Az okostelefonokon futó chatklienseknek köszönhetően vége az aranytojást tojó tyúkot jelentő SMS-nek a legtöbb szolgáltatónál, legalábbis ezt jósolja egy angol piacelemző cég. Éppen ideje volt, a mobilcégeknek gyakorlatilag semmibe sem kerülő rövid szöveges üzenetért jobb helyeken már nem is mernek pénzt kérni, de az SMS a korlátai miatt előbb-utóbb így is eltűnhet a süllyesztőben. Mindez nagyban köszönhető a BlackBerry Messengernek is - állítja a Mobile Youth.

A tanácsadó, piacelemző cég szerint az SMS-forgalom azokban a régiókban, ahol a BBM kifejezetten erős (pl. Nagy-Britannia, Indonézia, Dél-Afrika, Brazilia), a következő két évben legalább 20 százalékot zuhan majd, köszönhetően a BBM robbanásszerű növekedésének. A BlackBerry azonnali üzenetküldő alkalmazásának ma világszerte nagyjából 39 millió felhasználója van, ők egymás közt nem csak chatelhetnek, hanem képeket, hangüzeneteket és más fájlokat is továbbíthatnak - gyakorlatilag ingyen, vagy egyes országokban (például hazánkban) a BIS feláráért.

A mobilszolgáltatók számára az elemzőcég szerint nemigen van kiút, az SMS pár éven belül a múlt ködébe vész majd, megszűnik létezni, helyét sóval hintik majd be. Persze az efféle becslésekkel nem árt óvatosan bánni, az SMS, és más szolgáltatások (pl. MMS) halálát korábban többen, többször megjövendölték már, az ősöreg rendszer azonban még mindig köztünk van, talán éppen egyszerűsége, illetve széleskörű kompatibilitása miatt (azért lássuk be, az SMS-t küldeni és fogadni képes telefonok száma jóval túlmutat a 39 millión).

A Mobile Youth számítása emellett nem számol azzal a nem elhanyagolható képlettel, hogy a RIM a tervek szerint más platformok számára is elérhetővé kívánja tenni a jövőben a BBM-et, így a felhasználói bázis tovább nőhet majd. Hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy az SMS tényleg sírba szálljon? Ti mit gondoltok?

Via Financial Times.

süti beállítások módosítása