Az aktuálisan legújabb BlackBerry OS tavaly nyáron debütált, az OS 6 elsőként a Torchon tűnt fel, számos, elsősorban a dizájnt és a grafikus felületet érintő újdonsággal, valamint a sokat javult, WebKit-alapú böngészővel. A RIM-nél azóta sem állt le a szoftverplatform fejlesztése, legutóbb az új, idénre várt Torch 2, Storm 3, az új Curve, és a misztikus Dakota kapcsán hallhattunk olyan pletykákat, hogy ezeken az eszközökön már egy újabb OS fog futni, konkrétan 6.1-es verziószámmal.

Az egytizedes ugrás a verziószámozásban nem sejtet túl nagy változásokat, így egyebek mellett azt csiripelték korábban a verebek, hogy az új platform már támogatni fogja a telefonokba épített magnetométereket, valamint lesz benne OpenGL ES-támogatás. Ezen kívül lesz néhány, a használatot megkönnyítő új funkció is az új OS-ben, ezek egyikéről írt az N4BB.

A srácok egy Apollo prototípus, vagyis az új, minden eddiginél vékonyabb Curve felületét böngészték át új funkciók után: úgy tűnik, hogy túl nagy előrelépés itt sem várható, ettől függetlenül a RIM valamelyest változtatott az alsó menüsor paneleinek elrendezésén (konkrétan amire nincs szükségünk, azt kikapcsolhatjuk - ezt az OS 6-ban nem tehetjük meg), ami elsősorban azoknak a felhasználóknak lehet nagy megkönnyebbülés, akik nem érintőkijelzős telefonnal rendelkeznek (mivel a panelek közt oldalra lapozgatással lehet váltogatni, és ez a művelet a trackpaddel sokkal kényelmetlenebb, pontatlanabb).

A fenti funkció mellett az OS 6.1 lehetőséget ad majd arra is, hogy az ikonsor magasságát fixen beállíthassa a felhasználó, vagyis meg lehet határozni, hogy a főpanelen az ikonok hány sorban jelenjenek meg.

Ezek alapján túlzás lenne állítani, hogy az OS 6.1-ben falrengető újdonságok lennének, az új, erősebb hardverek révén azonban bizonyára többet is ki lehet majd hozni az új operációs rendszerből. Az továbbra is kérdéses, hogy a régi eszközök közül melyikre lehet majd utólag telepíteni az OS 6.1-et, illetve lesz-e ezután a változat után újabb BlackBerry OS, vagy ezután már a QNX-alapú BlackBerryk megjelenése várható.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása