Múlt hét közepén körlevelet kaptak az Amerikai Egyesült Államok szenátusának alkalmazottai, melyben lényegében az állt, hogy a jövőben a munkájukhoz már nem igényelhetnek BlackBerryket (vagyis most még igen, amíg a készlet tart).

Nem azért, mert valami gáz lenne velük, hanem mert egyszerűen kivonja őket a forgalomból a BlackBerry, pontosabban nem ad el több mobilt a szenátus két nagy szolgáltatópartnerének, a Verizonnak és az AT&T-nek. Puff, neki, annyi az évtizedes uralomnak, és mostantól Frank Underwood is kénytelen lesz iPhone-t vagy Samsung Galaxy S6-ot használni. A média meg megint rágódhat egy jót a témán, a rajongók pedig telesírhatják a zsebkendőjüket. Szerintem meg nem kell sírni, bár egy kicsit azért tényleg fáj ez a döntés. De csak egy kicsit.

underwood.gif

Az ugyanis még a szenátus körlevelében is leírják, hogy a BlackBerry tovább támogatja a saját operációs rendszerét, a BB10-et, illetve az eladott készülékeknek is biztosított a szervízháttere, vagyis a szenátus illetékeseinek a döntése  jövőbeni igénylésekre vonatkozik, és csak BlackBerry 10-es vonalon. A BlackBerry ezt egyébként egy, a CrackBerry számára küldött nyilatkozatban nyomatékosította is, hozzátéve, hogy a vállalat készülékstratégiája óhatatlanul magával hozza a portfólió megújítását, ami bizonyos modellek kivezetésével jár. A cég egyébként magában a nyilatkozatban roppant sejtelmesen fogalmazva annyit ismer el, hogy a Classic gyártása valóban leáll, a BB10-es modellek további értékesítése azonban a legtöbb régióban tovább folyik zavartanul (hogy meddig, az nem derül ki). 

Az államapparátusnál alighanem ezt a bizonytalanságot elégelték meg, érthető okokból, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a levélben felsorolt készülékek némelyike több mint három éve került piacra, és még a legújabb BB10-es modell, a Classic is 2014-ben érkezett, szóval időszerű volt őket kifuttatni.

A BlackBerry ott hibázott, hogy a megszűnő modellek helyére nem tudott a lehető leggyorsabban alternatívát állítani. Az androidos termékvonal a mai napig egyetlen csúcskészülékből (PRIV) áll csupán, amit a szenátus nyilván nem fog osztogatni boldog-boldogtalannak. Nem azért, mert androidos (hiszen a Galaxy S6 is androidos, ráadásul nem vagyok meggyőződve arról, hogy azt a biztonsági szintet teljesíti, mint a PRIV), hanem mert nem fér bele a keretbe. Olcsóbb androidos BlackBerry pedig (még) nincs piacon.

A rövidesen érkező NEON, illetve a későbbi modellek szerepe pont az lehet, hogy ezt az űrt betöltse, és általa a BlackBerry újra meggyőzhesse a kulcsfontosságú vevőket arról, hogy van perspektíva készülékvonalon is a gyártónál (mert amúgy van).

Összegezve a lényeget, a szenátus felől érkező hírek az égvilágon semmit nem változtattak meg, a BlackBerry 10-es készülékek lassan kifutnak (két-három év után nem nagy csoda), az operációs rendszer támogatása nem áll le, és jönnek az új androidos modellek a kínálatba. Az újságírók zöme meg még mindig nem tudja leírni helyesen azt, hogy BlackBerry.

Via Bomble.com

süti beállítások módosítása