Valamivel több, mint fél év telt el a BlackBerry első androidos okostelefonjának megjelenése óta, ennyi idő alatt pedig nagyjából két dolog vált szinte biztossá: Egyrészt nem a PRIV a kanadai gyártó utolsó mobilja, másrészt fél év alatt szoftvertámogatásban gyakorlatilag az egész androidos mezőnyt leiskolázta a BlackBerry.

Itt nyilván a különféle szoftverfrissítések megjelenésének gyakoriságáról van szó elsősorban, legyen szó az operációs rendszer, vagy valamilyen komponens frissítéséről -- ezt a BlackBerry ma olyan ütemben és mennyiségben szállítja, ahogy senki más az androidos gyártók mezőnyében. Ennek alighanem az az elsődleges oka, hogy a legtöbb gyártó, pláne az olcsóbb készülékek esetén teljes mértékben az eladásra fókuszál, az értékesítés utáni támogatás, illetve a problémás ügyfél pedig valójában púp a hátukon. A biztonsági frissítésekre meg aztán végképp magasról tesznek, hiszen hol érdekel bárkit is a felhasználói adatok, illetve a privát szféra védelme?

Bevallom, elvesztem a számolásban, de a BlackBerry eddig az ötödik, vagy inkább a hatodik rendszerfrissítést küldte le a független PRIV-ekre, beleértve a május elején érkező Marshmallow főverziót. Ezzel együtt egyébként két, úgynevezett maintenance, vagy karbantartó frissítés volt eddig a telefonra, június 6-án pedig jön majd egy újabb, ezt már most bejelentette a BlackBerry.

man_mode_camera_1.jpg

Eközben a rendszeralkalmazások frissítése is folyamatosan zajlik a Play Store-on keresztül, és nem csak a korábban felfedezett hibák javítása kerül bele a kódba, hanem hasznos, új funkciók sokasága is. A hét közepén például ismét frissültek ezek az alkalmazások, a teljesség igénye nélkül a következőkkel:

  • BlackBerry Billentyűzet: "Ctrl +" billentyűparancsok támogatása, azaz a PC-n megszokott szerkesztési parancsokat tudod használni az androidos BlackBerry fizikai és virtuális billentyűzetén is.
  • BlackBerry Camera: manuális fényképezési mód megjelenése (fényérték, záridő, színhőmérséklet, fókusz és fényérzékenység állítása). A paramétereket állító csúszkákat az érintőkijelzőn és az érintőbillentyűzeten (!) egyaránt lehet vezérelni.
  • BlackBerry Hub: levelek automatikus átméretezése a kijelző szélességének megfelelően, illetve megnövelt karakterméret a jobb olvashatóság érdekében.
  • BlackBerry Calendar: új widget (naptár ikon megjelenítése az aktuális dátummal).

A BlackBerry a továbbiakban bevallottan még több új funkciót épít majd be ezekbe az alkalmazásokba, melyeket részben a közösséggel együtt tesztel a BlackBerry Beta Zone-on keresztül. Aki tud ennél jobb szoftvertámogatással rendelkező gyártót androidos fronton, szóljon.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása