Az Android operációs rendszer egyik legnagyobb előnyeként a rendkívül széles app-ökoszisztéma mellett, vagy azzal párhuzamosan a személyre szabhatóságot szokták emlegetni - például játszi könnyedtséggel cserélheted le a teljes rendszer kinézetét, illetve egyes olyan, kritikus komponenseket, mint például a virtuális billentyűzet. Utóbbiból, vagyis virtuális billentyűzetből a BlackBerry is legyártotta a magáét a saját androidos készülékeihez (egyelőre ez a DTEK50 és a PRIV), átörökítve a BlackBerry 10 kitűnő, gesztus alapú prediktív megoldását. A cég ráadásul olyan funkciókat is belerakott a saját billentyűszoftverébe, ami a BB10-ben nem érhető el.

priv_kb.jpg

Ezek egyike a statisztikai modul, mely a virtuális klaviatúráknál nem különösebb újdonság, ám a BlackBerry saját billentyűzet appja ezen a téren is egyedülálló, hiszen a fizikai billentyűzeten begépelt, megtippelt szavakról is készít statisztikát (nyilván egyetlen modellnél, a PRIV-nél). A részletes használati statisztikákat az alábbi módon érhetitek el a telefonotokon - feltéve, hogy a Play Áruházból már frissítettétek a billentyűzet appot a legújabb verzióra:

Lépj be a Beállításokba, majd a Nyelv és bevitel menüpont alatt válaszd ki a "BlackBerry billentyűzet beállításai" opciót. Az így megjelenő menüben bökj alulról a második menüpontra.

A rendszer három pontba szedve gyűjti a használati statisztikákat, így a "Gépelés" szekcióban láthatod, hogy az új billentyűszoftver telepítése óta eltelt időben hány szót gépeltél, ebből hányat ismert fel a rendszer, vagy éppen hányat javított ki gépelés közben. A következő részben megnézheted, hogy hány szót tanult meg a motor, illetve a "Billentyűbeállítás" szekcióban azt is láthatod (ha PRIV-ed van), hogy melyik billentyűzetet preferálod - a virtuálisat, vagy a fizikait.

Fontos, hogy a statisztika csak a BlackBerry saját billentyűzetével működik együtt, nem nullázható az érték, illetve csak a szeptember 8. óta elérhető új verzió telepítése után eltelt időszak adatait jeleníti meg.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása