonhatók az engedélyek a különböző rendszererőforrások, adatok hozzáféréséhez, vagyis ha akarod, megvonhatod a helyadatok lekérdezését a Facebooktól (Michael Clewley-nek a bemutató videón egyébként ez az első dolga - talán nem véletlenül), vagy a névjegyekhez való hozzáférést a WhatsApptól. Persze semmi nem garantálja, hogy ezt követően az app rendeltetésszerűen fog működni, de ha úgy gondolod, hogy egy alkalmazás kicsit többet akar rólad tudni a kelleténél, mostantól jól a körmére koppinthatsz.

priv_marshmallow_final.jpg

Szintén nagyobb biztonságot ad a személyes adataidnak, hogy az Android 6.0 telepítését követően már a memóriakártya tartalmát is titkosíthatod (nem keverendő össze az ugyanebben a verzióban megjelent SD kártya mountolás funkcióval)!

Energetikai fejlesztések

Már az Android 6.0 bétatesztben résztvevők is ódákat zengtek arról, mennyit javult a PRIV akkus üzemideje az új operációs rendszerrel, amit ugyan mindig némi fenntartással illik fogadni, de a háttérben azért csak dolgozik az ügy érdekében néhány olyan technológia, ami a korábbi verzióban nem volt jelen. Ez a Doze mód és az App Standby funkció, mindkettő azt a célt szolgálja elsősorban, hogy a rendszer, illetve az appok inaktív állapotban beérjék kevesebb energiával. Vagyis ha állandóan nyomkodod a telefonod, valószínűleg nem változik majd a fogyasztás számottevően, de például éjszaka, az éjjeliszekrényre letéve a telefont szinte nullázódik majd.

Végül a tegnap önállóan is frissített rendszeralkalmazások közül mindegyik integrált részét képezi az új szoftvernek, szóval a tegnapi posztban részletezett újdonságok mind megjelennek a Marshmallow-frissítésben is. Így többek közt új értesítésekkel (Instagram, Skype, Slack, Pinterest) bővült a Hub, új beviteli móddal bővült a billentyűzet és gyorsabb lett a Launcher.

Tetszenek az újítások, már alig várod, hogy a PRIV-eden fusson az új verzió? Jó hír, hogy már nem kell sokáig várni, a BlackBerry szerint tegnap indult az Észak-Amerikában, illetve Nagy-Britanniában és Franciaországban közvetlenül a BlackBerrytől vásárolt modellek frissítése, a többiek pedig május 3-tól kapják meg az új verziót.

Innen töltheted már most

Ha nem szeretnél még egy hetet várni, akkor erre a hivatkozásra kattintva letöltheted az autoloadert a számítógépedre, melyet az ezen az oldalon található leírás szerint telepíthetsz a telefonra. Jó ha tudod, hogy ez - akárcsak a BB10-es készülékeknél - teljesen lenullázza a BlackBerrydet. 

Az Android új verziójával és a frissített alkalmazásokkal érkező új funkciókkal a későbbiekben részletesebben is foglalkozik majd a BerryBlog.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása