Figyelem, igazi HARDCORE CONTENT következik!

Történt ugyanis, hogy Amerika leghíresebb reality-sztárja, egyben zenészfelesége, Kim Kardashian West a héten komoly krízist kellet kiálljon: Tönkrement az egyik legbecsesebb kincse, egy BlackBerry Bold, mely talán az utolsó működő készülék lehetett a planétán, lévén több mint öt éve került piacra. Többek között ezt a készüléket szorongatja a kezében az alábbi képen is:

kimkbb3.jpg

Az mindenesetre biztos, hogy a telefon ma már gyakorlatilag sehol sem szerezhető be, Kim ezért most kénytelen döntést hozni a hogyantovábbról, a témával kapcsolatos bizonytalanságát, egyben a Bold elvesztése iránt érzett keserűségét pedig twitter-üzenetekbe rejtette.

Szerencsére a BlackBerry is ott van a Twitteren, így hamar felajánlotta a cég a segítséget Kimnek, mielőtt még valami ŐRÜLTSÉGET csinálna:

Közben a Fortune riportja szerint már el is küldték a világ alighanem legnagyobb mellű BlackBerry-rajongójának a cég legújabb androidos mobilját, a DTEK50-et, aminek ugyan nem sok köze van a Boldhoz, de mégiscsak egy BlackBerry. Hogy Mrs. West, végül használni fogja-e, vagy tényleg beváltja őrült fenyegetését, és két iPhone-t szerez be magának, az valószínűleg napokon belül eldől, addig lélegzetvisszafojtva figyeljük a celebvilág híreit.

Via Fortune via TMZ.

Ahogy arról tegnap beszámoltam, mostantól bármilyen, legalább Android M-et futtató androidos mobilra letölthető a BlackBerry Hub+ nevű alkalmazáscsomagja, mely a BlackBerry Hub, Password Keeper és BlackBerry Calendar appok próbaverzióit tartalmazzák, előfizetéses modellben pedig minden olyan appot, melyek eddig kizárólag a PRIV-en (valamint a DTEK50-en) működtek. Ezzel párhuzamosan természetesen frissült a teljes androidos alkalmazásválaszték, elég erős fejlesztésekkel, köztük számos, rég várt újdonsággal.

Ezek közül talán a legfontosabb fejlesztés az androidos BlackBerry Hub-ot érinti, ahol mostantól végre működik a BB10-es időkben megkedvelt pinch filter nevű gesztus. Nehéz pontosan fordítani, mindenesetre nagyjából arról van szó, hogy egy kétujjas, csíptető mozdulattal mostantól leszűrhetők a Hub-ban lévő e-mailek és értesítések többféle kritérium alapján.

hub_priv.jpg

A szűrés történhet például olvasatlan üzenetekre, sürgősként megjelölt üzenetekre, vagy lenémított párbeszédekre. Ezen felül még egy csomó más hasznos újdonság került a Hub-ba, úgy mint:

  • Mostantól a Ctrl+V billentyűparanccsal azonnal elküldhetők az üzenetek (a PRIV fizikai billentyűzetével működik csak).
  • A fejlesztők integrálták a Viber kliens értesítéseit a Hub-ba.
  • A feed frissítésére szolgáló külön gombot kapott a Hub-ba integrált Twitter-fiók.
  • Több, a WhatsApp kliens működését érintő fejlesztés is bekerült a programba.
  • Mostantól a nagyobb e-mail párbeszédeket máshogy fűzi össze a rendszer, így alapesetben elrejti az olvasott leveleket a Hub a párbeszédben. Ezzel lényegesen javul az egész rendszer teljesítménye.

A Hub melletti talán második legfontosabb rendszerkomponens, a BlackBerry Keyboard, vagyis a billentyűzet app is impozáns frissítőcsomagot kapott, melynek következtében egy okosabb és jobban használható beviteli rendszer dolgozik a felhasználó ujjai alá. A fontosabb frissítések a következők:

  • Gyors nyelvváltás a szóköz gomb hosszú lenyomásával.
  • Mostantól könnyedén hozzá lehet férni az öntanuló prediktív klaviatúra tanulási listájához, és tetszés szerint el lehet onnan távolítani bármilyen, tévesen megjegyzett elemet. 
  • Utólagos korrekció esetén a prediktív motor már nem csak azt veszi figyelembe, hogy a kijavított szó előtt milyen kifejezés szerepel, hanem azt is, hogy közvetlenül utána mit írtál, és ez alapján tesz javaslatot. 

Tegnap szintén frissült a Camera alkalmazás is, mely a legutóbbi frissítéssel egy elég pöpec manuális módot kapott, melyet most még jobbá tettek a fejlesztők:

  • Javult a képrögzítés sebessége: A fejlesztők szerint egy fotó elkészítése 0,25 másodperccel rövidebb ideig tart az új verzióval, ami elsőre nem tűnik őrjítően nagy gyorsulásnak, de aki gyakran fotóz a mobiljával, az tudja, hogy minden pillanat számít.
  • Ha frissíted az appot, akkor már külső eszközzel is "elsütheted" a felvételt, vagyis akár a telefonhoz csatlakozó headset mikrofongombjával, vagy akár valamilyen Bluetooth-eszközzel is lehet exponálni egyfajta távirányítóként. 
  • Videórögzítési módba lépve mostantól lehet fotókat is készíteni az erre szolgáló külön exponálógombra bökve (amíg nem indul el a videorögzítés, vagyis csak előnézeti módban megy a móka).

Az igazán elfoglalt, állandóan meetingeken ülő felhasználók számára is tartogat meglepetéseket a csomag a BlackBerry Calendar frissítései révén:

  • Az új verzió egy meeting létrehozásakor a résztvevők megosztott naptárai alapján javaslatot tesz a meeting optimális időpontjára úgy, hogy lehetőleg mindenki ráérjen éppen akkor. Az új funkció Microsoft Exchange Activesync alatt működik csak.
  • Általában véve számos pontos jobbak, átláthatóbbak lettek a meeting meghívók.

Végül, de nem utolsósorban a Notes és Tasks alkalmazás immár a Microsoft Outlookban felvett tagek szinkronizálására is képes.

Ezek lettek volna a legfontosabb fejlesztések a teljesség igénye nélkül, az immár jóval nagyobb közönség számára elérhető BlackBerry Hub+ csomagot érintően. A magam részéről gyakorlatilag a kezdetek óta, több mint fél éve használom a csomagot, és azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a BlackBerry androidos alkalmazásai óriási fejlődésen mentek keresztül ez alatt az idő alatt, így a cég mostanra úgy állhat ki a nagyobb plénum elé az appokat tartalmazó előfizetős üzleti modellel, hogy semmi szégyenkezni valója nincs.

Persze a PRIV és DTEK50 tulajok továbbra is ingyen megkapják az appokat, vagyis ők igazából akkor fizettek értük, amikor megvásárolták a telefont.

Az Inside BlackBerry blog posztja nyomán.

Ma a szokásos havi csomagban frissült a legtöbb BlackBerry-alkalmazás a Play Store-ban. Némelyik csak kisebb hibajavításokat tartalmaz, azonban egyik-másik (pl. a Hub, a Billentyűzet vagy éppen a Camera) fontos fejlesztésekkel is gazdagodott. 

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy mostantól BlackBerry Hub+ néven bármilyen, legalább Android M-et futtató androidos mobilra elérhető az eddig kizárólag a BlackBerry saját androidos mobiljain futó appok egy része egy csomagban (mondjuk aki akarta, eddig is felhekkelhette őket azért más droidos telefonra is, bár ez ugye nem túl szép dolog). Ezek sorrendben a BlackBerry Hub, a BlackBerry Calendar, a BlackBerry Services (ez a Hub és a Calendar működéséhez is szükséges), valamint a BlackBerry Password Keeper.

nexus5x_bb_apps.jpg

Aki nem ismerné tüzetesebben ezeket az appokat, a BlackBerry Hub eredetileg a BB10 platformról származó szoftverkomponens, melynek lényege, hogy minden értesítést és üzenetet egy helyen jelenítsen meg a felület. Androidon valójában egy felturbóztott e-mail klienssel van dolgunk, mivel minden más esetben a Hub-ban lévő értesítésekre bökve megnyílik a külső alkalmazás (pl Facebook, vagy Twitter), mely magát az üzenetet tartalmazza. 

A Hub-ban az e-mailek és SMS-ek mellett jelenleg az alábbi közösségi platformok értesítései jelennek meg: BBM, Slack, WhatsApp, Skype, Twitter, LinkedIn, Viber (új!).

A Google Play Áruházból letölthető csomag 30 napig használható ingyen, utána havi 99 centet kell fizetni az appok használatáért, viszont aki előfizet, az már az összes többi BlackBerry app használatára is jogosulttá válik (a fentiek mellett a Contacts, Device Search, Notes, Tasks, Launcher). A BlackBerry készülékekkel rendelkezőknek természetesen nem kell külön fizetniük ezekért az appokért.

