A BlackBerry Messenger -- amire manapság már csak BBM-ként hivatkozik maga a BlackBerry is -- mindig is egyfajta tudathasadásos termék volt, hiszen egyszerre igyekezett kiszolgálni a keményvonalas üzletemberek és a mezei felhasználók igényeit. Míg előbbiek kollaboráció-támogatást és adatbiztonságot, valamint stabilitást vártak el a platformtól, utóbbiak matricákra, integrált piactérre meg mindenféle csilli-villi multimédiás szolgáltatásra vágytak. A két BBM útja idén ősszel végleg kettéválik, némi csavarral, hiszen lesz egy harmadik is. A szétválasztás, a két platform eltérő irányú fejlesztése pedig bizonyos áldozatokkal jár.

bbm.jpg

Maga a folyamat augusztus 29-én kezdődött, ekkor kezdte meg a BlackBerry az Android, iOS és Windos Phone platformokat kiszolgáló BBM szerverek migrációját a szolgáltatást licencelő Emtek ázsiai szervereire, felhasználói adatbázisostul, mindenestül. A régi, BBOS és BB10-es rendszereken futó klienseket és a vállalati BBM-et (BBM Enterprise) eközben továbbra is a BlackBerry saját szerverei szolgálják majd ki. Mindez két dolgot eredményez egyszerre:

Ha valaki BBM Enterprise-t használ, a szolgáltatáshoz társított BlackBerry ID-jével mostantól nem tud a "hagyományos" BBM kliensbe bejelentkezni, 

valamint

aki BBOS, vagy BB10-es BBM-kliensben használt ID-val bejelentkezik egy androidos, iOS-es vagy Windows Phone-os BBM-be, annak többé nincs visszaút, vagyis azt az ID-t nem fogja már tudni használni a régi telefonjában.

Ha ez nem lenne elég, szeptember 25-től már azt sem fogja engedni a rendszer, ha valaki BBOS-ről vagy BB10-ről migrálná az ID-jét Androidra, iOS-re vagy Windows Phone-ra. Ez azért fontos, mert a BlackBerry ID-hez kötődik többek közt a kapcsolatok listája, vagy éppen a csatornafeliratkozások, csoporttagságok, vagyis kábé minden, amiért valaki a BBM-et használja.

Ha Te is azon kevesek közé tartozol, akik aktívan használják a BBM-et, a fenti infókat mindenképpen emésztgesd, különösen ha ráadásul még BB10-es telefont is használsz. Fontos tudnod azt is, hogy a szolgáltatások szétválasztását követően a különböző BBM kliensek közt továbbra is működik majd az azonnali üzenetküldés, függetlenül attól, hogy melyik platformon használod őket.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása