Most már végképp nyilvánvaló, hogy a BlackBerry a havi biztonsági frissítések mellett havi rendszerességgel frissítgeti azokat a saját fejlesztésű androidos alkalmazásokat, melyek jelentős része a Hub+ csomagban már minden, legalább Android 5.1-et (Lollipop) futtató mobilon használható.

hub_priv2.jpg

Az októberi frissítések tegnap futottak be, és a szokásos hibajavítások mellett egy sor újdonságot is tartalmaznak, ezek részletesen, komponensenként lebontva a következők:

BlackBerry Hub+

A komponens legfontosabb újításáról tegnap már írtam: a frissítés után bekerülnek a Facebook Messenger értesítések is a Hub-ba, így ha a chatplatformot használod, akkor az üzeneteket közvetlenül a Hub-ból is megnyithatod, áttekintheted. 

A Hub levelezőkliensét érinti két további újdonság. Így mostantól bármilyen, az e-mail törzsébe ágyazott képet könnyűszerrel elmenthetsz, ha hosszan taperolod a képet az érintőkijelzőn, illetve mostantól a vállalati rendszergazda is beállíthat neked e-mail aláírást abban az esetben, ha Android for Work platformot használ a cég.

BlackBerry billentyűzet

Na ez egy olyan szoftverkomponens, melyet a BlackBerry (egyelőre) nem rakott bele a Hub+ csomagba, vagyis csak azok használhatják a cég saját fejlesztésű virtuális billentyűzetét, akik androidos BlackBerryvel rendelkeznek. Ők mostantól könnyebben válthatnak a beállított nyelvek között a saját maguk által definiált billentyűparancs révén, a simításos gépelési mód (amikor nem veszed le az ujjad a kijelzőről gépelés közben) is támogatja a törlés gesztust (visszafelé söprés), illetve a vállalati készülékeknél elkülönül a privát fiók szótára és a munkahelyi fiók szótára.

BlackBerry Launcher

Talán az ős BlackBerry-felhasználók által egyik legrégebben várt fejlesztés került bele végre-valahára a BlackBerry Launcherbe azzal, hogy a frissítést követően a BlackBerry naptáralkalmazás ikonja dinamikusan megjeleníti a dátumot, pontosabban azt, hogy melyik nap van a hónapban (eddig statikusan mindig 31-ét mutatott). 

BlackBerry Password Keeper

Itt talán az egyetlen lényeges változás az, hogy az új verzióval immár az ujjlenyomat-azonosítót is lehet használni a bejelentkezéshez.

A fentieken túl gyakorlatilag az összes komponens frissült, ha más nem, pontosan meg nem határozott hibajavításokkal, illetve teljesítmény-optimalizálásokkal. Érdemes tehát az egész csomagot frissíteni, hiszen a BlackBerry androidos alkalmazásai hónapról hónapra jobbak és gazdagabb funkciókínálatot adnak.

A BlackBerry saját produktív alkalmazásai a Hub+ csomag részeként előfizetéses, vagy reklámtámogatott modellben (csak a Hub-nál) elérhetők a Play Áruházból, az androidos BlackBerryvel rendelkező felhasználóknak pedig már eleve ott van a telefonjukon, ők szintén a Google alkalmazásboltjában találják a frissítéseket. 

Tegnap frissült az androidos telefonokra letölthető, a BlackBerry-tulajoknak ingyen járó, a többieknek előfizetős vagy reklámtámogatott modellben működő Hub+ Services, ami valójában egy olyan háttérszolgáltatás, mely a BlackBerry saját fejlesztésű androidos programcsomagjának a működését vezérli. Beleértve a BlackBerry Hub nevű kommunikációs platformot, mely azon túl, hogy tartalmaz egy elég fullos e-mail klienst, a legkülönfélébb értesítéseket halássza ki az Android értesítési területéről.

bb-hub-services.jpg

A Hub+ tegnapi frissítésével a Facebook Messenger értesítések is bekerültek a Hub-ba, így aki aktívan használja a Facebook azonnali üzenetkezelő platformját, mostantól könnyebben kiigazodhat az üzenetek sokaságán - amit a Messenger működése alapesetben nem feltétlenül segít elő.

A Hub-ba ezzel az e-mailek, telefonhívások és SMS-ek mellett csevegőprogramok és közösségi alkalmazások immár egész szép listája szerepel, úgy mint:

  • BBM
  • Skype
  • Facebook
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • Slack
  • Pinterest
  • Messenger (új)

Persze ezek akár egyenként le is tilthatók, ha kell, illetve egész jól csoportosíthatók, hogy mely nézetben tűnjenek fel a Hub-on belül.

A Hub+ letölthető androidos BlackBerrykre (vagyis azokon gyárilag ott van, legfeljebb frissül), illetve minimum Android 5.1-es verziót futtató egyéb készülékekre is.

undefined

Aki BlackBerryt használ, valószínűleg van annyira tudatos felhasználó, hogy valamilyen jelszózárral is védi a készülékét (UGYE???). Ilyen esetekben vagy numerikus jelszó, vagy alfanumerikus jelszó, netán feloldóminta vagy képjelszó gondoskodik róla, hogy a készülék illetéktelen kezekbe kerülve ne legyen feloldható. Utóbbi, a képjelszó mellesleg BlackBerry-találmány, a BB10-nél jelent meg és a PRIV-en is használható (a DTEK50-en egyelőre valamiért nem), most pedig egy újabb, teljesen egyedi feloldási módszert szabadalmaztatott a BlackBerry. Itt van róla egy szemléltető ábra:

merc-keyboard-auth.jpg

Ki más is szabadalmaztathatta volna, hiszen a készülék feloldásánál a szabadalmi leírás szerint aktív szerepet játszik az érintésérzékeny fizikai billentyűzet, ilyen márpedig kizárólag BlackBerry okostelefonon van, volt és ha igazak a Mercury-val kapcsolatos pletykák, lesz. A módszer hasonlít a széles körben használt feloldómintákhoz, csak ez esetben nem a kijelzőn, hanem a billentyűzet egy meghatározott részén kell végighúznia a felhasználónak az ujját. Hogy még egy kis csavar is legyen a dologban, a feloldóminta tartalmazhatja egy vagy több billentyű megnyomását is simítgatás közben, vagyis nem elég például L alakban végigsimítani egy adott billentyűkombinációt, valahol meg is kell nyomni valamelyik gombot, hogy a zár feloldjon.

