Ha akár csak pár évvel visszapörgetjük az idő kerekét, elképesztőnek tűnik, hogy ez alatt az időszak alatt mennyit fejlődtek a mobilhálózatok, leginkább a 3G-t felváltó új szabványnak, a 4G-nek, vagy LTE-nek köszönhetően. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ahogy 3G és 3G között is óriási különbség lehet (az első 3G-s hálózatok csigalassúak voltak a mostaniakhoz képest), úgy 4G és 4G között is van szórás.

Olyannyira, hogy már létezik 4G+, vagy LTE+, vagy LTE Advanced -- a több néven is ugyanazt a szolgáltatást takaró rendszer lényege, hogy elképesztő, akár 300 Mbps, vagy annál is nagyobb sávszélességet képes biztosítani (elméletileg, ideális esetben). És már Magyarországon is elérhető, két szolgáltatónál is.

300_speed2.jpg

Ez a két szolgáltató a Telenor Magyarország, illetve a Magyar Telekom, melyek ma 5 perc különbséggel (micsoda véletlen!) adtak ki sajtóközleményt lényegében ugyanarról. Szóval akkor jöjjenek ezek beérkezési sorrendben, tehát a Telenorral kezdek:

A Telenor idén 8,6 milliárd forintot fordít mobilhálózatának fejlesztésére, folyamatosan bővíti a 4G-nél is gyorsabb Hipernetet biztosító LTE Advanced technológiát már: Siófokon és Balatonfüreden is elérhetővé tette a technológiát. A Balaton környékén a nyári hónapokban legalább hatszorosára nő a mobilhálózat forgalma, de egyéb, turisták által látogatott településeken is számottevő növekedést tapasztalható. 

A Telenor a turisztikai szempontból kiemelt településeken országszerte a hálózat optimalizálásával készül a megnövekedett forgalomra, a fesztiválhelyszíneken pedig mobil bázisállomásokkal bővíti kapacitását. Ezzel párhuzamosan egy új technológia, a 4G+ segítségével is bővíti a mobil adathálózat kapacitását: a technológia mostantól Siófokon és Balatonfüreden is elérhetővé vált.

 Folyamatosan bővül a 4G+ hálózat

A 4G+ technológiának is nevezett LTE-A a mobiltelefonos hálózatok jelenlegi csúcsát jelentő 4G továbbfejlesztett változata, ami az elméleti 300 Mbps-os letöltési, és 50 Mbps-os feltöltési sebességre alkalmas, és számos felső-középkategóriás és felső kategóriás telefonokkal használható.

A Telenor hálózatán országszerte 180 bázisállomáson üzemel már az LTE Advanced, ebből 140 található Budapesten, a többi pedig Győrben, Szombathelyen, Siófokon és Balatonfüreden. Használatához az ügyfeleknek nincs teendőjük, megfelelő készülékkel automatikusan LTE-A-n keresztül tudnak mobilinternetezni. Hetente átlagosan 15 darab 4G+-os bázisállomást aktivál a Telenor Budapesten és év végére országosan több mint 700 állomás fogja szolgáltatni a leggyorsabb mobilinternetet, elsősorban nagyvárosokban és megyeszékhelyeken.

A Telenor szakemberei nem csak műszaki tényezőket figyelembe véve fejlesztik a hálózatot, hanem az ügyfelek véleményére, érzetére is kíváncsiak. Ennek érdekében a mobilszolgáltató az egyik legfontosabb ügyfélélményt vizsgáló mutatójába, az NPS-be is beépítette a hálózattal kapcsolatos visszajelzéseket. Ezen felül a mérnökök rendszeresen fel is hívják az ügyfeleket, hogy közvetlenül véleményt kapjanak a hálózat minőségéről.

 350 helyett 808 kis települést fed le a Hipernet

A Telenor Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciatenderén összesen 31,7 milliárd forint értékben vásárolt jogosultságot három frekvenciasáv megvásárlására. Az elnyert frekvenciák felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében a Telenornak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén lefedettséget biztosít. A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nőtt.