Ha te is ki szeretnéd próbálni a BlackBerry saját üzenetkezelő kliensét, naptáralkalmazását és egyéb klienseit, írd be a Google Play Áruház keresőjébe a BlackBerry Hub+ keresőszót! Ha Android M-et futtató készüléked van, ezt követően már töltheted is az egyik legjobb androidos klienscsomagot.

Most, hogy végre érkezett (illetve a napokban érkezni fog) a BlackBerrytől egy elérhető árú androidos okostelefon, alighanem többekben felmerül a kérdés, hogy a cég első androidos modellje, a csúcskategóriás PRIV miben nyújt többet vagy mást az újdonsághoz képest több mint kétszeres árért cserébe. A válasz persze elég nyilvánvaló, ha az ember alaposan beleássa magát a két készülék képességeibe, vagy csak megnézi őket egymás mellett, de akinek sem ideje, sem kedve hozzá, annak most itt van egy összehasonlító videó a recombu jóvoltából.

A videoblog nem túl meglepő módon elsőként a kijelzőt emeli ki, mint a legnagyobb különbséget a két modell között, és természetesen nem csak méret szempontjából. A PRIV itt nagyon megveri a DTEK50-et, cserébe utóbbi sokkal vékonyabb és sokkal könnyebb, persze ez meg annak köszönhető, hogy nincs a kijelző alól kicsúsztatható klaviatúrája.

Az összbenyomást tekintve (beleértve a rendszerkomponensek működését, és az általános sebességérzetet) a blog szerint egyáltalán nincs ordító különbség a két készülék között, hiszen mindegyiken ott vannak a BlackBerry exkluzív androidos alkalmazásai, mindkettő ugyanannyira biztonságos, ami egyben azt is jelenti, hogy mindkettőre érkeznek az Android biztonsági frissítések havi rendszerességgel.

BÓNUSZ KONTENT!

Eközben a BlackBerry külön bejegyzést szentelt a hivatalos céges blogon (Inside BlackBerry) annak, hogy a DTEK50 és a BlackBerry Leap között mi is a párhuzam. Vagyis inkább miért magától értetődő upgrade egy DTEK50 a mostanra már kissé meglett korúvá vált Leapről.

Az összehasonlító posztot itt olvashatjátok. 

Egy nap híján egy hete jelentette be a BlackBerry vadonatúj androidos készülékét, a DTEK50-et, mely annak ellenére, hogy egy középkategóriás modellről van szó, az elmúlt egy-két év egyik legnagyobb port kavart készülékbejelentése lett a cégnél. A kezdeti biztatónak tűnő első benyomások dacára sokakban akadnak még kérdőjelek az újdonsággal kapcsolatban, szóval itt az alkalom, hogy a legégetőbb kérdésekre választ kapjon mindenki. Következzen tehát minden, amit tudni akartál a DTEK50-ről, de nem merted megkérdezni. Vagy merted, de senki nem válaszolt...

Úgy hallottam, hogy a telefont nem is a BlackBerry, hanem az Alcatel gyártja. Igaz ez?

Először is érdemes tisztázni, hogy olyan gyártó, hogy Alcatel, régóta nem létezik. Az Alcatel telefonokat egy kínai gyártó-mammut készíti, a TCL, mely egyben jogosult az Alcatel márkanév használatára, miután megvette azt a franciáktól. A DTEK50 tehát nem az Alcatelnél, hanem a TCL-nél készül, ám való igaz, ugyanazon a gyártósoron, amin az Alcatel Idol 4 is készül. Ebből következik, hogy a két készülék megszólalásig hasonlít kívülről, belül pedig szinte teljesen egyező komponensekből állnak. Ez az üzleti modell (referencia dizájnra épülő bérgyártás) egyébként egyáltalán nem új keletű az iparágban, bár tény, hogy a BlackBerry most alkalmazza először.

De akkor mégis mi a különbség, miért érné meg bárkinek drágábban a DTEK50?

