Tegnap futótűzként kezdett terjedni az interneten a hír, miszerint a kanadai yard 2010-től kezdődően sikeresen visszafejtett egy bűnügy kapcsán bizonyos BlackBerryk közti kommunikációt. Az ügyet exkluzívként tálaló Vice News cikke azt sugallja, hogy a nyomozószerveknek valahogy a birtokába került az a mesterkulcs, amivel ezt megtehették, bár azt senki nem tudja biztosan, hogy ez pontosan hogyan került hozzájuk, és még mindig használják-e "megfigyelésre". 

A sajtó persze - részben az Apple-FBI csörte hatására - felkapta a sztorit, a témában megjelent cikkek egy része azonban szokás szerint köszönőviszonyban sincs a valósággal, de legalábbis némi pontosításra szorul. 

Először is, több cikk határozottan állítja, hogy hat évvel ezelőtt a kanadaiak kezébe került mesterkulcs a BBM titkosítását oldja fel, illetve kvázi akinek ez a kulcs a birtokába kerül, az kénye-kedve szerint beleolvashat bárkinek az üzeneteibe. Ez azonban egyértelműen hülyeség, mivel még a forrás cikk is PIN to PIN üzenetet ír, aminek kétségtelenül van köze a BBM-hez, nagyjából annyi, mint szekérnek a Lamborghinihez (gyk mindkettőnek négy kereke van).

A fenti hasonlat abból a szempontból is találó, hogy a PIN to PIN üzenetek tekinthetők a BBM ősének: A rendszer arra épült, hogy két BlackBerry közt direktben lehessen üzenetet küldeni a BlackBerry (akkor még RIM) szerverén keresztül, a készülékek egyedi azonosítóját (vagyis a PIN-t - aminek semmi köze SIM-ek, vagy bankkártyák PIN-jéhez!) felhasználva. A PIN üzenetek 168 bites 3DES titkosítást használtak, a visszafejtéshez szükséges univerzális kulcsokat pedig minden BlackBerry tartalmazta gyárilag. Vagyis aki ennek a kulcsnak a birtokában van (volt), és valahogy hozzájut(ott) a készülékek közti kódolt adatfolyamhoz, minden üzenetbe beleolvashat(ott). Nagyjából ezt érte el a kanadai rendőrség 2010-ben.

bbm_encryption.png

A BBM ehhez képest ma már erősebb titkosítást használ, így a 3DES titkosítás felett egy másik titkosítási réteg (TLS, vagyis Transport Layer Security) is húzódik. Ez a titkosítási módszer (amit többek közt a banki kommunikációban is használnak) máshogy épül fel, mint a 3DES, vagyis nem létezik egy olyan univerzális, mindenható kulcs, amivel minden üzenetet vissza lehetne fejteni. A (nagy)vállalatoknak kínált BBM Protected még ezt a titkosítási szintet is megemeli egy harmadik titkosítási réteg, a PGP beiktatásával, ami a váltakozó kulcspárok miatt a manapság elérhető egyik legbrutálisabb titkosítási metódus.

Magyarul ha BlackBerryd van, vagy BBM-et használsz más készüléken, ez a mostani "leleplezés" jó eséllyel egyáltalán nem érint téged, ha pedig 4-5 évnél régebbi BlackBerry típust használsz és még mindig PIN-üzenetekkel kommunikálsz valakivel, aki hozzád hasonlóan 4-5 évnél régebbi BlackBerryvel nyomul, akkor meg magadra vess.

Az ügy persze ettől még felvet bizonyos kérdéseket, például hogyan került az ominózus mesterkulcs a kanadai rendőrökhöz, illetve a rendőrség miért nem a mesterkulccsal rendelkező BlackBerrytől kérte az érintett adatok (kommunikáció) kiadását - ami egyébként a legális útja lenne egy nyomozati tevékenységnek. Vagy miért pont most ütött be a mennykő, amikor az ügyben érintett bírósági tárgyalás alapján évek óta kvázi nyilvános volt, hogy a kanadaiak BlackBerryk közti kommunikációt hallgattak le.

Itt tartunk most, remélhetőleg a BlackBerry is ismerteti mielőbb az álláspontját a témában, és tisztáz néhány hülyeséget, amit az utóbbi órákban produkált a netes hírgyár.

Múlt hónapban azt hiszem mindenkit meglehetősen váratlanul ért a hír, hogy a Facebook március 31-től úgy ahogy van megszünteti a BlackBerry 10 platform támogatását, vagyis ettől az időponttól kezdődően a gyári, BB10-es Facebook-kliens működése elvileg nem garantált. A BlackBerry még ez előtt kiadott egy "szoftverfrissítést" a gyári klienshez, ami voltaképpen egy webes link, és azt kell még róla tudni, hogy ha telepíted, akkor végképp annyi a gyári FB-intergrációnak.

Ennek a lépésnek két, meglehetősen fájó eredménye lett azok számára, akik rendszeresen használták a közösségi platformot a gyári alkalmazással. Egyrészt eltűntek a Hub-ból az értesítések, másrészt pedig a Facebook kapcsolatok törlődtek a névjegyek közül. Ez utóbbi problémára ugyanakkor van egy egész hatékony, teljesen ingyenes orvosság, íme:

  • Regisztrálj egy Yahoo Mail fiókot az alábbi címen: http://mail.yahoo.com (vagy ha van már Yahoo Mail fiókod, akkor használhatod azt is erre a célra)
  • Belépés után válaszd ki a névjegyzéket
  • Válaszd ki az "Import Contacts" opcióval a Facebook importot
  • Amikor a rendszer kéri, jelentkezz be a Facebook fiókoddal

E jóváhagyást követően a rendszer szépen lekéri a Facebooktól a kapcsolataidat, egész pontosan a neveket, a profilképeket és az e-mail címeket.

yahoo_mail_import.jpg

Ezután lépj be a BlackBerryd beállításaiba, és a fiókok hozzáadása menüpontban add hozzá az importálásra használt Yahoo Mail fiókodat! Fontos, hogy nem muszáj a leveleket és a naptárt leszinkronizálnod, ha csak a névjegyek kellenek a fiókból, akkor elég csak azt kiválasztani. Ezzel kész is vagy!

A rendszer ezt követően leszinkronizálja a telefonodra az összes Facebook névjegyet, ami természetesen Yahoo névjegynek fog látszani. Szerencsére a Yahoo gondoskodik róla, hogy a névjegyzéked folyamatosan naprakész legyen, így naponta egyszer lekér minden változást a Facebooktól, és ha például új ismerőst szereztél, akkor az is leszinkronizálja a telefonodra automatikusan.

(Ha már eleve Yahoo felhasználó vagy, és az importálással duplázódtak egyes kontaktok, használd a Fix Duplicates opciót a javításra.)

Via BlackBerry Support forums.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Bőrtokok, flip tokok, kijelzővédő fóliák, dokkolók - a legnépszerűbb kiegészítői a BlackBerryknek, ráadásul most olcsóbban is megvásárolhatod őket a BerryBoltban!

Válogass közülük ide kattintva!

400x500_classic_black_qwertz_bundle.jpg

A BerryBolt legújabb akciójában ezúttal egyes, a kurrens BlackBerrykhez (Classic, Leap, Passport, Passport SE és PRIV) kapható gyári és utángyártott kiegészítőket áraztuk le egységesen 15%-kal. Így az akció időtartama alatt (2016. április 14-től 2016. április 17-én 12:00-ig, vagy a készlet erejéig) olcsóbban juthatsz hozzá többek közt a BlackBerry Classic sima bőrtokhoz, vagy asztali bölcsőhöz, a BlackBerry Passport Silver Edition flip bőrtokhoz, netán egy xPRO kijelzővédő fóliához a BlackBerry Leapedhez.

Az akció igénybevételéhez nem kell semmilyen kupont beírnod a webshopba, automatikusan jár a kedvezmény mindenkinek!

Mire vársz még, ne hagyd ki a tavaszi klasszikusokat!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Lassan egy éve jelentették be az Android kurrens, legfrissebb végleges verzióját, a Marshmallow kódnevet viselő 6.0-s kiadást, amit a mai napig csak az androidos tábor nem egészen 5 százaléka használ a telefonján. Valószínűleg sosem fogom megérteni, miért tart ennyi ideig egy alapvetően nem gyökeresen átalakított mobilos OS terítése, és bevallom, azok közé tartozom, akik azt sem igazán értik, miért nem eleve ezzel a rendszerrel került a boltokba a BlackBerry első androidos mobilja, a tavaly novemberben megjelent PRIV.

