Ma, magyar idő szerint este hat óra tájban beiktatják az Egyesült Államok soron következő, 45. elnökét, Donald Trumpot, akinek a terveivel, politikájával kapcsolatban már a beiktatása előtt elképesztő nagyságú médiavisszhang volt tapasztalható, köszönhetően többek közt a megválasztott elnök (president-elect ugyebár) szokatlan "őszinteségének", melyet például Trump Twitterét követők is tapasztalhattak lépten-nyomon. Persze az azért elég valószínű, hogy miután beiktatják a hivatalába, mindenki Donaldja kénytelen lesz bizonyos szabályokat betartani, többek közt a Twitterre vonatkozóan, és persze egy új okostelefont is kap majd az elnök -- amit már most utál.

trump_telefon.jpg

Trump vadiúj telefonjáról persze sok konkrét infót nem tudni, legfeljebb csak sejthető, hogy az új elnök egy ugyanolyan, végletekig lekorlátozott, teljesen egyedi szoftverrel rendelkező készüléket kap majd, mint a leköszönő elnök, Barack Obama. Aki egyébként a nyolc hivatali évének jelentős részében egy BlackBerryt használt, ezzel - ha nem is feltétlenül önszántából - ő volt a márka egyik legnagyobb, legismertebb nagykövete. A nagy szerelem tavaly nyáron ért véget, amikor Obama végül kapott egy Samsung Galaxy S4-et, amin a híresztelések szerint nem is Android fut, vagy ha igen, az aligha emlékeztet arra a rendszerre, ami a boltokba került típusokon található.

Úgy hírlik, hogy az elnöki telefonnal nem lehet akárkit felhívni, csak néhány, a szupertitkosított névjegyzékben szereplő számot, és persze nem hagyományos GSM-hívással, hanem szupertitkosított hangcsatornán. A telefonnal nem lehet fotót készíteni, SMS-ezni, illetve csak úgy appokat telepítgetni és használni, valamint a készülék nem csatlakozik az internetre sem, helyette a Védelmi Minisztérium által kialakított, rommá titkosított "belső internetet" a SIPRnet-et használja (ha egyáltalán).

Trump számára az elnöki beiktatás a telefonálási szokások drasztikus szigorítását hozhatja, nem csak azért, mert a készülék, amit kap, a fentiek szerint erősen le lesz korlátozva. Így például tudni vélik, hogy Trump korábban szinte mindenkinek felvette a telefont, akkor is, ha ismeretlenek hívták, vagy ha nem tudta felvenni éppen, szinte mindenkit visszahívott. Az új elnök korábban úgy általában véve rengeteget telefonált, valamint az ominózus Twitter-bejegyzéseket is előszeretettel írta okostelefonján (amit viszont ugyanakkor nem használt e-mailezésre).

Via Associated Press.

süti beállítások módosítása