A DTEK50 esetében a BlackBerry által hozzáadott legfontosabb értékek két pont köré csoportosíthatók, melyek szorosan összefüggnek egymással: Az egyik a biztonság, a másik a terméktámogatás, beleértve az egyedi szoftverek támogatását és fejlesztését. A DTEK50-re a BlackBerry által a felszín alatt átgyúrt, megerősített Android került, pont mint a PRIV-re (amit egyébként a mai napig nem sikerült dokumentáltan feltörnie senkinek sem). Amolyan nomen est omen jelleggel a DTEK50 alkalmazásválasztékának is a részét képezi a DTEK nevű alkalmazás, mellyel folyamatosan figyelemmel lehet kísérni azt, hogy a készülék az adott beállítások mellett milyen hatékonyan védi a privát adatokat. Fontos az is, hogy az újdonság gyárilag bekapcsolt meghajtótitkosítással érkezik.

security_story_render_square.png

Mindez persze mit sem ér, ha adott időközönként a biztonsági réseket nem foltozzák be a fejlesztők, ebben pedig a BlackBerry a Google frissítési ciklusaira építve élen jár a mezőnyben. Ez azt jelenti, hogy a DTEK50-hez (valamint a PRIV-hez is persze) havonta jönnek biztonsági frissítések, rendszerint a hónap elején. Emellett a BlackBerry a DTEK50 gyári, exkluzív szoftvereit is folyamatosan frissen tartja, itt azonban nem elsősorban a biztonság, hanem a funkciók javulnak időről-időre. 

Persze lehet, hogy mindez nem mindenki számára elsődleges szempont, nem képvisel mindenkinek hozzádott értéket, vannak azonban olyan szakmák, vagy cégek, ahol a mobilflották támadási felületeit minimalizálni kell, mivel egy esetleges adatlopással sokkal több veszhet, mint amennyivel többe kerül egy ilyen biztonsági védvonal kiépítése.

Jó, hogy mondod, úgy hallottam, hogy a BlackBerryk biztonságának előfeltétele valamilyen szerverszolgáltatás, és drágább mobilelőfizetés is kell hozzájuk.

Ez ma már nem igaz, illetve csak részben igaz. Való igaz, hogy a BlackBerryk által kínált mobilbiztonság teljes egészében vállalati környezetben testesedik ki, a DTEK50 olyan biztonsági funkciókat is kínál, melyek egy egyéni felhasználó privát szféráját is védik. 

Azt is hallottam, hogy a BlackBerrykre nincsenek alkalmazások...

A DTEK50 esetében ez sem igaz, a mobilra a Google Play Áruház teljes választéka elérhető.

Vagyis a Pokémon Go is? 

Igen, a Pokémon Go is.

Régi BlackBerry-felhasználóként az egyik kedvenc funkcióm a villogó vörös LED a készülék előlapján. Igaz, hogy a DTEK50-en nincs ilyen?

Igaz, de van helyette villogó fehér LED. Ez az eddigi megoldásokkal ellentétben más színnel sajnos nem tud világítani, ennek pedig az az egyik elsődleges oka, hogy ez az (egyébként meglehetősen erős) LED egyben az előlapi kamera villanófénye is. 

Az Alcatel Idol 4-be lehet két SIM-et is rakni. A DTEK50-nel mi a helyzet?

A DTEK50-be egy SIM rakható csak bele, a BlackBerry soha nem támogatta a két SIM-es megoldásokat, és ez ezzel az készülékkel sem változott.

De visszatért egy régi BlackBerry-képesség, a programozható Convenience Key. Itt is ugyanarra jó, mint az ős-Berryken?

Így van, a DTEK50-nel immár Androidon is debütál az az oldalsó nyomógomb, mellyel tetszőleges, előre beprogramozott gyorsfunkció, vagy alkalmazás hívható be, így nem kell a menükben kotorászni, vagy a kijelzőn ikonokat keresgélni.

Manapság egyre gyakrabban kell tölteni a mobilokat, a DTEK50 is azok közé az okostelefonok közé tartozik, melyek fél nap alatt lemerülnek?

Nem igazán, bár ez mindig használattól függ. A DTEK50-be egy 2610 mAh-s akku került, melynél a BlackBerry vegyes használat mellett átlagosan 17 órás üzemidőt jósol, ami azért azt feltételezi, hogy estére nem árt töltőre rakni a telefont. Jó hír viszont, hogy a DTEK50 a PRIV-hez hasonlóan támogatja a Qualcomm QuickCharge 2.0 gyorstöltési technológiáját, mellyel 50 perc alatt nagyjából 50%-nyi töltöttség belepumpálható az akkuba.


Nagyjából ennyi lett volna első körben a BerryBlog-féle kérdezz-felelek a DTEK50-ről, ha bármi kérdésed maradt még, felteheted itt a kommentekben, a Facebook-oldalunkon, vagy írj e-mailt a jobb hasábban látható e-mail címünkre!

Címkék: faq dtek50
süti beállítások módosítása