Aki BlackBerryt használ, valószínűleg van annyira tudatos felhasználó, hogy valamilyen jelszózárral is védi a készülékét (UGYE???). Ilyen esetekben vagy numerikus jelszó, vagy alfanumerikus jelszó, netán feloldóminta vagy képjelszó gondoskodik róla, hogy a készülék illetéktelen kezekbe kerülve ne legyen feloldható. Utóbbi, a képjelszó mellesleg BlackBerry-találmány, a BB10-nél jelent meg és a PRIV-en is használható (a DTEK50-en egyelőre valamiért nem), most pedig egy újabb, teljesen egyedi feloldási módszert szabadalmaztatott a BlackBerry. Itt van róla egy szemléltető ábra:

merc-keyboard-auth.jpg

Ki más is szabadalmaztathatta volna, hiszen a készülék feloldásánál a szabadalmi leírás szerint aktív szerepet játszik az érintésérzékeny fizikai billentyűzet, ilyen márpedig kizárólag BlackBerry okostelefonon van, volt és ha igazak a Mercury-val kapcsolatos pletykák, lesz. A módszer hasonlít a széles körben használt feloldómintákhoz, csak ez esetben nem a kijelzőn, hanem a billentyűzet egy meghatározott részén kell végighúznia a felhasználónak az ujját. Hogy még egy kis csavar is legyen a dologban, a feloldóminta tartalmazhatja egy vagy több billentyű megnyomását is simítgatás közben, vagyis nem elég például L alakban végigsimítani egy adott billentyűkombinációt, valahol meg is kell nyomni valamelyik gombot, hogy a zár feloldjon.

A meglehetősen kreatív zárfeloldási módszer valamivel jobb biztonsági szintet nyújthat a feloldómintáknál, melyeket eleinte azért támadtak, mert viszonylag könnyű őket ellesni, akár utólag is, az ujjlenyomat-csíkokat elemezve. Az érintésérzékeny fizikai gombsoron gyorsan mozgó ujj ezzel szemben talán nem annyira árulkodó, meg aztán az ujjlenyomatok kereséséhez is sok sikert kívánok.

Via

süti beállítások módosítása