Valamivel több, mint fél év telt el a BlackBerry első androidos okostelefonjának megjelenése óta, ennyi idő alatt pedig nagyjából két dolog vált szinte biztossá: Egyrészt nem a PRIV a kanadai gyártó utolsó mobilja, másrészt fél év alatt szoftvertámogatásban gyakorlatilag az egész androidos mezőnyt leiskolázta a BlackBerry.

Itt nyilván a különféle szoftverfrissítések megjelenésének gyakoriságáról van szó elsősorban, legyen szó az operációs rendszer, vagy valamilyen komponens frissítéséről -- ezt a BlackBerry ma olyan ütemben és mennyiségben szállítja, ahogy senki más az androidos gyártók mezőnyében. Ennek alighanem az az elsődleges oka, hogy a legtöbb gyártó, pláne az olcsóbb készülékek esetén teljes mértékben az eladásra fókuszál, az értékesítés utáni támogatás, illetve a problémás ügyfél pedig valójában púp a hátukon. A biztonsági frissítésekre meg aztán végképp magasról tesznek, hiszen hol érdekel bárkit is a felhasználói adatok, illetve a privát szféra védelme?

Bevallom, elvesztem a számolásban, de a BlackBerry eddig az ötödik, vagy inkább a hatodik rendszerfrissítést küldte le a független PRIV-ekre, beleértve a május elején érkező Marshmallow főverziót. Ezzel együtt egyébként két, úgynevezett maintenance, vagy karbantartó frissítés volt eddig a telefonra, június 6-án pedig jön majd egy újabb, ezt már most bejelentette a BlackBerry.

man_mode_camera_1.jpg

Eközben a rendszeralkalmazások frissítése is folyamatosan zajlik a Play Store-on keresztül, és nem csak a korábban felfedezett hibák javítása kerül bele a kódba, hanem hasznos, új funkciók sokasága is. A hét közepén például ismét frissültek ezek az alkalmazások, a teljesség igénye nélkül a következőkkel:

  • BlackBerry Billentyűzet: "Ctrl +" billentyűparancsok támogatása, azaz a PC-n megszokott szerkesztési parancsokat tudod használni az androidos BlackBerry fizikai és virtuális billentyűzetén is.
  • BlackBerry Camera: manuális fényképezési mód megjelenése (fényérték, záridő, színhőmérséklet, fókusz és fényérzékenység állítása). A paramétereket állító csúszkákat az érintőkijelzőn és az érintőbillentyűzeten (!) egyaránt lehet vezérelni.
  • BlackBerry Hub: levelek automatikus átméretezése a kijelző szélességének megfelelően, illetve megnövelt karakterméret a jobb olvashatóság érdekében.
  • BlackBerry Calendar: új widget (naptár ikon megjelenítése az aktuális dátummal).

A BlackBerry a továbbiakban bevallottan még több új funkciót épít majd be ezekbe az alkalmazásokba, melyeket részben a közösséggel együtt tesztel a BlackBerry Beta Zone-on keresztül. Aki tud ennél jobb szoftvertámogatással rendelkező gyártót androidos fronton, szóljon.

Via Inside BlackBerry blog.

Aki WhatsApp platformon cseveg vagy telefonál és valamilyen BlackBerry 10-es okostelefonja van, mostanra bizonyára eljutott hozzá a hír, hogy a hivatalos chatkliens támogatása idén év végén megszűnik. Hogy ezt követően használható lesz-e a korábban telepített kliens, az egyelőre kérdéses (a Facebook esetében például máig lehet használni a BB10-es appot, ha nem frissítetted), ám a több alternatív klienst is jegyző Nemory Studiosnál úgy gondolják, hogy inkább nem, mint igen.

A fejlesztőstúdió az Instagramon elhelyezett posztjában (lásd fent) legalábbis arról értesítette a nagyérdeműt, hogy már javában készül az eredeti kliensre épülő, de tökéletes alternatívaként használható program, aminek a neve minden bizonnyal

WhatsUp10 lesz.

A Nemory egyébként kis túlzással már komoly üzleti modellt épített arra, hogy a legkülönfélébb közösségi, és chatplatformokhoz különböző alternatívákat gyártson, miután a rendszer platform non grata lett az eredeti tulajdonos/fejlesztő szemében, vagy éppen soha nem is készült el a gyári app. A cégnek így van saját fejlesztésű Facebook kliense (kettő is), Instagramja, illetve most lesz WhatsApp applikáció is.

Tehát a lehetőség adott a további csevegésre, virtuális szocializálódásra, más kérdés, hogy ezek az alternatív appok mennyire működnek a közösségi platformok felhasználási feltételeivel összhangban. Ha ugyanis nem, úgy számolni kell vele, hogy a klienseket időről-időre feketelistára teszik a platformtulajdonosok (tehát jelen esetben a Facebook vagy a WhatsApp), ami roppant kellemetlen perceket eredményezhet a felhasználó számára, pláne ha még fizetett is az alkalmazásért...

