Mint minden új termék esetében (különösen akkor, ha informatikai-műszaki berendezésről van szó), úgy számos téves információ kering az interneten a RIM első tabletjével, a PlayBookkal kapcsolatban is. Ezeket igyekszünk most eloszlatni egy rövid összefoglalóval, a teljesség igénye nélkül.

 

  • A PlayBook akkumulátora alig pár óráig bírja csak

Bár eleinte olyan hírek keringtek, hogy a PlayBook beépített akkumulátora hamar lemeríthető, az első tesztek alapján kijelenthető, hogy ez nem igaz. A RIM tabletje normál használat mellett ugyan a tapasztalatok szerint valóban hamarabb lemerül, mint egy iPad, de a különbség egyáltalán nem számottevő, egy munkanapot simán el lehet tölteni az eszközzel.

  • A PlayBookkal nem tudom megnézni az e-mail-eket

Ez sem igaz, a kezdeti szoftververziókból mindössze a natív PIM-támogatás hiányzik, ezt azonban rövidesen pótolja majd a RIM. Egy BlackBerryvel összekötve a PlayBook ugyanazokat a PIM-funkciókat (üzenetek, naptár stb.) támogatja, mint a telefon, emellett a népszerűbb e-mail szolgáltatások webes felületei, valamint a céges intranet minden további nélkül elérhetők a böngészőből is.

  • Túl kicsi a PlayBook 7 hüvelykes kijelzője...

Ez mondjuk egyéni preferencia kérdése, a kisebb kijelző azonban előnyös a mobilitás szempontjából, ráadásul a panel felbontása így is 1024x600 pixel, így a pixelsűrűség jobb, mint a legtöbb nagyobb tabletnél. Mindez azt jelenti, hogy a PlayBook kijelzőjének képe élesebbnek tűnik, mint egy ugyanekkora, vagy közel ugyanekkora felbontású, de lényegesen nagyobb képátlójú panellel szerelt tablet kijelzője.

  • ...viszont feleslegesen nagy a kijelző körüli keret

A PlayBook kijelzőjét körbefoglaló keretnek több funkciója is van, köztük olyan, egyedi megoldásokkal, melyek más tableteknél nincsenek jelen. Így például a keretben található a hangszóró, ám ennél fontosabb, hogy a panel melletti kijelzőkeret is érintésérzékeny, így az eszköz azon keresztül is vezérelhető.

  • Nincsenek alkalmazások a PlayBookra

Nem igaz, hiszen több ezer alkalmazás érhető el már most a RIM tabletjéhez az App World alkalmazás-piactéren keresztül. Amint az androidos appok portolása is lehetővé válik (ez vélhetően valamikor a nyáron történhet meg), a szoftverválaszték még tovább bővülhet.

  • A PlayBook csak az üzletembereknek való

A PlayBook egy erős hardverháttérrel megtámogatott, alapvetően multimédiás képességekre kihegyezett eszköz, mely az üzleti felhasználást éppúgy támogatja, mint a szórakozást. Ami azt illeti, a szórakozást talán valamivel még jobban is támogatja.

  • A PlayBook operációs rendszere nagyon kiforratlan, megbízhatatlan

Bár a tablet fejlesztése rekord idő alatt zajlott, a BlackBerry Tablet OS-nek alapot adó QNX (melyet a RIM tavaly tavasszal vásárolt fel) csaknem harmincéves múltra tekint vissza, és Kanadában például atomerőművek bizonyos berendezéseinek vezérlésére is használják.

 

A fentiekkel nem akarunk senkit sem győzködni arról, hogy a PlayBook mellett döntsön, már csak azért sem, mert egyelőre ha akar, sem szerezhet be az átlagember itthon PlayBookot. Pusztán szeretnénk teljesebbé tenni kicsit a képet a számotokra, lehetőség szerint részrehajlás nélkül (végülis ez itt a BerryBlog, szóval akár elfogultak is lehetünk, nem?).

Címkék: rim playbook tablet
süti beállítások módosítása