A meglehetősen kreatív zárfeloldási módszer valamivel jobb biztonsági szintet nyújthat a feloldómintáknál, melyeket eleinte azért támadtak, mert viszonylag könnyű őket ellesni, akár utólag is, az ujjlenyomat-csíkokat elemezve. Az érintésérzékeny fizikai gombsoron gyorsan mozgó ujj ezzel szemben talán nem annyira árulkodó, meg aztán az ujjlenyomatok kereséséhez is sok sikert kívánok.

Via

Ahhoz képest, hogy a BlackBerry egyesek szerint soha többé nem fog készüléket piacra dobni, újabb árulkodó jelet találtak szemfüles bloggerek arról, hogy a cégnél készülőfélben van egy vadonatúj QWERTY-s modell, a már itt-ott pletykaszinten feltűnt Mercury (ez lesz a telefon kódneve, a boltokba alighanem teljesen más néven érkezik majd). Közben a BlackBerry több vezetője is kikotyogta, hogy lesz még QWERTY-s BlackBerry, senki ne aggódjon, ami persze nem jelent semmi biztosat, mindenesetre hogy prototípus létezik belőle, az elég valószínű, de legalábbis meglehetősen nehéz lenne lefuttatni egy nem létező telefonon a Geekbench nevű tesztrpogramot.

Az internetre tegnap kikerült tesztadatbázis-részlet néhány korábbi híresztelést megerősít a Mercury-val kapcsolatban, illetve jó pár kérdést azért nyitva is hagy még. Ilyen a tesztalanyban lévő processzor típusa: a nyolcmagos, 2 GHz-es processzort tartalmazó Qualcomm Snapdragon 625-ös rendszerchip némileg erősebb annál, ami a DTEK50-be is került, de gyengébb a PRIV-ben lévő processzornál, viszont a fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően a fogyasztása szerényebb lehet, ami egész ígéretes akku-üzemidőt vetíthet előre.

mercury_geekbench.jpg

A tesztből az is látszik, hogy a BBB100-1 -es belső modellszámot viselő típus 3 GB rendszermemóriával rendelkezik, azaz pont annyival mint a PRIV. Fontos szempont lehet még, hogy a Mercury már most Android 7.0-t futtat, azaz ha piacra kerül a mobil (a tervek szerint valamikor a jövő év elején), akkor az elérhető legfrissebb Android-verzió megy majd rajta. 

A még házon belül tervezett Mercury-ról korábban kiszivárgott, hogy a fentieken túl 32 GB háttértárral, 18/8 megapixeles kamerával és 4,5 hüvelykes, 3:2 képarányú kijelzővel rendelkezhet, valamint megörökli a Passport és a PRIV érintésérzékeny billentyűzetét, amibe egy ujjlenyomat-azonosítót is integrálnak majd a kényelmes azonosítás érdekében.

A készülék tehát egy jó kis felső-középkategóriás androidos mobil lehet, nem mellékesen az egyetlen kurrens androidos modell a kínálatban, ami nyomógombokkal rendelkezik.

Tudom, hogy te is érzed a bizsergést legbelül!

Via AndroidPure.

Előfordult már veled, hogy valamilyen internetes oldalon egyszer csak felbukkant egy csevegőablak, és egy kedves ügyintéző megkérdezte, miben segíthet? Elsőre te is bedőltél, hogy hús-vér emberrel csevegsz? HAHAHAHA!

A chatrobotok -- főleg az e-kereskedelem és online szolgáltatások területén -- népszerűsége manapság R2-D2-vel és C-3PO-éval vetekszik, hiszen a legmorcosabb potenciális vevő vagy felhasználó szívét is meglágyítja egy-egy kedves kérdés arról, hogy mégis mi a vágyai tárgya. Éppen ezért a chatrobotok manapság egyre több mobilos alkalmazásban is feltűnedeznek, persze elsősorban a világnak azon a felén, ahol az angol általánosan beszélt és írott nyelvnek, netán anyanyelvnek számít. 

chatbot.jpg

Jövőre a BlackBerry saját üzenetküldő platformja, a BBM sem marad majd ki a robotizációból, hiszen a kanadai cég a hétvégén bejelentette, hogy valamikor az év elején közzéteszi saját chatbot API-ját. Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdődően bárki fejleszthet olyan robotot, amelyik mondjuk egy BBM Csatornára belépve, vagy arra feliratkozva kedvesen üdvözli a felhasználót, és készséggel válaszol mindenféle ügyes-bajos kérdéseire.

A BBM egyébként ebből a szempontból eléggé el van maradva a fősodortól, szóval éppen itt az ideje nyitni kicsit az új dolgok felé, már ha cégnek tényleg szándékában áll hosszú távon pénzt csinálni a szolgáltatásból.

Via BBM blog.

süti beállítások módosítása