Az utóbbi napokban a külföldi sajtó a RIM mélyrepülésétől hangos, a cég múlt heti, meglehetősen borús jövőképet festő üzleti jelentése óta sokat esett a részvények árfolyama, igaz, tegnap éppen volt egy kisebb korrekció, de a vállalat így is töredékét éri annak, amit fénykorában ért. Ez a töredék egyébként jelenleg durván 14 milliárd dollár, egyes tőzsdei elemzők szerint egy RIM méretű és piaci befolyású cég ennyi pénzért ajándék - már ha van éppen a páncélban ennyi mozgósítható készpénze valakinek.

A Microsoft éppenséggel azok közé a cégek közé tartozik, melyeknek van ennyi kvázi szabadon mozgatható pénzük, ezért, illetve más okokból kifolyólag a RIM ideális felvásárlási célpont lehet a redmondiak számára. Tudvalevő, hogy a cég az okostelefon-piacon egyelőre nem brillírozik, a RIM felvásárlásával viszont olyan piaci pozícióba kerülne a vállalat, amivel már muszáj számolnia a konkurenciának.

A többi spekulációkért kattints tovább!

A két vállalat amúgy is jóban van egymással egy ideje, legutóbb éppen a BlackBerry World keynote-ja alatt jelent meg a színpadon mindenki megrökönyödésére Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgató, ám akkor csak a Bing szolgáltatások köré épülő együttműködést jelentette be. A Microsoft másfelől már rendelkezik egy tekintélyes európai partnerrel, a Nokiával, mellyel közösen javában fejlesztik a Windows Phone 7-re épülő újdonságokat. Márpedig amilyen jó pozíciója van (vagyis inkább volt) a Nokiának Európában, olyan jól csengő név a BlackBerry a tengerentúlon.

A Microsoft tehát két jelentős partnert is maga mellé állíthat rövid időn belül, bár ezért elég mélyen a zsebébe kéne nyúlnia (ráadásul a Nokiát - még - meg sem vette). Nem kérdéses, hogy a RIM okostelefon-platformját nem lehet egyik napról a másikra a kukába dobni, az akvizíció éppen ezért is tűnik valószínűtlennek.

A cég egyfelől láthatóan egy platformban hisz, Windowst szeretne látni az okostelefonokon és a PC-ken, sőt, ha tehetné, a hűtőgépekre is azt telepítene, a QNX felé tendáló RIM márpedig nagyon nem illik bele ebbe a képbe. Másfelől a Microsoft elsősorban szoftvergyártó, nem véletlenül, a hardveres biznisz ugyanis közel sem termel akkora profitot, mint a szoftver előállítása.

Ettől függetlenül a RIM mostani ára egyszerűen annyira alacsony, hogy elemzők szerint kizárt dolog, hogy valaki ne tegyen a cégre ajánlatot (a Microsoft mellett gyakran emlegetik még a Dellt is). Emellett azért olyan hangokat is hallani, melyek szerint a kanadaiak összehúzott nadrágszíjjal, összeszorított fogakkal, meg egy rakás alkalmazott kirúgásával átvészelik a krízist, és a hardverről áthelyezve a hangsúlyt a szolgáltatásokra ismét egyenesbe hozzák a zuhanó repülőt.

Akármi is lesz, egyelőre korai temetni a BlackBerryket, és természetesen a BerryBlog is itt marad veletek, legfeljebb néha nyaralunk egy kicsit. Tegyetek ti is így, aki most megy vakációzni, annak jó kikapcsolódást kívánunk!

süti beállítások módosítása