A hálózatfejlesztések ezzel nem zárultak le, csak 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordít erre a Telenor. Ehhez azonban új bázisállomásokat is kell létesíteni, ezek kiépítését a leginkább a szükséges ingatlanok és engedélyek megszerzésének nehézsége lassíthatja.

 A hanghívások is egyre gyorsabbak lesznek

A mobilinternet mellett a hanghívási képességek sem merülnek feledésbe: a Telenor az év elejétől egyre több gyártó különböző készüléken bevonásával teszteli a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a 4G-hálózatok hanghívásokat is továbbítani tudjanak. A szupergyors hálózatok a korábbinál sokkal gyorsabb kapcsolást és tisztább hangminőséget biztosítanak.

Ezt pedig a Telekom küldte:

A Telekom újabb 13 városban felkapcsolta a 300 megabites mobilinternetet 4G hálózatán

 Nyíregyháza után a Telekom most újabb 8 kelet-magyarországi megyeszékhelyen és további 5 városban elindította a 300 Mbit/sec sebességű mobilinternet szolgáltatást.
 A Telekom 4G hálózatának kültéri lefedettsége mára elérte a 97,5 százalékot, és a 4G szolgáltatást használó ügyfelek száma meghaladja az 1,1 milliót.


A Telekom 8 kelet-magyarországi megyeszékhelyen és 5 további városban elérhetővé tette az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatást*. Ezzel a 4G+ (LTE-Advanced) technológiára, azaz a jelenleg hazánkban elérhető leggyorsabb mobilinternet technológiára épülő bázisállomásainak száma 100-ra emelkedett. A fejlesztésben érintett városok: Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Szolnok, továbbá Baja, Cegléd, Gödöllő, Gyöngyös és Karcag. A tervek szerint a Telekom az év végéig több száz újabb bázisállomáson bekapcsolja a 4G+ technológiát.

Az LTE-Advanced technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával.** Még a nagyobb adatigényű tevékenységek során is, mint például videotartalom fel- illetve letöltés, zene letöltés vagy applikációk használata, az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek el akár csúcsidőben vagy tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

A Telekom kínálatából jelenleg több mint húszféle okos készülékkel (a ’category 6’ megjelölésű eszközökkel), a szolgáltató Next M és Next XL okostelefonos, továbbá Net&Roll M és Net&Roll L mobilinternetes díjcsomagjaival és azok Aranytárskártyás változataival tudják kihasználni az LTE-Advanced technológia nyújtotta előnyöket a fejlesztésben érintett lakosok. A Telekom kínálatában ma már gyakorlatilag minden okostelefon, illetve okos eszköz képes a 4G hálózathoz való kapcsolódásra.

2015 decemberében az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec elméleti letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás* a Telekom hálózatán. A Telekom 4G hálózatának kültéri lefedettsége ma már 97,5 százalékos. A szolgáltatást használók száma dinamikusan növekszik, jelenleg országszerte már 1,1 millió ügyfél élvezi a 4G technológia nyújtotta előnyöket.

Erre az irgalmatlan tempóra persze nem képes jelenleg minden okostelefon, jellemzően csak a felsőkategóriás modellek, melyek legalább Cat6-os LTE-modemet tartalmaznak. A BlackBerry portfóliójában jelenleg egy ilyen típus létezik, méghozzá a PRIV - de még ez sem garancia arra, hogy ki tudod maxolni a hálózatot, hiszen a Telekom például díjcsomagtól függően korlátozza a maximális letöltési sebességet, ami egyébként is számtalan tényezőtől függhet még (például a bázisállomás távolságától, a rádiós vételi viszonyoktól, vagy attól, mennyire zsúfolt a cella, melyhez a mobilod csatlakozik).

Ha jártadban-keltedben te is szereted méregetni a mobilinternet sebességét (erre a célra számtalan alkalmazás érhető el a mobilos alkalmazásboltokban), posztold ide vagy a Facebookra, amit mértél!

süti beállítások módosítása