A BlackBerry háza táján a tavalyi év során lezajlott változások, így többek között a kínai érdekeltségű TCL-lel tavaly év végén kötött licencmegállapodás alaposan összezavarta nem csak a fogyasztók, hanem láthatóan a média jelentős részét is. Hogy a káosz még nagyobb legyen, a BlackBerry márka használati jogát megszerző kínai fél lassan elkezdte bevezetni a köztudatba a "BlackBerry Mobile" (márka)nevet, ami hosszabb távon nyilván azt segíti elő, hogy a szegmensek, melyeket a két cég képvisel, még markánsabban, még jobban elkülönülhessenek egymástól.

Vagyis jelenleg éppen annak lehetünk a tanúi, hogy a BlackBerry márka osztódással szaporodik.

Ahhoz, hogy a kép valamelyest tisztuljon, először is érdemes feleleveníteni a BlackBerry és a TCL között tavaly december közepén létrejött megállapodás részleteit. A két cég közti egyezség révén a kínaiak nem csak a márka használati jogát szerezték meg, hanem maguk végeznek minden, a hardverhez közvetlenül kötődő folyamatot, a parányi csavarok becsavargatásától kezdve a dobozoláson keresztül a marketingen át a szállítással bezárólag (beleértve a kereskedőkhöz való eljuttatást). Vagyis a korábban még a DTEK50-nél és DTEK60-nál is alkalmazott modell, miszerint a TCL a BlackBerrynek gyárt BlackBerryket, úgy módosulhat majd a jövőben, hogy a TCL saját magának gyárt BlackBerryket

mercury_table.jpg

Az így elkészült, a BlackBerry Mobile által fémjelzett készülékekre a kanadai cég szoftverei kerülnek majd, miután a John Chen vezette BlackBerry mostanra már teljes mértékben szoftvercégként működik, és ezt úton-útfélen hangoztatja is. Ez szavatolhatja az iparági átlagot jóval meghaladó produktivitási és biztonsági faktort, ami a BlackBerry Mobile okostelefonok egyik legfontosabb piaci megkülönböztető jegye lehet az új érában.

Fontos, hogy mivel a TCL a Mercurytól kezdődően kvázi saját magának gyártja a BlackBerryket, ez azt jelenti, hogy nem csak a gyártással és fejlesztéssel jelentkező költségeket állja, hanem az eladások után befolyt pénz is a kínaiakhoz kerül. Más kérdés, hogy a licencmegállapodás révén ezekből az eladásokból alighanem valamilyen formában profitálhat a BlackBerry is, bár erről semmilyen publikus részlet nem látott napvilágot.

A fentieket összegezve tehát mostantól két cégről, vagy márkáról beszélhetünk:

BlackBerry, mint szoftvercég

BlackBerry Mobile, mint hardvergyártó (telefongyártó).

Ez a modell egyébként nem teljesen példa nélküli az iparágban, ilyesmi volt a helyzet a Motorola háza táján is, ahol a cég hasonló vezérelvek mentén (csak ott inkább a vállalati-fogyasztói piaci elkülönítése volt a cél) szakadt szét Motorola Mobilityre és Motorola Solutionsre. 

A BlackBerry kapcsán a helyzetet kissé azért még árnyalhatja az is, hogy jelenleg egyfajta átmeneti időszakban vagyunk, hiszen a készlet erejéig még elérhetők a BlackBerry által tervezett és gyártatott okostelefonok is, köztük több BB10-es modell, sőt, még a Mercury tervezésében is részt vett a kanadai cég.

Az együttműködésben rejlő összes potenciál tehát a Mercury után következő időszakban teljesedhet ki, de egyelőre nagyon úgy fest, hogy a rövid átmeneti időszakot követően teljes gőzzel (újra)indul a gépezet, ami egyre több médium véleménye szerint az eddigi legnagyobb esély arra, hogy az évekig hanyatló BlackBerry márkát újrapozicionálja a mobilpiacon. 

Mondtam már, hogy fantasztikusan izgalmas évnek nézünk elébe?

A CrackBerry cikke alapján.

Nagyjából egy hónapja mindenki a Mercuryról, a BlackBerry által fejlesztett, és a TCL által gyártott QWERY-s okostelefonról beszél, de azt már korábban világossá tette a kanadaiak újdonsült partnere, hogy hosszabb távon számol a márkával, és komoly portfóliót épít ki BlackBerrykből. Több forrás is tudni véli, hogy az idei Mobile World Congress során Barcelonában a TCL a Mercuryn túl is betekintést enged a jövőbe.

A cég eddigi stratégiája úgy fest abból áll, hogy igyekszik minden figyelmet az új QWERTY-s jövevényre irányítani, mely így -- megjegyzem méltán -- az MWC egyik legnagyobb dobása lehet, de legalábbis szakmabéliek szerint idén a nosztalgiának nagyobb szerep juthat, mint eddig, részben köszönhetően a BlackBerry és a Nokia "nagy visszatérésének".

tcl_blackberry.jpg

A többi új BlackBerryről ennek megfelelően szinte semmit nem tudni, de úgy hírlik, a TCL igyekszik majd az alacsonyabb árszegmensben is versenyre kelni (a BlackBerryk korábban jellemzően a felső-közép, csúcskategóriában versengtek, legalábbis ami az árakat illeti), és minden bizonnyal lesz több full touch modell is még idén. Már csak pár hét, és több részletet fogunk tudni, addig is te mit vársz a BlackBerrytől 2017-ben?

Még pár hét, mire hivatalosan is kiderül, hogy pontosan milyen belseje is lesz a BlackBerry új jövevényének, a QWERTY-billentyűs Mercurynak, de szerencsére addig is napról-napra újabb pletykákkal látnak el minket mindenféle jól értesült informátorok. Most éppen a kameráról derült ki egy, s más.

A Mercury prototípusáról eddig készített fotók mindössze annyit árultak el a mobil hátlapi kamerájáról, hogy bazi nagy lencséje van, ami szerencsére alig emelkedik ki a hátlap síkjából. Egy Twitteren terjedő pletyka szerint a lencse mögött ugyanaz a kameraszenzor lapul majd, ami a Google két nagyágyújában, a Pixelben és a Pixel XL-ben is megtalálható, és ami az egyik legjobb ma elérhető szenzor a piacon.

mercury_camera.jpg

A Sony által gyártott IMX378-as szenzorról elég annyit tudni, hogy ugyan csak 12 megapixeles felbontása van, de a szenzor mérete 1/2,3"-es, ami megfelel a tipikus point-and-shoot digitális kamerák szenzorméretének, ami főleg a rosszabb fényviszonyok mellett készülő felvételek minőségére lehet jótékony hatással. 

Persze a szenzor egy okostelefonban (vagy akár egy digitális fényképezőgépben) csak az egyik -- bár kétségtelenül az egyik legfontosabb -- összetevője a kamerarendszernek, hiszen a lencserendszer vagy a szoftver sokat tud rontani vagy éppen javítani a képminőségen. A lencsékről keveset tudni, a BlackBerry saját kameraszoftvere azonban szerencsére elég intuitív és a nemrég bevezetett manuális módoknak köszönhetően kellő kreativitást is biztosít a mobilos fotózáshoz.

A Mercury előlapi kamerája a pletykák szerint 8 megapixeles lesz, a szenzort pedig két beszállító, a Samsung (S5K4H8), illetve a az Omnivision (OV8856) adja majd. 

Via Twitter.

süti beállítások módosítása