Egy nap híján egy hete jelentette be a BlackBerry vadonatúj androidos készülékét, a DTEK50-et, mely annak ellenére, hogy egy középkategóriás modellről van szó, az elmúlt egy-két év egyik legnagyobb port kavart készülékbejelentése lett a cégnél. A kezdeti biztatónak tűnő első benyomások dacára sokakban akadnak még kérdőjelek az újdonsággal kapcsolatban, szóval itt az alkalom, hogy a legégetőbb kérdésekre választ kapjon mindenki. Következzen tehát minden, amit tudni akartál a DTEK50-ről, de nem merted megkérdezni. Vagy merted, de senki nem válaszolt...

Úgy hallottam, hogy a telefont nem is a BlackBerry, hanem az Alcatel gyártja. Igaz ez?

Először is érdemes tisztázni, hogy olyan gyártó, hogy Alcatel, régóta nem létezik. Az Alcatel telefonokat egy kínai gyártó-mammut készíti, a TCL, mely egyben jogosult az Alcatel márkanév használatára, miután megvette azt a franciáktól. A DTEK50 tehát nem az Alcatelnél, hanem a TCL-nél készül, ám való igaz, ugyanazon a gyártósoron, amin az Alcatel Idol 4 is készül. Ebből következik, hogy a két készülék megszólalásig hasonlít kívülről, belül pedig szinte teljesen egyező komponensekből állnak. Ez az üzleti modell (referencia dizájnra épülő bérgyártás) egyébként egyáltalán nem új keletű az iparágban, bár tény, hogy a BlackBerry most alkalmazza először.

De akkor mégis mi a különbség, miért érné meg bárkinek drágábban a DTEK50?

A DTEK50 esetében a BlackBerry által hozzáadott legfontosabb értékek két pont köré csoportosíthatók, melyek szorosan összefüggnek egymással: Az egyik a biztonság, a másik a terméktámogatás, beleértve az egyedi szoftverek támogatását és fejlesztését. A DTEK50-re a BlackBerry által a felszín alatt átgyúrt, megerősített Android került, pont mint a PRIV-re (amit egyébként a mai napig nem sikerült dokumentáltan feltörnie senkinek sem). Amolyan nomen est omen jelleggel a DTEK50 alkalmazásválasztékának is a részét képezi a DTEK nevű alkalmazás, mellyel folyamatosan figyelemmel lehet kísérni azt, hogy a készülék az adott beállítások mellett milyen hatékonyan védi a privát adatokat. Fontos az is, hogy az újdonság gyárilag bekapcsolt meghajtótitkosítással érkezik.

security_story_render_square.png

Mindez persze mit sem ér, ha adott időközönként a biztonsági réseket nem foltozzák be a fejlesztők, ebben pedig a BlackBerry a Google frissítési ciklusaira építve élen jár a mezőnyben. Ez azt jelenti, hogy a DTEK50-hez (valamint a PRIV-hez is persze) havonta jönnek biztonsági frissítések, rendszerint a hónap elején. Emellett a BlackBerry a DTEK50 gyári, exkluzív szoftvereit is folyamatosan frissen tartja, itt azonban nem elsősorban a biztonság, hanem a funkciók javulnak időről-időre. 

Persze lehet, hogy mindez nem mindenki számára elsődleges szempont, nem képvisel mindenkinek hozzádott értéket, vannak azonban olyan szakmák, vagy cégek, ahol a mobilflották támadási felületeit minimalizálni kell, mivel egy esetleges adatlopással sokkal több veszhet, mint amennyivel többe kerül egy ilyen biztonsági védvonal kiépítése.

Jó, hogy mondod, úgy hallottam, hogy a BlackBerryk biztonságának előfeltétele valamilyen szerverszolgáltatás, és drágább mobilelőfizetés is kell hozzájuk.

Ez ma már nem igaz, illetve csak részben igaz. Való igaz, hogy a BlackBerryk által kínált mobilbiztonság teljes egészében vállalati környezetben testesedik ki, a DTEK50 olyan biztonsági funkciókat is kínál, melyek egy egyéni felhasználó privát szféráját is védik. 

Azt is hallottam, hogy a BlackBerrykre nincsenek alkalmazások...

A DTEK50 esetében ez sem igaz, a mobilra a Google Play Áruház teljes választéka elérhető.

Vagyis a Pokémon Go is? 

Igen, a Pokémon Go is.

Régi BlackBerry-felhasználóként az egyik kedvenc funkcióm a villogó vörös LED a készülék előlapján. Igaz, hogy a DTEK50-en nincs ilyen?

Igaz, de van helyette villogó fehér LED. Ez az eddigi megoldásokkal ellentétben más színnel sajnos nem tud világítani, ennek pedig az az egyik elsődleges oka, hogy ez az (egyébként meglehetősen erős) LED egyben az előlapi kamera villanófénye is. 

Az Alcatel Idol 4-be lehet két SIM-et is rakni. A DTEK50-nel mi a helyzet?

A DTEK50-be egy SIM rakható csak bele, a BlackBerry soha nem támogatta a két SIM-es megoldásokat, és ez ezzel az készülékkel sem változott.

De visszatért egy régi BlackBerry-képesség, a programozható Convenience Key. Itt is ugyanarra jó, mint az ős-Berryken?

Így van, a DTEK50-nel immár Androidon is debütál az az oldalsó nyomógomb, mellyel tetszőleges, előre beprogramozott gyorsfunkció, vagy alkalmazás hívható be, így nem kell a menükben kotorászni, vagy a kijelzőn ikonokat keresgélni.

Manapság egyre gyakrabban kell tölteni a mobilokat, a DTEK50 is azok közé az okostelefonok közé tartozik, melyek fél nap alatt lemerülnek?

Nem igazán, bár ez mindig használattól függ. A DTEK50-be egy 2610 mAh-s akku került, melynél a BlackBerry vegyes használat mellett átlagosan 17 órás üzemidőt jósol, ami azért azt feltételezi, hogy estére nem árt töltőre rakni a telefont. Jó hír viszont, hogy a DTEK50 a PRIV-hez hasonlóan támogatja a Qualcomm QuickCharge 2.0 gyorstöltési technológiáját, mellyel 50 perc alatt nagyjából 50%-nyi töltöttség belepumpálható az akkuba.


Nagyjából ennyi lett volna első körben a BerryBlog-féle kérdezz-felelek a DTEK50-ről, ha bármi kérdésed maradt még, felteheted itt a kommentekben, a Facebook-oldalunkon, vagy írj e-mailt a jobb hasábban látható e-mail címünkre!

Címkék: faq dtek50
süti beállítások módosítása