Azt hiszem senkinek nem mondok különösebben újat azzal, hogy az androidos BlackBerry(k) megjelenése más változásokat is magával hoz a kanadai gyártó portfóliójában, így bár a jövőben a cég továbbra is két platformot biztosít ügyfeleinek, új készülékek jó eséllyel csak az egyik OS-sel jönnek, ez pedig az Android lesz. Ezt gyakorlatilag a hét közepe óta lehet készpénznek venni, ekkor nyilatkozta ugyanis azt John Chen, hogy új BB10-es telefont idén nem dob piacra a cég.

priv_boot.jpg

Ehelyett lesz idén egy, de legfeljebb két új androidos modell a PRIV mellett, ezekről egyelőre semmi konkrétum nincs, de valószínű, hogy az egyik az a Vienna lesz, ami leginkább a Classic androiddal dúsított változatának felel meg, a másik típusról gyakorlatilag még pletykák sincsenek. Forgalomban (és gyártásban) maradnak azonban a meglévő BB10-es készülékek, melyek közül a legújabb, a ráncfelvarrt BlackBerry Passport Silver Edition tavaly ősszel került a boltokba, és bár 2014-es hardver dolgozik benne, a mai napig prímán teszi a dolgát.

Ez többek közt a rendkívül jól optimalizált BB10-nek köszönhető, melynek idén is tovább folyik a fejlesztése (és valószínűleg a támogatás még évekig élni fog, ne feledjétek, a BBOS support is csak most állt le), azaz a meglévő készülékekre jönnek az újabb, elsősorban biztonsági tapaszokat és hibajavításokat tartalmazó kiadások. Ezen felül a BlackBerry további biztonsági certifikációk megszerzésére is pályázik a rendszerrel, elsősorban azért, hogy kormányzati ügyfelek még nagyobb köre használhassa a készülékeket.

Chen egyébként a CNET szerint még mindig lát esélyt rá, hogy a jövőben lesz új BB10-es készülék, ennek az egyik előfeltétele azonban az, hogy a PRIV, és az esetleges későbbi androidos modellek sikeresek legyenek.

Via CNET.

Az év eleje mindig különösen depressziós időszak, szar az idő, a punnyadás után újra dolgozni kell, folytatódik a suli, és mindezt súlyosbítja az a tény, hogy idén szökőév lesz, a szökőnap meg ráadásul munkanapra (hétfőre!!!) esik. Ehhez hozzájön a Mobilaréna kissé apátiába hajló PRIV-tesztje, és egy BlackBerry-rajongó máris közel kerül ahhoz, hogy menten felvágja az ereit. Pedig a héten a CES-ről csupa jó hír érkezett a kanadaiaktól, szóval hogy a napsütés mellett valami más is feldobja a kedved, zanzásítva fel is sorolom őket:

1. Ford-QNX kooperáció

Mostantól még jobb lesz az autók fedélzeti és infokommunikációs rendszereit használni, legalábbis a Fordokét, az autógyártó ugyanis bejelentette, hogy a QNX-szel együttműködve átportolta a SmartDeviceLink eszközkommunikációs megoldásukat a BlackBerry tulajdonában álló rendszerre. Az SDL egyébként nem csak a Fordokban köszönhet vissza, a kooperációnak köszönhetően minden olyan gépkocsiban ott lehet, melynek fedélzeti rendszere a QNX autós platformjára épül.

2. Három új országban kapható a PRIV, az összes amerikai szolgáltató árulni fogja a telefont

Tegnap írtam róla, hogy a PRIV-et az év elejétől három újabb, fontos piacon lehet kapni, azaz konkrétan Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában (a BlackBerry saját webshopjában). Emellett tegnap immár hivatalossá vált, hogy még ebben a negyedévben bekerül az AT&T mellett az összes amerikai szolgáltató (tehát a T-Mobile USA, a Sprint és a Verizon) választékába a PRIV, ami várhatóan elég jól meglátszik majd az eladásokon. Bónusz: a PRIV mostantól az angol Vodafone-nál is elérhető.

