Véget ért a BlackBerry 2017-es második negyedévének teljesítményéről tartott konferenciabeszélgetés, a számok kint vannak, ilyenkor általában Jack Potata szokott jönni valamilyen elemzői írással - és jön is majd - de addig is arra a minden szempontból roppant fontos bejelentésre koncentrálnék, mely a negyedév zárása kapcsán bukkant fel, és amire azt hiszem sokan fel fogják kapni a fejüket, akik szeretik vagy utálják (ugyan miért is tennének ilyent?), netán egyszerűen csak ismerik a BlackBerry márkát:

A BlackBerry a negyedév zárását követően bejelentette, hogy a tervek szerint befejezi a hardverfejlesztést, és partnereinek szervezi ki a készülékek tervezésével és gyártásával, valamint a marketinggel kapcsolatos minden tevékenységet.

A többek számára talán túlontúl bonyolult, megfoghatatlan megfogalmazás miatt ennek a kijelentésnek többféle olvasata lehet, de valószínűleg a legtöbben úgy fogják ezt értékelni, hogy a kanadai cég nem készít több telefont. Ami tulajdonképpen így is van.

blackberry-phone-logo.jpg

Most eltekintenék attól, hogy hosszasan keseregjek ezen a döntésen, így alakult és kész, valójában a DTEK50 és a hamarosan érkező DTEK60 kapcsán már picit beleszagolhatott mindenki a jövőbe, ami szolgálhat még váratlan meglepetésekkel, ugyanis 

A BlackBerry azt is bejelentette, hogy az összes, készülékekhez tartozó szoftvertechnológiáját , sőt ha kell magát a márkát/márkákat is licenceli más gyártóknak.

Ami magyarra lefordítva nagyjából annyit tesz, hogy mostantól gyakorlatilag bárki készíthet BlackBerry logóval ellátott telefont, a BlackBerry által átdolgozott Androiddal és szoftverkörnyezettel. Az még nem teljesen világos, hogy miért ugranának erre rá a mobilgyártók, mindenesetre már született is egy ilyen deal kizárólag az indonéz piacra fókuszálva: A legnagyobb helyi telkó, a Telkomsel érdekeltségébe tartozó BB Merah Putih saját maga fogja gyártani a BlackBerryket az ország piacára - vagyis ez egyelőre egy exkluzív megállapodás még csak nem is egy régióra, hanem egy bazi nagy országra vonatkozóan.

Bár a BlackBerry mobil megoldásokért, köztük az okostelefonokért, illetve az azokon futó szoftverekért felelős illetékes vezére, Ralph Pini egy a cég hivatalos blogjára kitett bejegyzésben meglehetősen optimistán vázolja az üzleti modellből fakadó előnyöket, egyelőre nagyon sok a nyitott kérdés azzal kapcsolatban, miként is alakul a BlackBerry márkájú készülékek jövője.

Az biztos, hogy ezzel a lépéssel egy korszak végérvényesen lezárul a cégnél, és a BlackBerryre egészen a PRIV-ig bezárólag jellemző ikonikus formák a háttérbe szorulnak majd, ahogy a szoftver mindinkább meghatározó, döntést befolyásoló szerephez juthat majd a vásárlás során. Rövidesen alighanem részletesebben is ismerteti a cég a terveit, illetve eloszlathat pár félreértést, szóval maradjatok vonalban az újabb hírekért!

süti beállítások módosítása