A BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő kliens és közösségi platform egy ideje nem csak a kezdetektől fogva az átlagosnál biztonságosabb kommunikáció miatt kedvelt, hanem többek közt a kitűnő minőségű hanghívás funkció és a videochat miatt is. Ez utóbbi képesség a BBM multiplatformmá válása után továbbra is csak a BB10 platform privilégiuma maradt, ám ez hamarosan változik.

Azt hiszem sokak számára lehet igazán jó hír, hogy a BlackBerry rövidesen Androidon és iOS-en is bevezeti a régóta hiányolt videohívás funkciót - a videochatet már lehet is tesztelni a tegnap frissült androidos kliens segítségével, igaz, egyelőre csak Észak-Amerikában. Ha minden a tervek szerint halad, és jól működik a rendszer, a BlackBerry az ígéretek szerint júliusban globálisan is elérhetővé teszi a videohívást, amit a hanghívásokhoz hasonlóan kell majd kezdeményezni, vagyis a chatablakban a jobb felső kis telefon ikonra kell bökni hozzá.

videochat.jpg

A BlackBerry (és ügyfelei) számára a BBM videohívás egyébként nagyjából egyet jelent a videokonferenciákkal, bár természetesen semmi akadálya nincs annak, hogy a nagyi BBM-videohíváson keresztül integessen az unokáknak, ha éppen úgy hozza az élet.

A rendszerkövetelményeket elnézve az azért feltűnik, hogy a BB10-es és iOS-es, valamint androidos kliensek közti videochatet nem támogatja az új BBM, ami azért elég nagy WTF, nem tudom, hogy ez a végleges kiadásban is így marad-e majd, ha igen, az azt feltételezi, hogy a BlackBerry egészen más technológiát rakott ennél a két platformnál a videohívások alá, mint BB10-en. Mondjuk az egésznek némileg ellentmond, hogy egyes felhasználói beszámolók szerint a videochat funkció gond nélkül működik BB10-es és androidos telefonok között.

A BBM legfrissebb, videochatet is támogató (csak az észak-amerikai régióban!) verziója tegnap vált elérhetővé a Google Play Áruházban. Az iOS verzió várhatóan a következő napokban debütál.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Most akár ingyenesen is hozzájuthatsz a készülékedhez passzoló XPRO kijelzővédő fóliához a BerryBoltban!

Az XPRO kijelzővédő megoldásai (fóliák és edzett üveg felületek) a legnépszerűbb védelmi mechanizmusok közé tartoznak a hazai piacon, nem véletlenül. A kitűnő ár/érték arányú fóliák méretpontosak, könnyen felhelyezhetők, és nem csak a kijelzőt teszik ellenállóvá, hanem önmaguk is rendkívül ellenállók. Vagyis ott van a helyük minden okostelefonon, pláne, hogy most akár ingyen is hozzájuthatsz egyhez a BerryBoltban!

blackberry-classic-screen-protector-4.jpg

Ehhez a készülékedhez passzoló fólia kosárba helyezése után mindössze az 

XPRO

kuponkódot kell beírnod a fizetés előtt a kuponmezőbe (majd kattints a mentés gombra), a rendszer automatikusan levonja a végösszegből a kiválasztott fólia árát, amennyiben a fólián kívül legalább 5000 Ft értékben vásárolsz valamit a BerryBoltban*.

Az XPRO fóliák megtekintéséhez kattints ide!

*Az akció 2016. április 29-től 2016. május 2-án (hétfő) 18:00-ig tart. Egy vásárláskor 1 db ajándék fólia kérhető. Az akcióban nem vesznek részt az XPRO edzett üveg (tempered glass) protektorok.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Új vezetőt nevezett ki a BlackBerry a hét elején a készülékértékesítés élére, Alex Thurber személyében, akinek az lesz a dolga, hogy a piacon lévő, és újonnan érkező okostelefonok értékesítését, eladását fellendítse a gyártónál. Thurber, akit alelnöki pozícióba neveztek ki, öreg rókának számít a szakmában, dolgozott többek közt a WatchGuardnál és a Ciscónál is, hasonló pozícióban, vagyis ezeknél a cégeknél is a hardvereladások, illetve az értékesítési csatorna erősítéséért felelt.

