A céges és magáncélra egyszerre használt mobiltelefonok/okostelefonok használói körében manapság egyre nagyobb dilemmát jelent, hogy a mobil hívószám tekintetében hogyan válasszák szét privát és céges életüket. Vannak, akik az iker SIM-es készülékekre esküsznek, vannak, akik egyszerre két (vagy több) telefont hordanak maguknál, vannak, akik VoIP-vonalakat használnak mobilon is, és vannak azok, akiknek ugyanaz a céges és a magán elérhetőségük. Meg vannak, akik a BlackBerry-féle virtuális SIM-megoldást használják, egyetlen fizikai SIM-mel, de akár tíz, fullos háttérszolgáltatással rendelkező mobilszámmal.

A BlackBerry virtuális SIM-technológiáját (melyhez egyébként a Movirtu felvásárlásával jutott hozzá a cég) a leglátványosabban az egyébként hongkongi székhellyel rendelkező multi, a 3 nyújtja a honos piacon Numbers Master néven.

numbers-master_cut.jpg

A Numbers Master lényege, hogy a SIM-re egy vezérszám mellé klienc másik, tetszőleges mobilszámot lehet rendelni, melyek pont úgy kezelhetők, és pont ugyanazt tudják, mint bármilyen másik mobil hívószám, vagy vonal. Azaz átirányíthatók, mindegyikhez tartozik hangpostafiók, küldhet és fogadhat SMS-t stb-stb. A számok bármikor, tetszés szerint ki- és bekapcsolhatók, illetve hívás során kiválasztható, hogy az előfizető melyik számmal kíván hívást indítani. A számokat természetesen a számlán is külön kezeli a szolgáltató, vagyis könyveléstechnikailag is kitűnően elkülöníthető egymástól a privát és a céges használat.

Mindezen paramétereket egyébként a Numbers Master nevű appon keresztül lehet szabályozni, melyet Androidra és iOS-re is le lehet tölteni, de még mielőtt kiugró lelkesedéssel rávetnéd magad az App Store-ra vagy a Play Áruházra, sajnos el kell keserítselek: a szolgáltatás kizárólag a 3 hongkongi hálózatának ügyfelei számára érhető el, és kizárólag a szolgáltató által kiadott mobilszámokkal használható. Apropó, a plusz számok havidíjasak, méghozzá 28 hongkongi dollárba kerül darabjuk, ami nagyjából 1000 forint körüli összegnek felel meg.

A szolgáltatást kifejezetten a pezsgő hongkongi üzleti élet szereplőinek igényei alapján alakította ki a 3, illetve a BlackBerry.

Bizonyára te is eljátszottál már néha a gondolattal, hogy milyen lenne egy olyan csapatban dolgozni, netán az élén állni, mely azért felelős, hogy egy-egy mobilgyártó újabb készülékét megtervezze. A lehetőségeket figyelembe véve eldönteni, hogyan is nézzen ki a mobil, milyen technológiákat támogasson, miben különbözzön esetleg más márkák modelleitől. A BlackBerry ezen a téren elég ellentmondásos gyártó, hiszen a legtöbb készüléke markánsan különbözik a fősodortól, ezzel együtt viszont egyes iparági újdonságokat elég későn vesz át a cég. 

De most itt a lehetőség, tegyük fel, minden lehetőséged adott eldönteni, milyen legyen a következő BlackBerry, az alábbi lista elemeiből összelegózva (és pls. most hagyjuk végre az Android vs. BB10 csörtét).

3_priv_hand_sketches_white.png

Érintésérzékeny QWERTY-billentyűzet

A BlackBerryk a kezdetektől fogva rendelkeztek fizikai QWERTY-billentyűzettel, vagyis nyomógombokkal, ezt a sort elsőként a BlackBerry Storm törte meg, ám hamar látszott, hogy nem tudja felvenni a versenyt az akkor már javában szárnyát bontogató, full touch csúcsmodellekkel. 

A cég legsikeresebb mobiljai ezért továbbra is a billentyűzetes típusok maradtak, ezt a vonalat a BlackBerry jó érzékkel tovább is fejlesztette az először a Passporton feltűnő, érintésre is reagáló kapacitív fizikai QWERTY-billentyűzettel. Szerinted ott a helye a következő BlackBerryn?

Ujjlenyomat/retinaszkenner

A BlackBerry mindeddig ellenállt az ujjlenyomat/retinaszkennerek jelentette könnyű csábításnak, elsősorban azért, mert a cég sosem tartotta olyan biztonságosnak a biometrikus azonosítást, mint a jelszavas rendszereket. Ezzel lehet vitázni, meg lehet vele egyetérteni, tény azonban, hogy a biometrikus azonosítás kényelmes, és most már többnyire elég pontos is, bizonyos felhasználási területeken pedig bőven elegendő biztonságot nyújt.

Ennek ismeretében te raknál-e a következő BlackBerryre biometrikus szkennert?

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés szintén egy olyan, elsősorban kényelmi extra, mely újabban egyre több okostelefonon (köztük BlackBerryken is) megtalálható. Van előnye és hátránya is a használatának, így jellemzően azért kábellel jóval gyorsabban tölthető egy mobil, mint a különböző wireless technológiákkal, de a kábellel is lehet probléma, elsősorban kontakthiba, meg ugye a kábel valósággal kínálja magát arra, hogy gyerek lerántsa az asztalról.

Szavazz tehát: legyen-e vezeték nélküli töltés a következő BlackBerryn?

USB-C csatlakozó

Az USB-C csatlakozók a microUSB-csatlakozóknak egyfajta következő generációs változatai, és két dolgot kell tudni róluk elsősorban: Egyrészt a microUSB-vel szemben szimmetrikusak, azaz mindegy, milyen oldalról csatlakoztatjuk őket, másrészt ebből kifolyólag nem kompatibilisek a microUSB-csatlakozókkal. Ez nyilván azt jelenti, hogy egy USB-C-s mobilhoz új töltő, illetve új töltőkábel szükséges (szerencsére manapság egyre ritkább a töltőbe fixen beépített kábel), cserébe sosem fordulhat elő veled többé, hogy félálomban, vagy sötétben matatva nem érted, miért nem tudod bedugni a töltőkábelt a mobilodba.

Kis lépés az embernek, nagy lépés a BlackBerrynek?

Vízálló működés

A BlackBerry eddig még soha nem dobott piacra vízálló telefont, pedig -- legalábbis a többi gyártó kínálatát elnézve -- igény mondhatni lenne rá. Persze azon ismét lehet vitatkozni, hogy az olyan őrültségekre mi szükség, mint például a víz alatt is használható stylussal ellátott Note7. Meg aztán a BlackBerry köztudottan munkatelefon, és hát őszintén, ki akarja magával vinni a munkát a víz alá, vagy mondjuk a zuhanyzóba? 

Vajon a víz az úr?

Hajlított kijelző

A két oldalán hajlított, lekerekített kijelző nem éppen egy újdonság, a Samsung vezette be a tömegpiacra, és van olyan BlackBerry, amelyik ilyennel rendelkezik (a PRIV). A lekerekített kijelző az egyik legjobb módja a megkülönböztetésnek, van aki szerint jól néz ki, van aki szerint viszont csak feleslegesen drágítja a mobilt. A valós használat során jelentkező előnyök kapcsán is vegyesek a vélemények, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen értelmetlen lenne ilyen kijelzővel ellátni egy mobilt.

Kerekded idomok jöhetnek?

Ezzel nagyjából le is zárható a szavazás, biztos vannak még olyan iparági innovációk, melyek kimaradtak, ha komoly hiányérzeted van, írd meg a kommentekhez, vagy a Facebookra, vagy írj e-mailt az info@berryblog.hu -ra, hogy teljesen összeálljon a kép arról, milyen legyen a következő BlackBerry.

Az Androidos BlackBerrykhez, így a PRIV-hez és a DTEK50-hez a korábbi szériákkal ellentétben nem készült semmilyen gyári alkalmazás, mellyel a készüléken tárolt adatokat, vagy éppen a médiakártyák tartalmát le lehetne menteni. Éppen ezért időről-időre visszatérő kérdés, hogy mivel lehet pótolni a BlackBerry Desktop Software-t (BBOS-idők) vagy éppen a Linket (BB10-es korszak) ezeknél a telefonoknál.

Az androidos BlackBerryk esetén az adatmentésre számos alkalmazás érhető el, a Google beépített rendszermentő szolgáltatása mellett, ezekről majd egy későbbi posztban írok részletesebben, most a fájlok átvitelének módját mutatnám meg nektek.

priv_usb.jpg

Fontos, hogy az Android 6.0-s verziójával az USB-s fájlátvitel megváltozott a PRIV-en (a DTEK50 pedig már eleve Android 6.0-val érkezik), szóval az alábbi leírás csak a 6.0-s verziót futtató készülékekre érvényes!

  • Először is töltsd le a BlackBerry USB and Tethering nevű eszközillesztőt erről a hivatkozásról.
  • Telepítsd a csomagot, majd indítsd újra a számítógéped.
  • Csatlakoztasd a telefont USB-kábellel a számítógéphez.
  • Az eszközön a képernyő felső részétől indulva húzd lefelé ujjad a képernyőn, és érintsd meg a Csatlakoztatva töltés módban lehetőséget.
  • Érintsd meg a Fájlátvitelek vagy a Fényképátvitel (PTP) elemet.
  • Ha szükséges, a számítógépen add meg az eszköz jelszavát. Az eszköz és a médiakártya meghajtóként jelenik meg a számítógépen (hacsak nincs bekapcsolva az adaptív tárolás).
  • Keresd meg a másolni kívánt fájlokat vagy mappákat.
  • Húzd át a kívánt helyre a fájlokat vagy mappákat.
  • Szükség esetén az eszköz kapcsolatának bontása előtt a számítógépen kattints jobb gombbal az eszköz meghajtójára. Kattints a Kiadás elemre.

Lényeges szempont, hogy mivel a PC-hez csatlakoztatott telefon alapesetben csak töltés üzemmódban csatlakozik (és ezt az alapbeállítást nem is lehet felülbírálni), ezért amíg a negyedik pontban nem változtatod ezt meg, nem fognak látszani a meghajtók a számítógépeden!

A BlackBerry mondhatni köztudottan egyike azon kevés okostelefon márkáknak, melyek kiemelt figyelmet fordítanak egyes szolgáltatások, vagy akár komplett operációs rendszerek kiadás előtti tesztelésére. Ezekhez a tesztekhez a szerencsésebb végfelhasználók, vagy éppen a fejlesztők is csatlakozhatnak (illetve azok a kevésbé szerencsés végfelhasználók, akik fejlesztői verziókat töltenek le a telefonjukra, lásd BB10 v10.3.3 béta), többnyire az itthon egyébként hivatalosan továbbra sem elérhető Beta Zone-on keresztül.

A tesztelés célja elsősorban az, hogy a végleges kiadásban utolsó pillanatban talált hibákat még a kiadás előtt javítani lehessen, vagy ne menjen ki a felhasználókhoz olyan verzió, melyben valami kritikus bug maradt (persze azért egyes esetekben a sok figyelmes tekintetet is kijátsszák ezek a rohadék hibák). 

priv-beta-8.jpg

Talán a rendszer jellegéből adódóan, talán azért, mert a BlackBerry még újoncnak számít az androidos vizeken, mindenesetre a tavaly október végén megjelent PRIV-hez -- vagyis annak egyes típusaihoz -- a múlt héten immár a kliencedik béta operációs rendszer jelent meg, AAG202 és AAG191-es verziószámmal. Előbbit az AT&T-s PRIV-ek kapják meg (STV100-1), utóbbit a kanadai szolgáltatóknál működő, STV100-3 -as típusok. Nálunk Európában egyébként hivatalosan az STV100-4 -es jelzésű PRIV van forgalomban, ahhoz utoljára július végén jött ki béta, melyet augusztus elején véglegesítettek (a mostani bétát ez alapján valószínűleg jövő hét elején adják ki mindenkinek véglegesben).

A Beta Zone szintén múlt heti bejelentése szerint rövidesen indul a DTEK50-re is egy hasonló tesztprogram, mely alighanem ugyanígy az operációs rendszerben lévő, a BlackBerry és partnerei által javítható hibák hatékony és gyors felderítését szolgálja. 

A két androidos készülék mellett, de továbbra is Android platformon maradva a BlackBerry rövidesen elindítja a fizetős, illetve adware jelleggel elérhető Hub+ alkalmazáscsomag bétatesztjét is, melynek az a legnagyobb érdekessége, hogy első ízben érhető majd el BlackBerry bétaprogram nem BlackBerry készülékkel rendelkező felhasználók számára.