3. Teljesülhet a cél, megmarad a hardvergyártás a BlackBerrynél

A fentivel alighanem szorosan összefügg, hogy a BlackBerry elnök-vezérigazgatója, John Chen tegnapi beszédében kifejezetten optimistán beszélt a kilátásokról. Konkrétan így fogalmazott:

Hiszek benne, hogy pénzt tudunk keresni a készülékeken, elég közel vagyunk ehhez már most is. Jó eséllyel elérjük az ötmilliós darabszámot [szerk: a BlackBerry első embere korábban úgy nyilatkozott, hogy évente ötmillió eladott BlackBerry (ÉS NEM PRIV!) kellhet ahhoz, hogy a hardver részleg nyereséges lehessen, és megmaradjon].

4. Sínen az Android M a PRIV-re, és a BB10 új verziója

Bár konkrét (?) infókat inkább az előbbiről mondtak a CES-en, azért jó tudni, hogy a BlackBerrynél mindkét okostelefon-rendszert fejlesztgetik, csiszolgatják, tehát a "kintről hozott" Android új verziójának BlackBerrysített változata mellett készül a BB10 10.3.3-as változata is. Valószínűleg mindkét szoftverfrissítés még ebben a negyedévben (tehát március végéig) megérkezik a független készülékekre, újabb, konkrét infókat valamikor a Mobile World Congress tájékán (tehát jövő hónapban) fogunk tudni.

5. És a bónusz: Chen nem is keres olyan sokat

A hét elején egy 2014-es tanulmányra hivatkozva valaki elmés cikket gyártott arról Kanadában, hogy John Chen a legjobban fizetett CEO az országban (más kérdés, hogy a kanadai CEO-kat két kezemen össze tudnám számolni, szóval nem olyan óriási klub ez). Aztán kiderült, hogy mégsem, mivel 2014-ben csak a részvényopciók miatt volt olyan sok lóvéja, ma már szinte koldusnak számít az igazi nagyágyúk mellett. Nem mintha nem érdemelne juttatást, de az anti-Chen tábornak ez valószínűleg némi elégtétel lehet az Android bevezetése miatt.

6. Bónusz 2.: Elindult Magyarországon a Netflix

Ami ugye okostelefonról is működik, legalábbis elvileg. BB10 platformon natív kliens nincs, esetleg az Amazon App Store-ban lévő verzióval érdemes próbát tenned. PRIV-eseknek jóval könnyebb dolguk van, hiszen a Play Store-ból közvetlenül beszerezhetik a Netflix klienst.

Címkék: hírek blackberry

A BlackBerry PRIV sikere valamelyest összefonódik a BlackBerry készülékgyártó részlegének a sorsával, bár talán nem annyira drámaian, ahogy az egyes cikkekben vagy posztokban megjelent (a cég például soha nem állított olyant, hogy ötmillió eladott PRIV kell a hardvergyártó részleg fennmaradásához). Ennek pedig egyik kulcsa, hogy az első androidos BlackBerry minél több országban, minél több piacon kapható legyen.

priv_kb.jpg

Bár nálunk már tavaly december óta (még ha nem is volt olyan rég) kapható az új csúcsmobil, egyes, nyugati országokban még csak most kerül forgalomba, így a BlackBerry ma például azt jelentette be, hogy megkezdte a kártyafüggetlen modellek árusítását saját, lokális webshopjaiban Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban.

Ezzel Amerika, Kanada, Anglia és Németország mellett újabb három országgal bővült a lista. Az új piacokon egyébként egységesen 779 eurót kell fizetni egy PRIV-ért, ami átszámítva valamivel kevesebb a magyar hivatalos árnál - az eltérést ezúttal is az adók és járulékok közti különbözetnek tudhatjuk be.

Persze nem csak az a fontos, hogy a PRIV a szolgáltatófüggetlen shopokban ott legyen, éppúgy lényeges, hogy a szolgáltatók is felvegyék a kínálatukba -- a BlackBerry ezen is dolgozik, állítólag még ebben a hónapban bekerül a T-Mobil USA portfóliójába a telefon, bár egyelőre kérdéses, hogy a kanadaiak mennyire mennek le kutyába, amikor a marketingtámogatásról tárgyalnak egy szolgáltatóval.

Az említett három országban amúgy nem olyan régen, konkrétan tavaly nyár óta üzemel saját BlackBerry webshop, ami előrevetíti, hogy a kelet-európai országok irányába egyhamar nem lesz terjeszkedés, de ha lesz, akkor itt biztosan olvashatsz majd róla.

A BlackBerryk tradicionálisan a legjobb külső hangszórókkal rendelkeznek a mobilok közül, de legalábbis mindig is ott voltak az élbolyban, aminek roppant egyszerű, prózai magyarázata van: Nem, az üzletemberek viszonylag ritkán bömböltetik a dubstepet a metrón vagy a buszon, ám annál többet használják a telefonjukat kihangosítva, egy jó hangszóró (és mikrofon) márpedig mindig elkél ilyenkor. Ezt a jó szokását (mármint a bika hangszórók integrálását) a BlackBerry a BB10-es időkben, sőt, az androidos időkben is megtartotta, és most itt van egy kis platformok közti összehasonlítás:

A fenti videón JC a Z30, a Passport és a PRIV külső hangszóróját hasonlítja össze egész sajátos módon, mindenki döntse el ezek alapján, hogy melyik mobil hangszórója szól jobban (lásd lenti szavazás). A fair összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy a Z30 és a Passport sztereó, míg a PRIV monó hangszóróval érkezik, illetve a három modell közül egyedül a PRIV hangszórói sugározzák a hangot premier plánban a felhasználó felé.

Kösz a tippet Gábornak!

Új év, új gyártóval bővül a BerryBolt kiegészítő-kínálata: mostantól elérhetitek raktárról a Nillkin prémium minőségű hátlapjait, melyek hatékonyan védik a BlackBerrydet, emellett kényelmes fogást is biztosítanak neki. A még nagyobb védelemhez hozzájárul, hogy minden Nillkin védőtok dobozában találsz egy kijelzővédő fóliát is grátiszban.

nillkin_se.jpg

Az új tokok amellett, hogy ellnállók, vékonyak és pillekönnyűek, a speciális felületkezelés és festés pedig kellemes tapintást kölcsönöz nekik.  A Nillkin szakemberei emellett természetesen arról is gondoskodtak, hogy a tok pontosan illeszkedjen a telefonra, így minden csatlakozóhoz és nyomógombhoz hozzáférhetsz, pont úgy, mintha semmilyen tok nem lenne a készüléken.

A Nillkin hátlapjai jelenleg BlackBerry Z10, Classic, Passport és Passport Silver Edition modellekhez érhetők el több színben is a BerryBoltban. A teljes választékot itt találod:

Nillkin védőtokok a BerryBoltban


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

November végén meglehetősen feszült volt a hangulat Pakisztánban, na azért nem annyira, hogy az atomhatalom már nukleáris fegyverek bevetését fontolgatta volna: a helyi kormányzat ultimátumára a BlackBerry közölte, hogy kivonul az országból, mivel a helyi törvényekkel szembeállva nem hajlandó folyamatos hozzáférést nyújtani az országban zajló BlackBerry-adatforgalomhoz. Aki kicsit is otthon van a BlackBerry-infrastruktúra felépítésében, az tudja, hogy ez egy picit többet jelent annál, hogy nem lehet többé BlackBerryt kapni az adott országban.

pakistan_warrior.jpg

Szerencsére a helyi vezetés felfogta annak a jelentőségét, hogy a BlackBerry kivonulásával számos helyi nagyvállalat, vagy kormányzati intézmény komoly patthelyzetbe kerülne, hiszen nagyjából ez történne, ha megszűnne minden adatkapcsolat a szerverekkel: Többet nem működnénének a lokális BES szerverek, így az BlackBerry-flottát használó helyi cégek és intézmények levelezni sem tudnának, illetve az országba látogató üzletemberek vagy kormányzati delegációk képtelenek lennének kommunikálni a saját hazájukkal.

A BlackBerry közvetlenül újév előtt (ez lett volna a szolgáltatás leállításának dátuma) kiadott rövid nyilatkozata szerint Pakisztán és a kanadai cég között "produktív" párbeszéd zajlott, aminek a fenti megegyezés lett a vége. Nem ez az első eset amúgy, hogy a kanadaiak kormányokkal kénytelenek leülni tárgyalni, gyakorlatilag ugyanabból az okból kifolyólag: többnyire nemzetbiztonsági okokból a helyi szervek arra próbálják rávenni a céget (és más cégeket), hogy a hálózatukon zajló titkosított kommunikációjukhoz hozzáférést adjanak, azaz kvázi lehallgatható legyen az adatfolyam.

A vállalat hasonló okból korábban Szaúd-Arábiával és Indiával is konfliktusba keveredett, ám végül mindkét országban megszüntették a korlátozó intézkedéseket a BlackBerryvel szemben.

 Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása