Nem túl friss, konkrétan múlt heti hír, hogy egy nemzetközi hackerkonferencián (Pwn2Own) néhány leleményes srác lényegében seperc alatt feltörte a BlackBerry OS6 WebKit-alapú integrált böngészőjét. A hack már csak azért is különösen durva, mert a kóderek nem csak a hagyományos eszközökkel tudtak élni, vagyis a távoli kódfuttatás mellett elérték a telefon teljes címlistáját, le tudtak tölteni róla képeket és fájlt is rá tudtak másolni.

Ha nem egy BlackBerryről, a biztonságos mobilhasználat etalonjáról lenne szó, azt mondanám oké, de azért ez így tényleg erős gyomros, az üzenete ezzel együtt a RIM számára meglehetősen kedvezőtlen. A kanadaiak viszonylag gyorsan reagáltak a hírre, először azzal a politikusi lazasággal, hogy "ilyen bárkivel megtörténhet", mostanra azonban a napnál is világosabb, hogy néhány ügyfél, aki igen sok pénzt fizetett több ezer, netán több tízezer hackerbiztos telefonért, nagyon nem szeretné ha ez megtörténne.

A RIM ezért most létrehozott egy új bejegyzést a tudásbázisában, ahol a hibajavítás érkezéséig átmeneti megoldásként azt javasolja, az OS6-ot használó telefonok tulajdonosai kapcsolják ki a böngészőben a JavaScript futtatásának lehetőségét. Persze ezután jónéhány weboldallal problémák lehetnek, de legalább a veszély elhárul - hívják fel a figyelmet a gyártónál. A RIM ezzel együtt hozzáteszi, nem a JavaScript-motor biztonsági hibájáról van szó.

Hogy pontosan mikor és milyen formában érkezhet tényleges javítást a biztonsági résre, egyelőre nem tudni, az ugyanakkor, hogy a RIM atombiztosnak hitt rendszerét első alkalommal ilyen durván megtörték, intő jel lehet a jövőre nézve: vajon idővel a telefonjainkra is havi rendszerességgel töltjük majd le a biztonsági frissítéseket? Meglátjuk, addig is annyi biztos, hogy az idei Pwn2Own rést ütött a pajzson, ráadásul mondhatni nem a legjobbkor.

süti beállítások módosítása