Azért persze eret nem fogok vágni ezért, pláne mivel a BlackBerry úgy tűnik, sok gyártóval ellentétben megszondáztatja kicsit a végfelhasználókat is, mielőtt minden készülékre ráeresztené az új Androidot. Ma indul az új verzió nyilvános tesztje.

A PRIV nyilvános Marshmallow bétatesztjét az elmúlt hetekben jelentette be a BlackBerry alighanem kettős céllal: egyrészt hogy a verziófetisisztáknak végre befogja a száját, másrészt pedig hogy ugyanezek a felhasználók szépen kitapossák az ösvényt a sokaság előtt, akik nyilván nem szívesen akadnak bele valami orbitális bugba a frissítést követően. Olyanokba, amelyekből a BlackBerry 10-es frissítések során azért jó párszor kapott a nép, és ami ugyanígy elkerülhető lett volna, ha előtte lemegy egy bétateszt pár száz, vagy pár ezer kiválasztott felhasználóval.

priv_android_shield.jpg

Emlékeztetőül, a mostani bétatesztre önként lehetett jelentkezni, Magyarországról amúgy (hivatalosan) pont nem, mivel az egészhez Beta Zone hozzáférés kellene, az meg itthon nincs, de ha van pl. Nigériában élő ismerősöd,ő segíthet a regisztrációban.

A Marshmallow béta amúgy az eddigi információk szerint több hullámban érkezik meg a tesztelők telefonjára, pont úgy, mint egy "hagyományos" frissítés, vagyis egyszercsak jelez a telefon, hogy új szoftverfrissítés érhető el. A keresést manuálisan is le lehet futtatni, de a BlackBerry nem javasolja, hogy bárki morzézzen a frissítés gombbal, mert könnyen azon kaphatja magát, hogy a Google szervere (?) egy hétre kizárja a játékból.

Az alighanem gigabájtos méretű frissítés letöltését követően kezdődhet a maratoni frissítés, melynek kapcsán a BlackBerry már előre figyelmeztet, hogy a frissítés alatt, illetve közvetlenül utána pár óráig szokatlanul forró lehet a készülék, mivel bőven lesz dolga a folyamat alatt a processzornak. Ebből adódik (és ez nyilván a későbbi, végleges frissítésre is igaz lehet), hogy a telefont a frissítés idején erősen ajánlott töltőre rakni.

Az új Android végleges verziója valamikor április végén, május elején jelenhet meg (nem kizárt, hogy nem várja meg a kiadással a BlackBerry a bétateszt végét), arra viszont ne nagyon számítson senki, hogy a bétával szerzett tapasztalatokat széles plénum előtt ecsetelné mondjuk a CrackBerry, mivel a BlackBerry minden tesztelőnek titoktartást ír elő a teszt részleteit illetően.

Ez a poszt most kivételesen nem (elsősorban) a BlackBerryről szól, bár a téma szorosan kapcsolódik a BlackBerry készülékrészlegének legutóbbi stratégiai irányváltásához. Vagyis ahhoz, hogy a kanadai gyártó a saját fejlesztésű mobilos operációs rendszerét hátra hagyva a PRIV-től kezdődően Androidra építi az új készülékeket. Egyre több olyan véleményt olvasni a sajtóban, miszerint a Microsoftnak is ezt kéne tennie, sőt, gyakorlatilag a színfalak mögött már el is dőlt, hogy ezt fogja tenni.

A sajtó persze mindig szereti túldramatizálni a helyzetet, így az elmúlt években magam is megszámlálhatatlan cikket láttam olyasmi címmel, hogy a "BlackBerry halott", most meg a "Windows Phone halott" cím a menő, de azt azért nem nehéz belátni, hogy a Microsoft minden igyekezete ellenére nem nagyon tudta megváltani a világot ezzel a windows a mobilon koncepcióval. Pedig TÉNYLEG mindent megtettek azért, hogy sikerre vigyék a Windows Phone-t.

Azért szerencsére vannak valamivel józanabb értékelések is. Például a ZDNeten jött szembe ma ez a cikk, ami elég kendőzetlenül kifejti, hogy ennyi feleslegesen elégetett pénz után most már ideje lenne a Microsoft számára, hogy belássák: a Windows Phone egyszer, s mindenkorra kudarc, és jöhet az egyetlen logikus és elérhető alternatíva helyette.

Vagyis az Android. 

Na jó, belátom ez így elsőre nem tűnik túl józan értékelésnek, pedig tényleg az.

Az az Android amúgy, amihez a Microsoft egyébként ezer szálon kötődik, és kis túlzással nagyobb pénzt akaszt belőle, mint az egész Windows Phone platformból tokkal-vonóval. Ahogy arra a cikk igyekszik rávilágítani, a Microsoftnak ma már gyakorlatilag minden szolgáltatása, szoftvere ott van Androidon, sőt, akad köztük olyan, ami Windows Phone-on nem érhető el, vagy ha el is érhető, rosszabbul működik, mint Androidon. Csak a teljesség igénye nélkül: Office, OneDrive, Skype, Swiftkey, sőt, bizonyos régiókban ott a Cortana is, mint Google Now alternatíva.

microsoft_android.jpg

A Microsoft emellett számos más érdekeltséggel is bír az androidos világban. Már eleve egy rakás pénzt kaszál egyes szabadalmak után az androidos gyártóktól, illetve ha ez nem lenne elég, még az alternatív firmware-ekről híres CyanogenMod-ba is pumpált némi pénzt. 

Jó, de az androidos piacon mivel tudja magát megkülönböztetni a Microsoft? - merülhet fel mostanra benned a kérdés. Valójában ez egy nagyon jó kérdés, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számtalan androidos gyártó küzd ezzel a kihívással körme szakadtáig. A BlackBerry például a biztonságra és a produktivitásra próbálja helyezni a fókuszt, a Microsoftnak pedig a cikk szerint ott vannak kitűnő alapnak a már fentebb is említett mobilos alkalmazásai, amiket már most százmilliók használnak Androidon. Ha a cég okosan alakítja át (forkolja) eme alkalmazások köré csoportosítva az Androidot, akkor máris sokkalta többre viheti, mint a Windows Phone-nal valaha vitte -- sokkal, de sokkal olcsóbban.

A ZDNet szerzője szerint a Microsoftnál a hardverrel soha nem volt probléma, így az androidos Lumiák (vagy Surface-ek) sikerrel kelhetnének versenyre akár a felsőkategóriás Samsung Galaxykkal, vagy éppen a drágább Nexus modellekkel is, ehhez azonban egy mély lélegzetvétellel kukába kéne dobni a WIndows Phone-t, és az egész mobilos bizniszt új alapokra helyezni. 

Ez egyébként ma már egyáltalán nem tűnik valamiféle képtelen utópiának. A Microsoft az elmúlt hónapokban többször is tanújelét adta annak, hogy a megújult vezetés merész húzásokra hajlandó a siker érdekében, olyan húzásokra, melyek teljesen átformálhatják a cégről alkotott képet a következő években, évtizedekben.

Persze ettől még azért szomorú látni, hogy a mobilpiacon tényleg elfogy lassan minden platform-alternatíva, de ez nem kell, hogy azt jelentse, hogy minden korábbi érték végérvényesen elvész, ahogy ez tulajdonképpen a BlackBerry esetében sem történt meg az androidos váltás során.

Csak merni kéne túllépni a múlton.

Via ZDNet.

A mobiltelefonokra az utóbbi időben egyre többen tekintenek egyfajta alternatív tévéként, pláne az olyan időszakokban, mint amilyen az idei nyár is lesz, ahol egymást követi a foci EB, meg az olimpia. Ezt a trendet már egy ideje meglovagolta a Telenor is, mely tegnap bejelentette, hogy mostantól nem kell ahhoz a cég ügyfelének lenned, hogy előfizethess az ötven élő tévécsatornát, és videotékát egyaránt kínáló MyTV szolgáltatásra.

mytv_new.jpg

Ha ez nem lenne elég, kapsz még HBO GO-t is akcióban, ami azért nagy szám, mert eddig csak annak lehetett ilyen szolgáltatása, akinek vezetékes vagy tányéros tévéje van valamelyik szolgáltatónál. És hát ki hinné, de a Telenornak sem vezetékes, sem műholdja nincs. Alant következik a szolgáltató témában kiadott sajtóközleménye:

Bárki előfizethet a MyTV-re és az HBO GO-ra a Telenornál

 

Mától a Telenornál tévéelőfizetés nélkül elő lehet fizetni az HBO GO átalánydíjas videotárra. A vállalat mostantól saját ügyfélkörén kívül is elérhetővé teszi MyTV szolgáltatását, amelyen 50 csatorna élő műsora és saját videótára érhető el filmekkel, sorozatokkal.

 Megújította, és jelentősen kibővítette online tévészolgáltatását a Telenor Magyarország. A MyTV-re mostantól nem csak a Telenor-ügyfelek, hanem bárki előfizethet, az elérhető filmek és sorozatok kínálata pedig jelentősen bővül, mivel a társaságnál is elérhetővé vált az HBO GO, az ismert prémium sorozat- és filmcsatorna internetes videotára.

 „Hiszünk abban, hogy a MyTV a hagyományos tévéelőfizetések valódi alternatívája. A MyTV-hez nem kell kábel, ott és akkor nézhetjük, ahol és amikor csak szeretnénk, kötöttségek nélkül. Ez olyan érték, amelyet mindenki, azaz nemcsak a saját előfizetőink számára elérhetővé kell tenni. Három éve úttörőként léptünk piacra szolgáltatásunkkal, és ma már 50 tévécsatorna műsorából, valamint több ezer órányi videóból választhatják ki kedvenc programjaikat ügyfeleink. A fejlesztés ezután sem áll meg, ennek bizonyítéka, egyben eddigi munkánk megkoronázása az HBO-val kötött partneri megállapodásunk, melynek köszönhetően a Telenornál érhetik el Magyarország első és legnagyobb, legális, magyar nyelvű, prémium minőségű videótárát a jövő tévészolgáltatására előfizetők” – mondta Aleksandra Banovic, a Telenor Magyarország digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 A Telenornál nem kell kábeltévé az HBO-hoz

 A Telenor az első olyan magyar távközlési cég, amelynél lineáris előfizetés nélkül igénybe vehető az HBO GO, amely tartalmaz 750 fimet, 100 sorozatot és 250 dokumentumfilmet. Minden tartalom szinkronizált vagy feliratos formában érhető el. A vállalatnál bárki – akár más mobilcégek ügyfele is – előfizethet az HBO GO-ra 2490 forintos havidíjért, ráadásul ehhez a Telenor most a MyTV közszolgálati csomagját is ajándékba adja az előfizetőknek.

 Ebben a csomagban az M1, M2, Duna és Duna World csatornák mellett az M4 Sport műsora is elérhető. Azok a felhasználók, akik a Telenor Hipernet hálózatán nézik a MyTV-t és az HBO GO-t, 2016. augusztus 31-ig adatforgalmi díj nélkül élvezhetik a Balaton partján vagy a villamoson ülve nem csak az olimpiai közvetítéseket, hanem kedvenc sorozataikat is anélkül, hogy a költségek miatt kellene aggódniuk.

 A MyTV megújulása nyomán a Telenor 5990 forintos akciós áron kínálja egyben az HBO GO és a MyTV 50 tévécsatornás családi csomagját. A vállalat mobiltelefon előfizetéssel rendelkező ügyfelei számára két év hűséggel ennél olcsóbban, 4990 forintért is elérhető a két műsorcsomag.

 Még jobb lett a MyTV

Az HBO GO premierjével párhuzamosan a Telenor a MyTV androidos és iOS-es applikációit is megújította, az optimalizálásnak köszönhetően ezekben a menük gyorsabban reagálnak, a videók gyorsabban betöltődnek.

Az új appokkal jóval egyszerűbben lehet folytatni a félbehagyott filmek lejátszását, mivel a nyitóképernyőn megjelennek a legutoljára nézett műsorok, a tévéadók pedig a néző saját preferenciája szerinti sorrendbe rendezhetők. A MyTV alkalmazása a következő napokban a Philips és a Sony Android TV-t futtató okostévéin, néhány héttel később pedig a Samsung készülékein is elérhető lesz. Az okostévén futtatható alkalmazással okostelefon, táblagép vagy számítógép nélkül is elérhetővé válnak nagyképernyőn a MyTV tartalmai.

A Telenornak egyébként ma már uszkve 100 ezer MyTV előfizetője van, ami a magyar viszonyok közepette azért meglehetősen erős szám, sok kábeltévés cég mindkét kezét összetenné, ha összejönne neki ennyi ügyfél. Mostantól pedig már mindenki eldöntheti, hogy a MyTV, vagy éppen a Telekom által gründolt, tavaly ősszel szolgáltatófüggetlenné vált TV GO szolgáltatás jön be neki jobban.

De lássuk először is, hogy ez az egész mobilos tévésdi neked mennyire jön be!

Via HWSW.

süti beállítások módosítása