Eddig a hír, melynek szerintem kimondottan jó üzenete van a piac számára, hiszen ez is azt az eltökéltséget mutatja, hogy a BlackBerry nem akar kiszállni a hardverbizniszből. Ami egy ekkorára zsugorodott cégnél nyilván nem lenne eget rengető veszteség (már akinek), de azért mégiscsak egy patinás gyártóval kevesebb lenne, ami meg ugye igazán szomorú lenne. 

priv_inhand.jpg

A készülékértékesítés újraszervezése egyébként a BlackBerry számára elképesztő erőfeszítésekkel jár, és láthatóan a szoftveres világban egyébként otthonosan mozgó, zseniális üzleti stratégának tekintett John Chen sem tudott önmagában mit kezdeni a BlackBerryk folyamatosan csökkenő eladásával (a legutóbbi negyedévben már csak 600 ezer készülék fogyott, ami gyakorlatilag teljesen radar alá helyezi a céget a világpiacon). A kanadai cég korábban szinte teljes egészében a szolgáltatókra támaszkodott a disztribúciót illetően, mára ez gyökeresen megváltozott, de természetesen nem azért, mert a BlackBerry telefonok rosszak lennének, vagy éppen túlárazottak.

Anélkül, hogy különösebben belemennék a részletekbe, annyit azért nem árt tisztázni, hogy a világ (pontosabban a szolgáltatói értékesítés) rengeteget változott azóta, hogy a BlackBerry letaszíttatott a trónjáról. A mobilszolgáltatókhoz bejutni ma már komoly erőfeszítésbe kerül, ami a legtöbbször egy rakás lóvé elköltését jelenti marketingtámogatás, készülékár-támogatás címszó alatt. A szolgáltatók ugyanis ma már sokszor éppúgy pénzt kérnek azért, hogy egy gyártó modellje ott legyen a kínálatban (vagy legalábbis láthatóan ott legyen a kínálatban), mint amikor a Tesco vagy az Auchan polcpénzt kér a chipsgyártótól, vagy a Pepsitől. Erre pedig most nemigen van keret a BlackBerrynél, pláne, ha olyan, feneketlen pénztárcájú cégekkel kell versenyezni, mint például a Samsung, vagy a Microsoft (az Apple-t hagyjuk is ki a képletből, ők teljesen más kategória).

A BlackBerry ezért nem túl meglepő módon az új vezetéssel nem is elsősorban a szolgáltatói értékesítésre támaszkodik, vagyis arra nem kell továbbra sem számítani, hogy régebbi vagy új BlackBerry modellek tömegével jelennének meg mondjuk a Telenornál vagy a Vodafone-nál. Az új értékesítési modell, és az új értékesítési csatornák keresése azért nem egy kéthetes folyamat, szóval Thurber kinevezése azt sugallja, hogy Chen nagyon is komolyan gondolta, amikor azt mondta, eltökélt a hardverrészleg megtartásában, és csak a legeslegvégső esetben tűnnek el az okostelefonok a kanadai cég kínálatából.

Via Inside BlackBerry blog.

Tegnap reggel még úgy volt, hogy csak a rendszer szerves részét képező BlackBerry-alkalmazások frissülnek a PRIV-re, aztán tessék, estére befutott a vadonatúj Android rendszerfrissítés, mely a kiadáskori 5.1.1-es verzióról (Lollipop) 6.0.1-re emeli a rendszer verzióját.

Ezzel immár a PRIV is ahhoz az egyelőre meglehetősen szűk elit klubhoz tartozik Android-vonalon, mely a Google legfrissebb operációs rendszerével rendelkezik (ez az arány egyébként a teljes androidos készülékbázis nem egészen 5%-a). És hogy milyen változásokat hoz az új Android? Elöljáróban annyit, hogy aki eddig telepítette - beleértve a bétatesztereket - ódákat zeng a rendszerről, no de első körben jöjjön egy rövid videós összefoglaló (angolul) az újdonságokról:

Azt még különösebb nyelvismeret nélkül is láthatjátok, hogy a fejlesztések jó része a motorháztető alatt zajlott, vagyis a PRIV felhasználói felülete a frissítést követően nem lesz gyökeresen más. Az új Androidnak köszönhetően ugyanakkor még biztonságosabb lehet a PRIV, pontosabban még több kontrollt ad a felhasználó kezébe annak érdekében, hogy a csintalankodó appokat kordában tartsa. 

Tisztább, biztonságosabb érzés

Ehhez egyébként a DTEK nevű BlackBerry alkalmazás jöhet kifejezetten jól, melyben mostantól alkalmazásszinten megvonhatók az engedélyek a különböző rendszererőforrások, adatok hozzáféréséhez, vagyis ha akarod, megvonhatod a helyadatok lekérdezését a Facebooktól (Michael Clewley-nek a bemutató videón egyébként ez az első dolga - talán nem véletlenül), vagy a névjegyekhez való hozzáférést a WhatsApptól. Persze semmi nem garantálja, hogy ezt követően az app rendeltetésszerűen fog működni, de ha úgy gondolod, hogy egy alkalmazás kicsit többet akar rólad tudni a kelleténél, mostantól jól a körmére koppinthatsz.

priv_marshmallow_final.jpg

Szintén nagyobb biztonságot ad a személyes adataidnak, hogy az Android 6.0 telepítését követően már a memóriakártya tartalmát is titkosíthatod (nem keverendő össze az ugyanebben a verzióban megjelent SD kártya mountolás funkcióval)!