Márpedig a felől senkinek ne legyen kétsége, hogy a WhatsApp-helyettesítő appért, vagy legalábbis annak összes funkciójáért fizetni kell majd.

Amit 140 karakterben nem lehet elmondani, azt nem is érdemes elmondani - leginkább ez lehetett a Twitter egyik jelmondata, amikor a mostanában kissé talajt vesztett mikroblog-szolgáltatás elindult jó pár évvel ezelőtt. Ez egyébként kísértetiesen emlékeztet Bill Gates nyugalmazott Microsoft-vezér egyik leghíresebb, még az MS-DOS időkből származó (állítólagos) elszólásához, miszerint 640 kB mindenkinek elég kell legyen. Haha, hát persze Vilikém, ennél nagyobbat nem is tévedhettél volna - ahogy a Twitter sem.

twitter_logo.jpg

A Twitter egyébként hazánkban nem különösebben népszerű közösségi csatorna, aminek jó oka van. Vannak ugyanis olyan nyelvek a világon, melyeken egyszerűen lehetetlen olyan röviden fogalmazni, mint angolban, mit tesz a véletlen, ilyen a magyar is. Szóval ha úgy tetszik a Twitter éppen az ominózus 140 karakteres limit miatt vágta el magát nálunk. A limit most módosulhat (legalábbis lesz, amit nem számol majd a karakterszámláló), bár eléggé valószínűtlen, hogy ettől magyarok milliói egy emberként vetnék bele magukat a hashtagek és retweetek világába.

A karakterszámláló többek között nem fogja számolni a jövőben válaszoknál a "@név" részt és a médiafájloknál a fájl elnevezését, szóval az URL-ek egyelőre továbbra is beleszámítanak majd a korlátba, ami fokozatosan, több hónap alatt válhat kissé tágabbá. A mániákus nárcizmusban szenvedőknek és egoistáknak további jó hír, hogy a változások révén korlátlanul idézhetik és retweetelhetik a szerintük jól sikerült, de a tweetek rengetegjében méltatlanul figyelmen kívül hagyott csiviteléseiket - csak aztán nehogy Bill Gates sorsára jussanak pár évtized múlva. 

Egyébként ha már ott vagy Twitteren, akkor kövesd be a BerryBlogot, ha még nem tetted, így nem maradsz le egy posztról sem, és egy újabb felületen lájkolgathatsz minket. Megtalálsz a @berry_blog_hu usernév alatt.

Vásárolj most BlackBerry Passportot vagy PRIV-et 40000 Ft kedvezménnyel a BerryBoltból!

A BlackBerry két felsőkategóriás készüléke, az androidos PRIV és a BB10-es Passport az okostelefon-piac igazi különcei. Bár sok szempontból különböznek, mégis számos ponton hasonlítanak egymásra:

passport_black_front.jpg

Így mindkét készülék a BlackBerry legendásan jó billentyűzetével van felszerelve, melyek ráadásul érintésérzékenyek is, azaz nagyjából úgy működnek, mint egy notebook érintőpadja. 

priv_front_open.jpg

Mindkét modell a BlackBerry piaci átlagot jóval meghaladó, iparág első biztonsági normáit nyújtja a vásárlóknak, legyen szó kormányzati, (nagy)vállalati vagy privát/kkv-felhasználásról. 

Mindegyik készülék briliáns képet biztosító, nagyfelbontású érintőkijelzővel rendelkezik (a Passport kijelzője 1:1, a PRIV-é 16:9-es képarányú).

Mind a PRIV, mind a Passport hatalmas (3410 és 3450 mAh) kapacitású akkumulátorral rendelkezik, hogy nap közben sose kelljen konnektor után vadásznod.

És most mindkét típust egyaránt

40000 Ft kedvezménnyel* vásárolhatod meg a BerryBoltban!

Ne feledd, hogy a BerryBoltban kapható összes BlackBerry gyárilag szolgáltatófüggetlen, tehát nem utólag függetlenített, illetve ha nálunk vásárolsz, megillet a két év hivatalos gyártói jótállás is, melyet garanciafutár-szolgáltatásunkon keresztül vehetsz igénybe. Ráadásul a készülékeket az egész országban ingyen kiszállítjuk!

Keresd a BlackBerry Passport és PRIV típusokat a BerryBoltban!

*A kedvezmény az induló ár figyelembe vételével lett feltüntetve. Az akció 2016. 06. 06-ig, vagy a készlet erejéig érvényes.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

süti beállítások módosítása