Holnap március, ami egyrészt azt jelenti, hogy itt a tavasz, másrészt idestova két hónap telt el azóta, hogy a BlackBerry App World végre elérhetővé vált hazánkban. Azt gondoljuk, hogy az alkalmazás-piactér használatával kapcsolatban akadhatnak még kérdések, a mostani kérdezz-felelek szekcióban igyekszünk választ adni azokra, melyek gyakrabban merülhetnek fel a rendszer használata során.

Honnan szerezhetem be az App World alkalmazást?

  • Az alkalmazást letöltheted a mobilodra a http://www.blackberry.com/appworld/download weboldalról (a gyári böngészőből nyisd meg), vagy ha a telefonod a PC-re van kötve, akkor erről az oldalról (csak Internt Explorerrel működik). Az App World minden újabb készülékszoftver része, szóval ha frissíted a telefonod, elképzelhető, hogy automatikusan települ rá.

 Tud magyarul az alkalmazás, vagy a webes felület?

  • Egyelőre csak a nagy világnyelveken kommunikál a rendszer, vagyis angol, francia, német, spanyol és olasz nyelv választható.

Minden BlackBerryvel kompatibilis az App World?

  • Az újabb, illetve az utóbbi években készült BlackBerryk mind együttműködnek az App Worlddel.

A telefonon kívül mi kellhet még az App World használatához?

  • Ahhoz, hogy használni tudd az App Worldöt, először is szükséged lesz egy BlackBerry ID-re, amit vagy az App World alkalmazáson, vagy a RIM erre a célra létrehozott weboldalán keresztül igényelhetsz, ingyenes regisztráció után. A szolgáltatás használatához emellett mobilnet-kapcsolatra is szükség van.

Tudok forintban fizetni az alkalmazásokért?

  • Az App Worldben többféle pénznemmel (dollár, euró, angol font stb.) lehet fizetni, de a forint sajnos nincs köztük. Átváltás esetén mindenkor az aktuális árfolyam alapján kell a vételárat forintban kifizetned.

Jár-e bármilyen egyéb költséggel egy alkalmazás vásárlása?

  • Magáért az appért csak a program mellett feltüntetett árat fizeted, nincs tranzakciós díj, és a fizetendő ár bruttó, vagyis adóval növelt összeg. A vásárlás véglegesítése előtt a rendszer pontosan tájékoztat a fizetendő tételekről. Fontos ugyanakkor, hogy a mobilnet-előfizetésedtől függően az alkalmazás letöltése után elképzelhető, hogy adatforgalmi díjat kell fizetned a szolgáltatódnak.

Mivel tudok fizetni a BlackBerry App Worldben?

  • A piactéren dombornyomott bankkártyával, vagy PayPal-lel tudsz fizetni. A fizetési eszköz paramétereit csak egyszer kell felvinned a rendszerbe, utána az App World eltárol minden adatot.

Máshol is vásárolhatok alkalmazásokat a BlackBerrymhez, vagy csak az App Worldben?

  • A Research in Motion egyes konkurenseivel szemben nem köti meg a fejlesztők kezét, bárki, bárhol forgalmazhat alkalmazásokat, bár a legfontosabbak ezek közül szinte mind megtalálhatók az App Worldben, elképzelhető ugyanakkor, hogy az árak kis mértékben különböznek. Az App Worlddel ettől függetlenül jobban járhatsz, mert ott csak olyan alkalmazásokat árulnak, melyeket a RIM előtte letesztelt és jóváhagyott.

Korlátozás nélkül megvásárolhatok bármilyen alkalmazást az App Worldből?

  • Nem, mivel bizonyos alkalmazások nem kompatibilisek minden BlackBerry modellel, vagy operációs rendszerrel, emellett a fejlesztő korlátozhatja országszinten is az elérést, sőt elméletileg szolgáltatóhoz is lehet kötni azt, hogy letölthető-e az adott alkalmazás.

Mi történik akkor, ha véletlenül letörlök egy alkalmazást a telefonomról, amit még szeretnék használni? Újra meg kell vásárolnom?

  • Nem, a rendszer a bejelentkezéskor fel fogja ismerni, hogy jogosult vagy az adott alkalmazást használni, így korlátlan alkalommal letöltheted és telepítheted a programot a telefonodra.

Mi történik, ha új BlackBerryt vásárolok, vagy a régi tönkremegy, netán elvesztem/ellopják? Újra meg kell rá vásárolnom a kedvenc alkalmazásaimat?

  • Nem, az egyszer megvásárolt alkalmazásokat évente legfeljebb öt alkalommal telepítheted másik telefonra is. Előfordulhat viszont, hogy az új telefonnal bizonyos programok nem működnek együtt, ennek a kockázatát neked kell vállalnod.

És mi van akkor, ha egy alkalmazásnak újabb verziója jelenik meg? Azért már fizetnem kell, nem?

  • Bizonyos fejlesztők az újabb főverziók megjelenése után arra kérnek, hogy támogasd további díjjal a program készítését (végtére is az újabb és újabb Windowsokat sem csak egyszer, az első használatkor kellett megvenned a számítógépedre), de ez egyelőre inkább a ritkábbik eset, a frissítések többnyire ingyenesek. Ezzel kapcsolatban hasznos funkció, hogy ha egy alkalmazásnak megjelenik egy újabb verziója annál, amit a telefonodra telepítettél, az App World kliens automatikusan értesít róla.

Hol tárolja a telefon az alkalmazásokat?

  • A BlackBerryk egy erre a célra fenntartott belső memóriaszeletbe, az alkalmazásmemóriába telepítik a programokat. Mivel ennek a memóriának a kapacitása készülékről készülékre különbözhet, ezért az eltérő típusokra változó mennyiségű alkalmazást telepíthetsz. De ne aggódj, a BlackBerrydre így is jó eséllyel legalább százas nagyságrendben telepíthetsz appokat!

Jó, de mi van, ha mégis betelik az alkalmazásmemória?

  • Ekkor jön jól az archiválás funkció, mely a telepített programot átmásolja a memóriakártyára, majd letörli az alkalmazásmemóriából, ezzel felszabadítva a helyét más programok számára. De vigyázz, mert az archivált alkalmazást csak akkor fogod tudni használni, ha újra aktiválod, vagyis újratelepíted a memóriakártyáról!

Hol találom meg az eddig megvásárolt, vagy ingyenesen letöltött alkalmazásaim listáját?

  • Az App World kliens My World menüpontjában minden olyan alkalmazás szerepel, amit korábban letöltöttél vagy megvásároltál, illetve letöröltél. Itt láthatod azt is, hogy mennyi hely van még a programok számára az alkalmazásmemóriában.

A PC-s alkalmazás-piactéren mi a funkciója a jobb alsó részen található fehér négyzetnek, amiben valami furcsa, négyszöges ábra szerepel?

  • Ez az alkalmazás QR-kódja. A QR kód lényegében egy újgenerációs vonalkód, amibe az alkalmazás letöltési linkjét kódolták. A telefonon futó App World alkalmazással ezt be tudod szkennelni a monitorod kijelzőjéről, vagyis ez egy jó segédeszköz számodra akkor, ha kényelmesen, PC-ről szoktad böngészni a piacteret, és találtál valami érdekeset, amit letöltenél a telefonodra.

PC-re le tudok tölteni alkalmazást, hogy később onnan telepítsem?

  • A PC-d segítségével le tudsz tölteni alkalmazásokat az App Worldből, de csak akkor, ha a BlackBerrydet csatlakoztatod a számítógéphez. Ilyenkor valójában nem a PC-re, hanem egyből a telefonra kerül az alkalmazás - a módszer előnye, hogy ezzel megspórolhatod a letöltés során generált adatforgalmat.

Elsőre nagyjából ezek lennének azok a kérdések, melyekről úgy gondoltuk, érdemes rájuk választ találni. Ha maradt még benned kérdőjel, ne habozz, írd a kommentekbe, vagy írhatsz berryblog@index.hu -ra e-mailt, netán ha van kedved, megkérdezheted a Facebook-közösségünk tagjaitól!

süti beállítások módosítása