Energetikai fejlesztések

Már az Android 6.0 bétatesztben résztvevők is ódákat zengtek arról, mennyit javult a PRIV akkus üzemideje az új operációs rendszerrel, amit ugyan mindig némi fenntartással illik fogadni, de a háttérben azért csak dolgozik az ügy érdekében néhány olyan technológia, ami a korábbi verzióban nem volt jelen. Ez a Doze mód és az App Standby funkció, mindkettő azt a célt szolgálja elsősorban, hogy a rendszer, illetve az appok inaktív állapotban beérjék kevesebb energiával. Vagyis ha állandóan nyomkodod a telefonod, valószínűleg nem változik majd a fogyasztás számottevően, de például éjszaka, az éjjeliszekrényre letéve a telefont szinte nullázódik majd.

Végül a tegnap önállóan is frissített rendszeralkalmazások közül mindegyik integrált részét képezi az új szoftvernek, szóval a tegnapi posztban részletezett újdonságok mind megjelennek a Marshmallow-frissítésben is. Így többek közt új értesítésekkel (Instagram, Skype, Slack, Pinterest) bővült a Hub, új beviteli móddal bővült a billentyűzet és gyorsabb lett a Launcher.

Tetszenek az újítások, már alig várod, hogy a PRIV-eden fusson az új verzió? Jó hír, hogy már nem kell sokáig várni, a BlackBerry szerint tegnap indult az Észak-Amerikában, illetve Nagy-Britanniában és Franciaországban közvetlenül a BlackBerrytől vásárolt modellek frissítése, a többiek pedig május 3-tól kapják meg az új verziót.

Innen töltheted már most

Ha nem szeretnél még egy hetet várni, akkor erre a hivatkozásra kattintva letöltheted az autoloadert a számítógépedre, melyet az ezen az oldalon található leírás szerint telepíthetsz a telefonra. Jó ha tudod, hogy ez - akárcsak a BB10-es készülékeknél - teljesen lenullázza a BlackBerrydet. 

Az Android új verziójával és a frissített alkalmazásokkal érkező új funkciókkal a későbbiekben részletesebben is foglalkozik majd a BerryBlog.

Via Inside BlackBerry blog.

Még az Android legújabb, 6.0-s kiadásának megjelenése előtt, illetve már arra készülve frissített jó néhány kritikus rendszeralkalmazást a BlackBerry az első androidos okostelefonján, a PRIV-en. Ezek az appok a Google Play Áruházon keresztül frissülnek időről-időre, ami gyökeresen más megközelítés a BB10-es rendszerhez (vagy akár az iOS-hez) képest, ahol a rendszeralkalmazások frissítéséhez többnyire a teljes operációs rendszer frissítése szükséges. A frissítések a megszokott hibajavításokon túl fontos új funkciókat is tartalmaznak.

Az egyik, napokban frissített komponens a BlackBerry szolgáltatásháttérért felelős BlackBerry Services, mely a hibajavítások és a Marshmallow-kompatibilitás mellett a Hub-ba is integrál új funkciót. Az új verzió telepítése után a visszajelzések alapján megjelennek a Hub-ban a Skype, Instagram és Slack értesítések is - ehhez azért nem kell magát a Hub-ot is frissíteni, mert az értesítési központot (ahonnan a Hub is kapja az üzenetértesítéseket) a BlackBerry Services komponens felügyeli.

Szintén hibajavításokkal és Marshmallow-kompatibilitással frissült a BlackBerry Device Search (vagyis a keresőmotor), illetve a BlackBerry Launcher. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a frissítés után egyes rendszerfolyamatok jelentősen gyorsultak, illetve javult a készülék általános reakcióideje.

priv_pkb.jpg

Végül, de nem utolsósorban a BlackBerry gyári billentyűzetalkalmazása is frissítést kapott, talán itt jelent meg a legtöbb, kézzelfoghatóan (szó szerint) újdonság, sorjában:

  • Type by swiping. Ez az opció lehetővé teszi, hogy úgy gépelj a telefonoddal, hogy nem emeled fel az ujjad a kijelzőről, vagy a fizikai billentyűzetről. A billentyűzet beállításainál tudod aktiválni, külön-külön a fizikai és a virtuális gombsorra, de nem árt tudni, hogy utóbbinál elveszted a "felpöckölős" prediktív bevitelt, illetve a visszafelé söpréssel végezhető szótörlési funkciót. Egykezes gépeléshez viszont kiváló módszer lehet, bár kétségtelenül megszokás kérdése, különösen az érintésérzékeny fizikai gombok esetén.
  • 200 új emotikon. Ez gondolom magáért beszél. Az amúgy megvan, hogy az előző billentyűzet-verzió óta van prediktív emotikon-bevitel is?
  • Szövegkijelölés új módszerrel. Tartsd lenyomva a shift billentyűt a fizikai billentyűzeten, és a nyilakkal jelöld ki a szöveget.
  • Szövegmozgatás. Az így kijelölt szöveget drag and drop módszerrel a kijelző (szövegbeviteli mező) tetszőleges pontjára mozgathatod.
  • Pontosságot növelő fejlesztések.
  • Prediktív bevitel javítása (az app mostantól a névjegyzékből is megtanulja a kapcsolataid nevét).

Van néhány alkalmazás (pl. a Camera), ami ezúttal nem kapott frissítést, illetve ezek a komponensek (plusz még egyéb más is, többek közt a DTEK) is a teljes rendszer részeként frissülnek majd, amikor az Android 6.0 elérhetővé válik a PRIV-re - vagyis előreláthatóan néhány héten belül. 

A most frissült appokat a következő hivatkozásokon éred el a Play Áruházban:

Nem tervez újabb cégfelvásárlásokat rövid- és középtávon a BlackBerry, melyről számtalan elemző, vagy önjelölt elemző megírta az elmúlt években, hogy előbb-utóbb önmaga is - részben vagy egészében - felvásárlási célpont lesz. Ha így is volt, mostanra nagyjából világosan látszik, hogy a cég egészen más stratégiai irányt követ, és ahelyett, hogy a szenvedő hardverrészleget, illetve a vele együtt járó több mint 40 ezer szabadalmat értékesítené, inkább a szoftverportfóliót erősíti.

A cég akvizíciós stratégiájáról a múlt héten Carl Wiese, a BlackBerry globális értékesítési vezetője beszélt a nyilvánosság előtt. A továbbra is jelentős, több mint 2,6 milliárd dolláros készpénzállományon ülő kanadai cég az elmúlt két évben hat, kisebb-nagyobb akvizíciót hajtott végre, többek közt olyan cégeket vett meg, mint a német államvezetés egyik legnagyobb adatvédelmi rendszer-beszállítójának számító SecuSmart, az amerikai kríziskommunikációs megoldás, az AtHoc, a titkosított felhőalapú táhely, a WatchDox, vagy éppen a legjelentősebb, a Good nevű átfogó mobilmenedzsment-platform, ami nem mellékesen a BlackBerry saját, BES megoldásának az egyik legjelentősebb riválisa volt (csak ez utóbbi akvizíció 425 millió dollárba került egyébként).

DE MOST MÁR ELÉG AZ AKVIZÍCIÓKBÓL!

Legalábbis a BlackBerry álláspontja szerint egyelőre nincs olyan felvásárlási célpont napirenden, mely olyan plusz versenyelőnyt nyújthatna a cégnek, melyet akár a meglévő, akár új területeken tudna kamatoztatni a vezetés. Wiese egy múlt heti konferencián elmondta, a BlackBerry szoftverportfóliója az említett felvásárlásokkal gyakorlatilag teljessé vált azokon a területeken, melyekben a cég korábban is érdekelt volt, vagy amerre nyitottnak számított. A következő feladat a szolgáltatások megfelelő integrációja, ami nem feltétlenül triviális feladat, ha megnézitek ezt az ábrát:bb_software_platform.jpg

Kis emlékeztető gyanánt, a BlackBerry szoftver/szolgáltatásból származó bevétele az előző negyedévben a teljes árbevétel 32%-át tette ki, 39% származott a hardverből és az egyéb, kapcsolódó területekből (a többi pedig az előfizetési díjakból, ha nem jönne ki a matek ennyivel). 

Apropó hardver.

Wiese felidézte John Chen szavait, aki a negyedéves jelentés során kiemelte, a hardvergyártás akkor marad a BlackBerrynél, ha nem termel veszteséget. Chen korábban többször is kijelentette, hogy elkötelezett a BlackBerryk iránt, és minden tőle (illetve a bankszámla tartalmától) függő lépést megtesz annak érdekében, hogy megmentse a szegmenst.

Ennek egyik lépcsőfoka volt a világ legnépszerűbb mobilos ökoszisztémájának, az Androidnak az átvétele, mely először a PRIV-en, majd később (idén) több, olcsóbb BlackBerry készüléken is megjelenik. A gyártó emellett a beszállítói oldalon is megpróbálja lejjebb faragni a költségeket, ami az álmoskönyv szerint kétféleképpen lehetséges: vagy a rendelt (komponens) mennyiség növelésével, vagy új, kedvezőbb árat kínáló beszállító keresésével.

Nemsokára talán kiderül, melyik utat választotta a BlackBerry.

Via CBR.

süti beállítások módosítása